Profitul din medicină, investit în turism? Doctorul Raica schimbă faţa Complexului „Vraja Mării” din Eforie Sud cu bani europeni

Complexul Balnear „Vraja Mării” din Eforie Sud intră complet în reabilitare. Unitatea de recuperare medicală, care funcţionează pe firma Haras SRL, este deţinută de renumitul medic ginecolog Octavian Raica şi administrată de fiica sa, Codruţa Dana Bogatu. Anul trecut, Haras SRL solicita aviz pentru amenajarea de plaje pentru pudici şi nudişti. Se pare că ideea a fost bine primită, astfel că, anul acesta, ambiţiile de relansare turistică sunt mult mai mari.
 
Complexul, format din teren în suprafaţă totală de 3.761 mp şi construcţii având o suprafaţă totală de 1.642 mp, este situat în Eforie Sud, zona centrală, fiind în totalitate proprietatea firmei deţinute de medicul Octavian Raica. La Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a fost depus proiectul privind executarea unor lucrări de extindere, modernizare, consolidare pentru complexul „Vraja Marii”, amenajări exterioare (alei, terase, spaţii verzi), reparaţii şi vopsitorii faţade, reţele incintă, împrejmuire teren şi realizarea unui puţ de apă. Astfel, trei vile, un hotel, o pensiune, două restaurante, o piscină şi sediul de birouri îşi vor schimba complet faţa. „Pe acest amplasament, investitorul doreşte derularea unui proiect în vederea extinderii, modernizării şi consolidării acestor clădiri, astfel încât acestea să fie îmbunătăţite funcţional şi să crească capacităţile de cazare, gradul de atractivitate şi potenţialul turistic ale obiectivului“, explică proiectantul lucrării, firma Start Trading Procurement SRL Bucureşti.
 
Investiţia va fi realizată cu bani proveniţi din fonduri europene. Mai exact, aşa cum se arată în memoriul de prezentare, firma intenţionează sa acceseze fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, măsura 2.2 - „sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.

Schimbări totale

Iată care sunt schimbările pe care le vor suferi imobilele ce compun Complexul „Vraja Mării” din Eforie:
 
Vila Siret: consolidare şi construire un etaj; modernizare interioară camere + băi şi instalaţii sanitare, termice, electrice.

Vila Vraja Mării (Centrul Medical Asclepios): se va schimba instalaţia bazinului cu apă sărată; se vor monta instalaţii solare suplimentare pentru creşterea capacităţilor de producere apă caldă menajeră; se va moderniza şi echipa corespunzător punctul termic existent şi se va închide terasa de la etajul 3.
 
Hotel Flacăra: se vor monta instalaţii solare suplimentare pentru producere apă caldă menajeră, iar la parter, în zona intrării, va fi amenajată o terasă exterioară pentru camera amplasată la parter.
 
Vila Victoria va fi consolidată, hidroizolaţia faţadelor va fi placată cu piatră, camerele de la subsol se vor transformă în spaţii de depozitare. De asemenea se modernizează instalaţiile interioare şi se montează instalaţii pentru ventilarea subsolului. Un lift pentru persoane va fi montat aici şi, din acest motiv, se recompartimentează anumite spaţii interioare. Clădirea actuală de birouri se demolează şi va fi reconstruită din temelie, având aceeaşi funcţiune.
 
Pensiunea 8 şi restaurantul vor fi transformate în recepţie, care va fi o construcţie ce înconjoară Vila Siret şi va asigura o legătură funcţională între aceasta şi Vila Vraja Marii. Spaţiile de la subsol se modernizează şi se transformă în spaţii pentru săli de conferinţă, va fi prevăzut un culoar de legătură cu Vila Victoria şi un subsol nou, în care se vor amplasa o centrală termică, spălătoria, săli de conferinţă şi vestiare personale. Instalaţiile existente se vor reface şi moderniza. De aceea, datorită extinderilor, se va schimba forma acoperişului şi se va înlocui ţigla.
 
La Vila Republica se va executa un termosistem pentru îmbunătăţirea consumului de energie termică şi se vor face modernizări interioare arhitecturale şi ale instalaţiilor.
 
Clădirea actualului restaurant se va extinde cu o construcţie în care, la parter, se va amplasa noul restaurant, iar la subsol se va amplasa o nouă centrală termică. La piscină se va înlocui instalaţia existentă cu o instalaţie performantă şi se va schimba pavimentul actual.
 
Ca o noutate, complexul va fi prevăzut cu un puţ de apă care va fi amplasat în interiorul incintei pentru furnizarea apei pentru consum propriu. Prin reamplasarea punctelor termice şi a gospodăriei de apă, pentru conectarea clădirilor şi a piscinei, se vor executa trasee noi pentru reţelele utilitare interioare necesare funcţionarii complexului „Vraja Mării”.
Datorită extinderilor propuse, vor fi prevăzute amenajări exterioare de alei, terase, spaţii verzi şi împrejmuiri.

Raica - fiul a ieşit din firmă

Aşa cum am menţionat şi mai sus, firma Haras SRL are, în prezent, un singur asociat, Octavian Raica. Acest lucru este valabil de puţin timp. Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, în Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţilor din 27 martie 2015, medicul Dan Mugurel Raica s-a retras din societate, cedând procentul de 10,82% din părţile sociale deţinute în firmă către tatăl său, Octavian Raica.

Mai târziu, pe 23 iulie, Octavian Raica a decis alipirea într-un singur corp de proprietate a imobilelor descrise mai sus, în conformitate cu actul de alipire. În urmă cu un an, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a fost depus memoriul de prezentare pentru proiectul „Amenajare plajă, dotări băi de nămol, parcare auto şi împrejmuire teren“, al cărui beneficiar era SC Haras SRL. Suprafaţa de 5.003,62 mp din cuveta lacului Techirghiol, situată în dreptul terenului, a fost închiriată de SC Haras SRL de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, prin contractul nr. 1515/2012. Sectorul de plajă amenajat avea să fie făcut prin împrejmuirea terenului, care se va realiza din plasă şi stâlpi metalici, iar plaja va fi separată în sectoare pentru „nudişti femei, nudişti bărbaţi şi pudici“, după cum se arată în memoriul de prezentare. La acea data însă, ambii medici erau implicaţi în firmă, administrator fiind aceeaşi Dana Bogatu, soţia lui Eugen Bogatu, sora medicului Dan Raica şi fiica doctorului Octavian Raica.

Ce spune Registrul Comerţului 

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Octavian Raica mai apare ca asociat şi în Stone Group SRL din Constanţa şi Andorra Internaţional SRL (radiată), iar ca administrator, în Asclepios SRL. Dana Bogatu mai apare ca asociat şi administrator în Act Turism SRL.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un an de la trecerea în neființă a medicului constănţean Octavian Raica

13 Sep 2017 2013

Anunțuri, 14 septembrie 2016

14 Sep 2016 2826

Medicul Octavian Raica s-a stins, astăzi, din viaţă

13 Sep 2016 10438

Anunţuri 5 august 2014

05 Aug 2014 2815

Endometrioza – Un dusman al fertilitatii

09 Jul 2014 3586

Doctor Dan Raica iti raspunde la intrebarea - „De ce nu raman insarcinata?”

10 Jun 2014 10219

Spune ADIO miturilor despre sarcina cu Dr. Dan Raica!

16 May 2014 5322

Doctorul Dan Raica demonteaza cele mai des intalnite mituri despre sarcina

23 Apr 2014 5469