Primarul din Bărăganu, greu de demis. Secretarul comunei, trimis în comisie disciplinară. Nu vrea să elibereze avizul de legalitate

Condamnat definitiv la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere, primarul localităţii Bărăganu, Titu Neague, nu poate fi demis de reprezentantul Guvernului în teritoriu, din cauza faptului că secretarul comunei refuză să semneze avizul de legalitate. Acesta este singurul act care lipseşte pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului primarului comunei Bărăganu.
 
„Am decis trimiterea secretarului comunei Bărăganu, Ana Mihaela Mănăilă, în comisia de disciplină a secretarilor, după ce a refuzat să semneze avizul de legalitate necesar emiterii ordinului de încetare a mandatului pentru primarul din localitate, care are o condamnare definitivă“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu.
 
Anul trecut, instanţa l-a condamnat pe Neague Titu, de la Bărăganu, la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere. Trebuie precizat faptul că soluţia a fost pronunţată în luna martie 2016: „Condamnă pe inculpatul Neague Titu la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere. În temeiul art. 71, alin. (1) şi (2) din vechiul Cod Penal, interzice inculpatului Neague Titu drepturile prevăzute de art. 64, alin. (1) lit. a), teza a II-a şi lit. b) din vechiul Cod Penal pe durata executării pedepsei. În temeiul art. 81, alin. (1) din vechiul Cod Penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate inculpatului Neague Titu pe o durată de patru ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82, alin. (1) din vechiul Cod Penal“, se arata în minuta instanţei de judecată.

Veste proastă pentru Neague

Tot în 2016, pe 21 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia din 6 iulie a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind neconstituționalitatea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Concret, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la legea privind statutul aleşilor locali, astfel încât cei condamnaţi cu suspendare îşi vor pierde şi ei mandatul, la fel ca cei care sunt condamnaţi cu executare. Judecătorii au argumentat că, dacă aleşilor locali condamnaţi cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala cu un privilegiu.
 
Decizia CCR a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea statutului aleşilor locali (primarii, consilierii locali şi judeţeni), votată de Parlament, care prevede că cei care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, cu suspendare, îşi pot păstra mandatul. Şeful statului a argumentat în solicitarea sa că actul normativ contravine Legii fundamentale, jurisprudenței CCR, dar şi principiilor statului de drept.
 
La vremea respectivă, primarul din Bărăganu afirma că nu se teme de demitere pentru că decizia CCR nu se poate aplica retroactiv.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu va continua însă demersurile pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului lui Titu Neague.

Primarul şi secretara nu sunt la prima abatere

Şi fostul prefect al judeţului Constanţa Ion Constantin l-a amendat, în 2015, pe primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, cu 10.000 de lei, pentru refuzul de a semna anexele în care cele 406 hectare care sunt în litigiu figurau ca aparținând comunei Bărăganu, dar în granițele comunei Mereni.

În plus, prefectul a emis un ordin prin care primarul a fost schimbat din funcția de președinte al Comisiei locale de inventariere a terenurilor, în locul său fiind numită secretara Primăriei. Chiar şi aşa, şi aceasta a refuzat să semneze documentul şi riscă să primească şi o amendă usturătoare şi chiar plângere pentru neglijenţă în serviciu.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La nivelul județului Constanța Măsurile dispuse de autorități în vederea Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 mai

23 Apr 2024 491

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 455

Prefectul din Tulcea, demers la Curtea de Apel Constanța pentru anularea unei hotărâri a Consiliului Local Măcin

18 Apr 2024 347

Se cere anularea autorizației de construire Când s-ar putea lua o decizie în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Blue Ink Residence SRL?

14 Apr 2024 871

Servicii de consultanţă în domeniul digitalizării S-a semnat protocolul încheiat între Consorțiul CiTyInnoHub și Instituția Prefectului - Județul Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 437

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 494

La toamnă se va lua o decizie în procesul dintre Prefectura Constanța și Stely Metal SRL

10 Apr 2024 392

Prefectura Constanța cere anularea autorizației emise pentru MCG Private Residence SRL, care construiește la Năvodari

06 Apr 2024 3498

Căminul „Sf. Cuvios Ioan’’ din Constanța, în atenția autorităților. Ce nereguli au fost constatate

04 Apr 2024 698

Wave House SRL câștigă, pe fond, procesul deschis de Prefectura Constanța. Este vizată o autorizație de construire

31 Mar 2024 459

LIVE TEXT Ce măsuri pentru siguranță școlară au fost luate la nivelul județului Constanța, în luna februarie 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 532

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 682

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 3145

Justiție Constanța Se cere anularea autorizațiilor de construire pentru firma Aprilia Residence SRL

21 Mar 2024 662

Prefectura Constanţa a renunțat la procesul intentat primarului comunei Seimeni. Miza - anularea unui act administrativ

20 Mar 2024 509