Revoluţie în instituţiile de cultură din Constanţa! Teatrul de Stat va reveni la numele de „Fantasio”. În ce condiţii! (galerie foto)

 

În vara anului 2004, Consiliul Judeţean Constanţa, autoritatea administraţiei publice locale, a decis fără să anticipeze dezastrul ulterior, reorganizarea structurală a instituţiilor de cultură, în defavoarea comunităţii artistice, dar şi a iubitorilor de artă din Constanţa.
 
Atunci s-a făcut primul pas în distrugerea culturii, iar Teatrul Dramatic „Ovidius” şi Teatrul „Fantasio” au fost comasate în Teatrul Naţional Constanţa, iar Opera, Teatrul de Balet „Oleg Danovski” şi Filarmonica „Marea Neagră” au devenit Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. „Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, „Muzeul de Artă Populară” şi „Muzeul de Artă” au format „Muzeul de Istorie Naţională, Arheologie, Artă şi Tradiţii Constanţa”. Din lipsa finanţării, care a fost tăiată la sânge, instituţii de prestigiu pentru cultura de la malul mării pur şi simplu s-au pulverizat. Rând pe rând, au dispărut Teatrul „Fantasio” şi Filarmonica „Marea Neagră”, ca entitate juridică. Iresponsabilitate şi rea-voinţă, pentru care au plătit în primul rând artiştii, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, posibilitatea unui trai decent, iar cei care au rămas, statutul, fiind obligaţi să-şi desfăşoare activitatea în spaţii mizere, îngrămădiţi. Nu în ultimul rând, din acest genocid cultural a pierdut fiecare dintre noi. Situaţia din teatre s-a regăsit în muzeele constănţene un an mai târziu, în 2005.
 
În luna iulie a anului 2010, odată cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 a Guvernului condus de Emil Boc, declinul vieţii artistice constănţene a atins cotele paroxismului. Luptele politice din Consiliul Judeţean s-au transpus în anularea actului cultural: Teatrul de Stat Constanţa a înghiţit Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Teatrul de Copii şi de Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Exploatării Filmelor Constanţa. Acelaşi principiu s-a aplicat şi în cadrul muzeelor din oraşul Constanţa. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a absorbit Muzeul de Artă.
 
După atacarea hotărârilor ilegale, instituţiile de cultură constănţene au revenit la forma iniţială, de dinainte de această reorganizare iraţională, însă le-au fost tăiate drastic bugetele, iar în unele situaţii, le-au fost impuse politic manageri care mai mult au distrus decât au construit. Singurul care s-a salvat din ghearele politicului a fost Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, instituţie care a reuşit să treacă în subordinea Ministerului Culturii.

Consiliul Judeţean vrea strălucirea vieţii culturale de altădată?!

Cine se va încumeta să facă ordine în instituţiile de cultură trebuie să-şi asume rolul de kamikaze. Noua conducere a Consiliului lasă să se înţeleagă că va face acest lucru cu preţul atragerii unor antipatii sau chiar duşmănii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Țutuianu, a vizitat teatrele constănţene. Într-o postare de pe pagina sa de socializare, şeful CJC a fost destul de rezonabil atunci când a afirmat că a descoperit problemele cu care se confruntă lumea teatrului constănţean şi va căuta soluţii, astfel încât „să redăm artiştilor bucuria de a juca pe scenă, iar publicului, entuziasmul de a participa la spectacole”.
Preşedintele Țuţuianu pare decis să facă ordine în teatre, dar şi la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa.
 
„Până în septembrie, atât managerii instituţiilor de cultură, cât şi cei de la Direcţie trebuie să prezinte un raport de activitate, o sinteză a problemelor şi un plan de redresare”, a explicat Țuţuianu, care s-a declarat exasperat de „mizeria” descoperită la propriu în sediile teatrelor (vezi foto).
 
„Este deranjat să stai cu gunoiul în casă. Managerul are responsabilitatea curăţeniei la locul de muncă. Pe mine nu mă interesează calităţile artistice când evaluez un act managerial. E ca şi cum la noi acasă am sta cu gunoiul în mijlocul casei. Dezolant. Domnii manageri au de pus pe hârtie ce au de gând să facă, să ştim şi noi cum îi putem ajuta. Vreau să le cunosc viziunea şi dacă aceasta corespunde cu viziunea conducerii Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte renaşterea instituţiilor de cultură”, a adăugat Țuţuianu.
 
În acest moment, nu se poate vorbi despre o schimbare a managerilor de instituţii de cultură, însă şeful CJC a promis că se va apleca şi asupra ultimelor evaluări anuale ale managerilor şi mai ales asupra felului în care au fost cheltuite bugetele alocate. Preşedintele CJC pare decis şi deschis sugestiilor şi nu exclude posibilitatea numirii unor manageri competenţi acolo unde situaţia o impune, în contextul în care se doreşte obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor teatrelor şi susţinerea acestora.

Propunere - Teatrul de Stat va redeveni „Fantasio”!

Curăţenie la propriu şi la figurat şi revenirea la performanţă artistică, dar şi palmares, asta îşi doreşte conducerea Consiliului Judeţean. Palmares, înseamnă „Fantasio”, astfel încât vor începe demersurile pentru revenirea la numele care a consacrat teatrul de revistă constănţean pe scenele naţionale şi internaţionale.

 
Preşedintele CJC a precizat că demersul pentru revenirea la denumirea arhicunoscută şi iubită de public va începe imediat ce va fi soluţionată situaţia juridică a clădirii teatrului. „În acest moment avem o situaţie de fapt: clădirea teatrului aparţine de Primărie, noi, CJC, o administrăm. Pentru o administrare cât mai eficientă, Primăria trebuie să ne cedeze clădirea, astfel încât noi să putem investi în modernizarea acesteia. Dacă nu va dori, Primăria va trebui să-şi asume şi administrarea instituţiei de cultură. Dar nu cred că va fi cazul. Apoi vom trece la recăpătarea numelui «Fantasio», care a făcut celebru teatrul constănţean. Nu va fi uşor, dar nici imposibil, dacă vom găsi înţelegere şi implicare din partea tuturor”, a conchis Țuţuianu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Un constantean

09 Aug, 2016 20:31

Este de apreciat initiativa Consiliului Judetean de a reveni la denumirea de Teatru " Fantasio" ...dar sa nu uitam ca a fost un teatru de revista. In momentul de fata nu mai exista solisti, orchestra si nici balet. Din vechii actori de revista ai teatrului "Fantasio" au ramas in acest teatru doar 4. Daca tot se revine la nume, e bine sa se revina si la profilul artistic....Parerea mea.

un alt cetatean

09 Aug, 2016 18:06

dar ”FILARMONICA MAREA NEAGRA”?

Un cetatean

09 Aug, 2016 16:03

Teatrul de papusi nu poate fi reabilitat pentru ca functioneaza intr-o cladire apartinand unei entitati private. Singura solutie este contruirea unui teatru dedicat copiilor. Ar fi primul in Constanta.

parinte

09 Aug, 2016 10:13

pe cand reabilitati si cladirea teatrului de papusi? Si copiii au nevoie de un teatru curat si frumos.

Articole asemanatoare

Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale

05 Jan 2024 884

Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, condamnată pentru mită și obligată la muncă în folosul comunității! (DOCUMENT)

15 Sep 2023 4099

Cultură Constanța Bugetul Teatrului de Stat a fost majorat cu un 1.000.000 de lei (DOCUMENT)

27 Jul 2023 734

Membrii comisiilor de evaluare a managementului instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean, cazați la hotelul familiei lui Ion Dumitrache (DOCUMENTE)

17 Mar 2023 1858

Directorii teatrelor și muzeelor față în față cu examinatorii A început evaluarea anuală a managementului în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța!

10 Mar 2023 1717

Cristina Caterinici promovată de Mihai Lupu la conducerea Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură din Consiliul Județean Constanța

16 Apr 2022 3530

Ce note au obținut la evaluarea anuală managerii instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

04 Apr 2022 2085

Directorii de instituții culturale din subordonatea CJC intră în evaluarea anuală. Mihai Lupu a desemnat componența Comisiilor care vor nota managerii (DOCUMENTE)

19 Mar 2022 2106

Muzeul de Artă Populară Constanța Din „secretele” laboratoarelor de conservare și restaurare a prețiosului patrimoniu de artă populară

13 Sep 2021 2929

Surprize, surprize... Cine sunt noii manageri ai instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța?

20 May 2021 4424

A fost amendată Legea 544/2001. Instituțiile publice obligate să publice toate contractele și răspunsurile solicitate de cetățeni

17 Feb 2021 3036

O parte dintre muzeele din Constanța și-au deschis porțile pentru public. Condiții stricte de vizitare

19 May 2020 2890

#ConstantaEsteBine Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, despre cum va arăta o vizită la muzeu după 15 mai

06 May 2020 4347

Cărți prețioase, de peste un veac Lecturi digitale despre obiceiuri și tradiții pascale

19 Apr 2020 3910

Candidatul PMP, Theodor Paleologu, militează pentru o cultură vie, libertatea cultelor şi o presă liberă

05 Nov 2019 2750