Rechizitoriu „bombă“ de la DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa (document + rechizitorii)

DNA mai arată, în rechizitoriu, că valoarea estimativă a contractelor încheiate cu inculpata SC Mara Investcom S.R.L. (şase la număr) ar fi fost stabilită de Dănuţ Căpăţînă, conform propriilor interese

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost deferit Justiţiei pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar şi pentru conflict de interese, în formă continuată.
 
Potrivit DNA, Dănuţ Căpăţînă „profitând de funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a externalizat serviciile de recepţie şi secretariat din Ambulatoriul spitalului, prin simularea unor proceduri de achiziţie publică, către inculpata SC Mara Investcom SRL, societate pe care o controla prin intermediul fostei sale soţii, (...), la preţuri supraevaluate prin raportare la costul efectiv al serviciilor, în vederea obţinerii unor foloase necuvenite în valoare de 1.464.832,63 de lei, cauzând prin aceasta un prejudiciu unităţii spitaliceşti în valoare de 2.089.997,87 de lei“.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că, în cazul în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar fi folosit propriii angajaţi pentru prestarea serviciilor de recepţie şi secretariat, ar fi economisit suma 2.089.997,87 de lei, sumă ce va fi reţinută ca prejudiciu în cauză, în condiţiile în care, în derularea contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpata SC Mara Investcom SRL a încasat, în total, suma de 2.683.923,97 de lei fără TVA, respectiv 3.314.195,48 de lei cu TVA inclus, iar costurile totale ale societăţii inculpate au fost de 593.926,1 lei.
 
Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu, la data de 25 mai 2016, cu privire la presupusa săvârşire de către Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare/dare de mită.
 
„La sfârşitul anului 2010, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, nemulţumit fiind de modul în care se derula programarea pacienţilor din Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dorea să externalizeze acest serviciu către o societate comercială, în urma externalizării, serviciul de programare pacienţi urmând să fie modernizat după modelul utilizat de clinicile private. Întrucât pe raza judeţului Constanţa nu existau societăţi comerciale care să deruleze o astfel de activitate, inculpatul a discutat cu fosta sa soţie, (...), despre identificarea unei firme, care avusese anterior activitate, pe care să o preia şi care urma să angajeze personalul necesar pentru derularea activităţii de programare pacienţi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Precizăm că activitatea de programare a pacienţilor era derulată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu personal propriu şi, pentru a nu exista discuţii cu privire la externalizarea acestei activităţi, inculpatul Căpăţînă Dănuţ dorea ca încredinţarea unui eventual contract de prestări servicii să se facă în cadrul unei proceduri de achiziţie la care nu ar fi putut participa o firmă nou-înfiinţată“, potrivit rechizitoriului.
 
Tot în actul de sesizare se mai arată că, „în urma discuţiilor pe care (...) le-a avut cu (...), contabila societăţilor pe care soţii Căpăţînă le deţineau sau le controlau, (...) i-a comunicat (...) faptul că fiica sa, (...), deţine o firmă care are activitatea suspendată din anul 2009 şi care ar putea să deruleze activitatea de servicii de secretariat“. „La cererea (...), (...) a discutat cu fiica sa (...), căreia i-a propus să participe cu firma pe care o deţinea la o eventuală procedură de achiziţie publică derulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar aceasta a refuzat. Întrucât inculpatul Căpăţînă Dănuţ se grăbea să externalizeze serviciile de secretariat până la sfârşitul anului 2010, prin intermediul (...) a convins-o pe (...) să participe cu firma fiicei sale la viitoarea procedură de achiziţie publică derulată
de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa“, potrivit rechizitoriului.
 
Anchetatorii mai arată că, „în derularea acestui contract, inculpata SC Mara Investcom SRL a încasat, în total, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa suma de 489.256 de lei fără TVA, respectiv 592.807,2 lei TVA inclus, contractul derulându-se doar până la data de 31.07.2016. (...)“.

 
Din verificarea cheltuielilor regăsite în clasa 6 în balanţele întocmite de SC Mara Investcom SRL reiese faptul că societatea a avut cheltuieli minime lunare pentru prestarea serviciilor de 9.974,34 de lei, aferente balanţei din luna decembrie 2015, şi cheltuieli maxime lunare în valoare de 15.008,48 de lei, aferente balanţei din luna iulie 2016. (...) Cheltuielile totale efectuate de inculpata SC Mara Investcom SRL cu derularea acestui contract au fost în valoare de 129.631,34 de lei (...). În derularea acestui contract, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în cazul în care ar fi efectuat serviciile cu propriii angajaţi, ar fi realizat o economie totală de 359.624,66 de lei.
 

În concluzie, în cazul în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar fi folosit propriii angajaţi pentru prestarea serviciilor de recepţie şi secretariat, ar fi economisit suma 2.089.997,87 de lei, sumă ce va fi reţinută ca prejudiciu în cauză, în condiţiile în care, în derularea contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpata SC Mara Investcom SRL a încasat, în total, suma de 2.683.923,97 de lei fără TVA, respectiv 3.314.195,48 de lei cu TVA inclus, iar costurile totale ale societăţii inculpate au fost de 593.926,1 lei“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
 
Potrivit Monitorului oficial, SC Mara Investcom SRL a fost fondată în februarie 2006 de Mara Dumitru, din Constanţa. Unitatea avea sediul social în Constanţa, pe aleea Lupeni, şi obiect de activitate activităţi auxiliare intermedierilor financiare (cu excepţia caselor de asigurări şi de pensii) (consultant financiar, intermediere de carduri).
 
Pe data de 27 aprilie 2009, asociatul unic a dispus suspendarea activităţii pe o durată de trei ani.
 
La jumătatea lunii decembrie 2010 a fost reluată activitatea firmei, Mara Gramaschi a fost revocată din funcţia de administrator unic al SC Mara Investcom SRL, iar în locul ei a fost numită, pe o perioadă nedeterminată, Marioara Ştefan, născută la data de 10 martie 1961, în Brăila. Tot atunci a fost completat şi obiectul de activitate cu următoarele coduri CAEN: activităţi combinate de secretariat, activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat. Totodată, s-a renunţat în totalitate la vechiul obiect de activitate.
 
La data de 8 august 2012 a fost cooptată în firmă Marioara Ştefan şi s-a aprobat majorarea capitalului social de la 200 la 250 de lei. Astfel, Mara Gramaschi deţinea 80% din capitalul social, în timp ce Marioara Ştefan deţinea restul de 20%. Tot atunci a fost schimbat sediul firmei, pe strada Grănicerului nr. 8. Pe data de 9 august 2012, Mara Gramaschi i-a cesionat părţile sociale Marioarei Ştefan, care rămâne asociat unic al firmei.
 
Pe data de 6 noiembrie 2014, Marioara Ştefan o cooptează în firmă pe Ioana Alina Utupanu, din Mangalia. Tot atunci a fost majorat şi capitalul social, la 300 de lei, care a fost structurat astfel: Marioara Ştefan - 83 % şi Ioana Alina Utupanu - 17 %.
 
Marioara Ştefan a fost revocată din funcţia de administrator şi a fost numită Ioana Alina Utupanu.
 
Pe data de 17 noiembrie 2014, Marioara Ştefan a ieşit din firmă, iar Ioana Alina Utupanu a devenit asociat unic. Pe data de 12 februarie 2015, Ioana Alina Utupanu a decis schimbarea sediului social pe strada Prof. Dr. Gheorghe Marinescu.
 
Dănuţ Căpăţînă a mai fost trimis în judecată de către procurorii Anticorupţie pentru infracţiuni similare. Într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Căpăţînă a fost deferit Justiţiei sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată. Recent, Tribunalul Bucureşti a dispus începerea judecăţii cauzei. Într-o altă cauză, fostul şef al SCJU a fost condamnat de Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare.
 
De ce îl acuză procurorii DNA
Căpăţînă şi-ar fi folosit fosta şi actuala nevastă în „operaţiunea” de luare de mită şi spălare de bani! (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 467

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 660

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 586

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 707

Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, la Curtea de Apel Constanța! S-a fixat primul termen în apel

28 Jul 2023 1042

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)

22 Jun 2023 1594

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1173

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5338

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 1281

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 2093

Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

03 Dec 2022 1975

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3759

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Sep 2022 1533

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

04 Jun 2022 1342

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Dosarul, la Tulcea. Noul termen săptămâna viitoare

16 Mar 2022 1980