Deschidere editie

Se schimbă macazulZeicu şi Cupşa au făcut afaceri cu omul lui Mazăre?!

deschidere.jpgOvidiu Cupşa, Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafir, dar şi alţii, printre care Georgică Giurgiucanu, sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar

Afaceri ce par să nu ţină cont de coloratura politică, dar cu iz penal, la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA. Fostul director al companiei, PNL-istul Ovidiu Cupşa, actualul director, PDL-istul Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafiriulian_trandafir.jpg, dar şi Georgică Giurgiucanu, cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre şi coinculpat al acestuia în deja celebrul dosar al retrocedărilor în baza Legii 10/2001, sunt urmăriţi penal în legătură cu afacerile derulate de CN ACN. Cazul se află pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei indivizi, alături de alte persoane.

Nume sonore şi de diferite coloraturi politice sunt incluse într-un caz instrumentat de Parchetul Tribunalului Constanţa. Liberali, pedelişti, dar şi apropiaţi ai PSD-ului sunt cercetaţi laolaltă într-un caz în care procurorii suspectează că ar fi fost create grave prejudicii statutul. Acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi Zeicu şi Cupşa, alături de alte capete din CN ACN printre care şi Nicolae Iulian Trandafir, sunt abuz în serviciu, respectiv infracţiuni la legea minelor. La rândul său, Giurgiucanu ar fi cercetat pentru nerespectarea legii privind combaterea evaziunii fiscale. În replică, Ovidiu Cupşa susţine că totul a pornit de la o neînţelegere şi de la o plângere greşită, dar că aşteaptă să se lămurească situaţia, iar Giurgiucanu spune că nu are nicio legătură cu ACN, întreaga chestiune producându-i "grave prejudicii".

Depozitul "discordiei"

Concret, povestea se leagă de Depozitul PAM 4 Ovidiu, punct de lucru al SC Analog Trans SRL şi, totodată, obiect al unui contract încheiat între CN ACN şi SC D&L Stars Comp SRL, iar ulterior, între D&L Stars Comp şi firma lui Giurgiucanu, SC Management & Investment Concept Group SRL. Contactat telefonic, Valentin Zeicu, actualul director general al CN ACN a solicitat efectuarea unei adrese scrise în baza Legii 544/2001 pentru a răspunde la întrebările legate de începerea urmăririi penale faţă de el. Mai comunicativ, Ovidiu Cupşa a explicat faptul că totul a pornit de la o "greşeală". "Nu este decât o cercetare. Orice om care a deţinut o funcţie publică la un moment dat a avut o plângere penală. Reprezentantul ANRM (nr. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti) ne-a făcut plângere penală, pentru că am fi făcut o exploatare nelegală a depozitului, dar acest lucru nu corespunde realităţii", a declarat Cupşa.

Iaca greşeala!

Acesta a continuat, precizând: "Or, tocmai aici este greşeala, nu este o concesionare de la Ministerul Transporturilor, aşa cum s-a zis, terenul este într-adevăr al ministerului, dar pământul pe care l-am vândut este al CN ACN, este în capitalul social al companiei şi poate fi vândut, există şi hotărâri ale consiliului de administraţie în sensul acesta". "Depozitele de pământ sunt proprietatea CN ACN", a întărit Cupşa, care a mai adăugat că cel puţin 500.000 de euro, cu titlul de avans, au fost încasaţi de companie pentru depozitul respectiv. Interesant este însă faptul că societatea căreia i-a vândut CN ACN ar fi contractat mai departe depozitul, în favoarea SC Management & Investment Concept Group SRL, firma lui Georgică Giurgiucanu. Totuşi, aspectul nu pare să-l îngrijoreze pe liberalul Cupşa: "când am făcut vânzarea, noi am făcut transferul dreptului de proprietate, astfel că nu ne interesează ce s-a mai întâmplat cu el". Fostul director al CN ACN a mai spus că în ultimele două luni s-a prezentat de două ori la Parchet, dar că şi el este interesat de soluţionarea cât mai rapidă a dosarului, pentru a se lămuri greşeala. "Şi eu vreau să se facă o cercetare fundamentată, astfel încât să nu mă trezesc peste ani că se mai face vreo plângere similară acesteia. Este şi în interesul CN ACN să se lămurească acest caz, să fim declaraţi nevinovaţi", a mai spus Ovidiu Cupşa

Act managerial în beneficiul companiei

Întrebat dacă este de părere că ar putea fi trimis în judecată pentru acuzaţiile sub aspectul cărora este cercetat la acest moment, fostul director a replicat că nu crede că se va ajunge acolo. "Sunt suficiente probe care să demonstreze nevinovăţia noastră, nu cred că este cineva de rea-credinţă în acest caz şi nu ne este frică de nimic, pentru că ştim că banii sunt acolo. Nu există nici măcar 25 de bani care să fi fost luaţi acasă de Cupşa", spune liberalul. "Am conştiinţa liniştită, pentru că a fost un act managerial în beneficiul companiei", a conchis el. Întrebat dacă îl cunoaşte pe Georgică Giurgiucanu, fostul director al CN ACN a răspuns negativ.

Giurgiucanu: "Nu am nicio treabă cu ACN"

Foarte interesant, Giurgiucanu, devenit celebru în urma declanşării scandalului retrocedărilor, în care este inculpat alături de primarul Mazăre pentru un prejudiciu evaluat de procurorii DNA la peste 100 de milioane de euro, spune că acesta este un dosar al ACN-ului, în care nu are nici măcar calitatea de terţ. "Problema este legată de plata pentru un teren considerat depozit, dar eu nu am încheiat contractul cu ACN-ul, ci cu o firmă care semnase cu compania. Eu nu am nicio treabă cu ACN-ul, nu am nici măcar calitatea de terţ, iar toată chestiunea mi-a creat grave prejudicii", a spus Giurgiucanu. Totodată, acesta a precizat că s-a prezentat la Parchet şi că a dus toate actele din care se reiasă că nu are nicio legătură cu acest dosar. Cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre, "mandatarul" Georgică Giurgiucanu, după cum a fost numit de procurori în dosarul retrocedărilor, este judecat la Bucureşti alături de edil, dar şi de alte persoane, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals intelectual, respectiv asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În septembrie 2009, Giurgiucanu a fost numit administrator al SC Management & Investment Concept Group SRL. Obiectul principal de activitate al societăţii este dezvoltare (promovare) imobiliară, cei doi acţionari ai firmei fiind Mihai Caraivan şi Zimla Construction LTD. Societatea are două puncte de lucru în Mamaia, unul în Portul Tomis din Constanţa şi unul în Poiana Braşov. În 2009, cu zero salariaţi, firma a avut o cifră de afaceri de 876.248 de lei şi zero profit brut.

Cifrele de afaceri ale Analog Trans

Mugurel Pană, la rândul său urmărit penal în dosar şi totodată reprezentantul Analog Trans, firmă de la care se pare că a pornit întreaga anchetă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere. Cu toate acestea, nu este de trecut cu vederea faptul că societatea are declarat un punct de lucru taman la depozitul pentru care sunt cercetaţi şefii de la ACN. Înfiinţată în 1998, Analog Trans îl are ca unic asociat pe Mugurel Pană, care îndeplineşte totodată şi funcţia de administrator. Cu 34 de salariaţi în 2009, firma a avut o cifră de afaceri de 7.514.000 de lei şi un profit brut de 66.345 de lei. Cu un an înainte, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 8.897.445 de lei şi un profit brut de 68.522 de lei, cu 30 de angajaţi. Nu în ultimul rând, în 2007, Analog Trans a avut zero profit brut, dar s-a putut lăuda cu o cifră de afaceri de 5.721.609 lei şi 35 de salariaţi.

Totul va fi bine

Ancheta de la CN ACN nu a lăsat indiferentă lumea politică din Constanţa. Despre Valentin Zeicu se spune că ar fi fost susţinut pentru postul de director al CN ACN de însuşi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării. Aflat la cel de-al doilea mandat la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Zeicu a trecut de la Partidul Conservator la democraţi, transformaţi mai apoi în democrat-liberali. Mircea Băsescu, cel care se spune că l-ar fi susţinut pe Valentin Zeicu pentru obţinerea funcţiei a răspuns amuzat: "Este băiat mare, se susţine singur. Pe mine nu m-a susţinut nimeni şi aduc la buget bani mai mulţi decât ACN". Fratele preşedintelui Traian Băsescu a mai spus că nu ştie mare lucru despre dosarul în care este implicat directorul CN ACN, însă recunoaşte că a auzit câte ceva: "Din câte am auzit eu, chestia asta trebuia să înceapă nu cu anchetarea lui Zeicu, ci a unchiului său, care a fost primul director al ACN-ului. Presupun că banii nu i-a luat Zeicu acasă, ci au ajuns tot la buget, ACN fiind o companie de stat. Deci cred că au ajuns tot la pensii şi la salariile profesorilor". Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene PDL, Mircea Banias, şeful pe linie de partid al lui Valentin Zeicu, nu a putut fi contactat telefonic. Însă, Gheorghe Dragomir, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal şi coleg de partid cu Ovidiu Cupşa, consideră că se vor lămuri lucrurile şi că totul va fi în regulă, într-un final. Cupşa, cel care a condus ACN-ul după, dar şi înaintea lui Zeicu, este apropiat al lui Ludovic Orban, cel care conducea Ministerul Transporturilor atunci când a fost înscăunat constănţeanul la CN ACN. Dragomir spune că a discutat cu colegul său despre dosar şi că nu crede că este nicio problemă: "Este o interpretare eronată. Mă abţin să comentez, însă nu cred că au probleme".

Vom reveni

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Gica

18 Nov, 2010 13:24

Banias este miezu, pe el ar trebui sa fim cu ochii. El face jocurile din culise, iar noi cascam gura la diversiuni...

preacuviosii canalie si pramatie

18 Nov, 2010 05:42

In Constanta mafia nu se impiedica de fleacuri cum ar fi doctrina de partid sau rivalitati generate de binomul putere-opozitie. Interesele buzunarului transced granitele de partid. Asa ca ce mare surpriza e daca PNL, PDL SI PSD fac afaceri impreuna? Hasoti maharul liberal spre exemplu e legat de interese de Nicusor Constantinescu. La MINAC aflat in subordinea CJ nimic nu se misca fara sa fie intrebat Puiu. Chera a fost dat jos in urma unui telefon de la Puiu. Ati auzit vreodata sa-l atace pe Nicusor? Da de unde. Asa ca lor le merge bine iar noi fraierii suntem de 20 de ani intr-o continua criza. Solutia: sa nu mai mergem la vot pana cand coruptia se va eradica si clasa politica se va schimba.

Articole asemanatoare

Nicuşor Constantinescu vrea revizuirea dosarului CMZ Curtea de Apel Constanţa se pronunţă mâine

20 Sep 2017 581

USR, congres pe 28 octombrie pentru desemnarea noului preşedinte

18 Sep 2017 376

Damian Mitea, delegat preşedinte al Secţiei Penale din Curtea de Apel, Liviu Ticofschi, şef al Parchetului Judecătoriei Babadag

16 Sep 2017 506

In memoriam Venerabilul Mircea Ionescu-Quintus

16 Sep 2017 466

Doliu în politica românească. A murit Mircea Ionescu Quintus. Avea 100 de ani

15 Sep 2017 595

Nicuşor Constantinescu vrea revizuirea dosarului în care a fost trimis la închisoare. Ce vor analiza azi judecătorii

14 Sep 2017 651

Marius Damian Mitea, în locul lui Dan Iulian Năstase Preşedinte nou în Curtea de Apel Constanţa

13 Sep 2017 251

Preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu şi-a numit un nou consilier personal. Despre cine este vorba!

07 Sep 2017 5467

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis. Şedinţa începe la ora 13.00, la Tribunalul Constanţa

06 Sep 2017 589

Dan Radu Rușanu salvat la limită din apele Mării Negre la Eforie Nord (video)

03 Sep 2017 2184

Nicuşor Constantinescu, obligat să achite Consiliului Judeţean peste 400.000 de lei. Primul termen în apel, 29 septembrie

31 Aug 2017 382

Consiliul de Administraţie al societăţii Argus SA are un nou preşedinte. Ce alte decizii au fost luate

28 Aug 2017 778

Nicuşor Constantinescu solicită revizuirea dosarului CMZ. Fostul şef al CJC, chemat la finalul lunii

10 Aug 2017 1003

Andreea Răducan, aleasă în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică

04 Aug 2017 510

Doi lideri din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, în greva foamei

02 Aug 2017 1356

Înalta Curte va redeschide dosarul în care Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România, a fost condamnat la cinci ani de închisoare

01 Aug 2017 866

Cât vor câştiga consilierii judeţeni constănţeni? Dar preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu?

27 Jul 2017 1398

Judecătoria Medgidia a decis Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat. Decizia nu este definitivă

19 Jul 2017 2033

UPDATE. Preşedintele ANAF a fost schimbat din funcţie. Cine a fost numit în locul lui Bogdan Nicolae Stan

18 Jul 2017 2580

S-a fixat un nou termen Libertatea lui Mircea Băsescu, decisă pe 19 iulie

14 Jul 2017 408

Schimbare la vârful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Cine cu cine face rocada mare

13 Jul 2017 1417

Preşedinte nou în Judecătoria Constanţa! Iată cine este!

06 Jul 2017 1811

„Acasă“ pierduse procesul Victorie de răsunet în Bucureşti pentru un judecător din Constanţa!

24 Jun 2017 2826

USR Constanţa face „ţăndări“ regulamentul privind suprafaţa minimă de spaţii verzi Ce amendamente au depus în atenţia primarului şi a Consiliului Local!

21 Jun 2017 5075

UPDATE 2. Comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Mircea Sandu s-a prezentat astăzi la DNA. Are calitatea de suspect. I s-au prezentat acuzaţiile

20 Jun 2017 2170

La Şcoala de Vară de la Neptun Răsăuţeanu i-a predat ştafeta lui Nicolae Roşu, noul lider al TSD Constanţa

19 Jun 2017 2959

3518 voturi Orban, 952 voturi Buşoi. Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL

17 Jun 2017 3271

Delegaţia LMP la Parlamentul României. Dan Albu-preşedintele LMP Am obţinut o mărire a soldei cu 15%, modificarea cuantumului chiriei şi multe altele

13 Jun 2017 6081

Pleacă din PNL? Senatorul Chiţac, prins între moţiuni - nu se regăseşte nici în moţiunea lui Buşoi, nici în cea a lui Orban

13 Jun 2017 782

Smaranda Constantinescu este fermă pe Facebook M-am căsătorit cu Vlad Țîru. Și-a schimbat și numele de fată de pe contul personal

11 Jun 2017 12254

Nicuşor Constantinescu a atacat decizia prin care a fost obligat să achite Judeţului Constanţa peste 400.000 de lei

10 Jun 2017 2216

Răscoala angajaţilor! Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, chemat la judecată de 120 de subalterni

10 Jun 2017 2765

Judecătorii fac o pauză de trei luni într-unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu

08 Jun 2017 1016

Litoral TV Eveniment în familia lui Nicușor Constantinescu

07 Jun 2017 3465

Președintele CJC, Horia Marius Țuțuianu, a serbat 1 iunie în comuna Ciobanu

01 Jun 2017 760

Senatorul Chiţac, din nou absent Ludovic Orban propune un PNL în care investiţia în tineri şi democraţia internă să fie primordiale

29 May 2017 1986

LIVE TEXT Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, se află la Constanţa (galerie foto)

27 May 2017 1636

Cererea de recuzare, admisă Judecători noi pentru Nicuşor Constantinescu!

26 May 2017 1609

Nicuşor Constantinescu cere noi judecători în dosarul CMZ

25 May 2017 907

Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel, în vizită la CCINA. Ce subiecte au fost dezbătute (galerie foto)

20 May 2017 589

Executarea silită civilă de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani nu a mai avut loc. Tătarii au congres pe 20 mai. Urmează noi procese! (galerie foto + documente)

19 May 2017 6493

USR cere înlocuirea lui Iulian Iancu, deputat PSD de Constanţa, din funcţia de preşedinte al Comisiei de industrii şi servicii

18 May 2017 1090

UPDATE Liberalii constănţeni joacă la cacialma? Fostul preşedinte Dragomir şi primarul de la Mangalia au semnat moţiunea Buşoi! (galerie foto)

16 May 2017 1720

Cine nu vrea să înceapă judecata în dosarul Geotop, privind cadastrarea judeţului Constanţa

12 May 2017 1295

Dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio a primit al 42-lea termen

11 May 2017 1059

Constantin Gache a dat startul meciului SSC Farul - Farul Tuzla. Se joacă pe ploaie (galerie foto)

09 May 2017 1671

„Mă aşteptam!“ Cristinel Dragomir, fost vice al CJC, la judecată cu ANI. Azi s-a dat verdictul. Cine a câştigat

08 May 2017 2784

Hotărâre definitivă pentru „inculpata“ RAJDP Constanţa!

08 May 2017 720

UPDATE 2 Exit poll - Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei

07 May 2017 845

Alegeri prezidențiale în Franța. Prezența la vot mai mică decât la ultimele alegeri

07 May 2017 1218