Deschidere editie

Se schimbă macazulZeicu şi Cupşa au făcut afaceri cu omul lui Mazăre?!

deschidere.jpgOvidiu Cupşa, Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafir, dar şi alţii, printre care Georgică Giurgiucanu, sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar

Afaceri ce par să nu ţină cont de coloratura politică, dar cu iz penal, la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA. Fostul director al companiei, PNL-istul Ovidiu Cupşa, actualul director, PDL-istul Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafiriulian_trandafir.jpg, dar şi Georgică Giurgiucanu, cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre şi coinculpat al acestuia în deja celebrul dosar al retrocedărilor în baza Legii 10/2001, sunt urmăriţi penal în legătură cu afacerile derulate de CN ACN. Cazul se află pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei indivizi, alături de alte persoane.

Nume sonore şi de diferite coloraturi politice sunt incluse într-un caz instrumentat de Parchetul Tribunalului Constanţa. Liberali, pedelişti, dar şi apropiaţi ai PSD-ului sunt cercetaţi laolaltă într-un caz în care procurorii suspectează că ar fi fost create grave prejudicii statutul. Acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi Zeicu şi Cupşa, alături de alte capete din CN ACN printre care şi Nicolae Iulian Trandafir, sunt abuz în serviciu, respectiv infracţiuni la legea minelor. La rândul său, Giurgiucanu ar fi cercetat pentru nerespectarea legii privind combaterea evaziunii fiscale. În replică, Ovidiu Cupşa susţine că totul a pornit de la o neînţelegere şi de la o plângere greşită, dar că aşteaptă să se lămurească situaţia, iar Giurgiucanu spune că nu are nicio legătură cu ACN, întreaga chestiune producându-i "grave prejudicii".

Depozitul "discordiei"

Concret, povestea se leagă de Depozitul PAM 4 Ovidiu, punct de lucru al SC Analog Trans SRL şi, totodată, obiect al unui contract încheiat între CN ACN şi SC D&L Stars Comp SRL, iar ulterior, între D&L Stars Comp şi firma lui Giurgiucanu, SC Management & Investment Concept Group SRL. Contactat telefonic, Valentin Zeicu, actualul director general al CN ACN a solicitat efectuarea unei adrese scrise în baza Legii 544/2001 pentru a răspunde la întrebările legate de începerea urmăririi penale faţă de el. Mai comunicativ, Ovidiu Cupşa a explicat faptul că totul a pornit de la o "greşeală". "Nu este decât o cercetare. Orice om care a deţinut o funcţie publică la un moment dat a avut o plângere penală. Reprezentantul ANRM (nr. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti) ne-a făcut plângere penală, pentru că am fi făcut o exploatare nelegală a depozitului, dar acest lucru nu corespunde realităţii", a declarat Cupşa.

Iaca greşeala!

Acesta a continuat, precizând: "Or, tocmai aici este greşeala, nu este o concesionare de la Ministerul Transporturilor, aşa cum s-a zis, terenul este într-adevăr al ministerului, dar pământul pe care l-am vândut este al CN ACN, este în capitalul social al companiei şi poate fi vândut, există şi hotărâri ale consiliului de administraţie în sensul acesta". "Depozitele de pământ sunt proprietatea CN ACN", a întărit Cupşa, care a mai adăugat că cel puţin 500.000 de euro, cu titlul de avans, au fost încasaţi de companie pentru depozitul respectiv. Interesant este însă faptul că societatea căreia i-a vândut CN ACN ar fi contractat mai departe depozitul, în favoarea SC Management & Investment Concept Group SRL, firma lui Georgică Giurgiucanu. Totuşi, aspectul nu pare să-l îngrijoreze pe liberalul Cupşa: "când am făcut vânzarea, noi am făcut transferul dreptului de proprietate, astfel că nu ne interesează ce s-a mai întâmplat cu el". Fostul director al CN ACN a mai spus că în ultimele două luni s-a prezentat de două ori la Parchet, dar că şi el este interesat de soluţionarea cât mai rapidă a dosarului, pentru a se lămuri greşeala. "Şi eu vreau să se facă o cercetare fundamentată, astfel încât să nu mă trezesc peste ani că se mai face vreo plângere similară acesteia. Este şi în interesul CN ACN să se lămurească acest caz, să fim declaraţi nevinovaţi", a mai spus Ovidiu Cupşa

Act managerial în beneficiul companiei

Întrebat dacă este de părere că ar putea fi trimis în judecată pentru acuzaţiile sub aspectul cărora este cercetat la acest moment, fostul director a replicat că nu crede că se va ajunge acolo. "Sunt suficiente probe care să demonstreze nevinovăţia noastră, nu cred că este cineva de rea-credinţă în acest caz şi nu ne este frică de nimic, pentru că ştim că banii sunt acolo. Nu există nici măcar 25 de bani care să fi fost luaţi acasă de Cupşa", spune liberalul. "Am conştiinţa liniştită, pentru că a fost un act managerial în beneficiul companiei", a conchis el. Întrebat dacă îl cunoaşte pe Georgică Giurgiucanu, fostul director al CN ACN a răspuns negativ.

Giurgiucanu: "Nu am nicio treabă cu ACN"

Foarte interesant, Giurgiucanu, devenit celebru în urma declanşării scandalului retrocedărilor, în care este inculpat alături de primarul Mazăre pentru un prejudiciu evaluat de procurorii DNA la peste 100 de milioane de euro, spune că acesta este un dosar al ACN-ului, în care nu are nici măcar calitatea de terţ. "Problema este legată de plata pentru un teren considerat depozit, dar eu nu am încheiat contractul cu ACN-ul, ci cu o firmă care semnase cu compania. Eu nu am nicio treabă cu ACN-ul, nu am nici măcar calitatea de terţ, iar toată chestiunea mi-a creat grave prejudicii", a spus Giurgiucanu. Totodată, acesta a precizat că s-a prezentat la Parchet şi că a dus toate actele din care se reiasă că nu are nicio legătură cu acest dosar. Cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre, "mandatarul" Georgică Giurgiucanu, după cum a fost numit de procurori în dosarul retrocedărilor, este judecat la Bucureşti alături de edil, dar şi de alte persoane, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals intelectual, respectiv asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În septembrie 2009, Giurgiucanu a fost numit administrator al SC Management & Investment Concept Group SRL. Obiectul principal de activitate al societăţii este dezvoltare (promovare) imobiliară, cei doi acţionari ai firmei fiind Mihai Caraivan şi Zimla Construction LTD. Societatea are două puncte de lucru în Mamaia, unul în Portul Tomis din Constanţa şi unul în Poiana Braşov. În 2009, cu zero salariaţi, firma a avut o cifră de afaceri de 876.248 de lei şi zero profit brut.

Cifrele de afaceri ale Analog Trans

Mugurel Pană, la rândul său urmărit penal în dosar şi totodată reprezentantul Analog Trans, firmă de la care se pare că a pornit întreaga anchetă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere. Cu toate acestea, nu este de trecut cu vederea faptul că societatea are declarat un punct de lucru taman la depozitul pentru care sunt cercetaţi şefii de la ACN. Înfiinţată în 1998, Analog Trans îl are ca unic asociat pe Mugurel Pană, care îndeplineşte totodată şi funcţia de administrator. Cu 34 de salariaţi în 2009, firma a avut o cifră de afaceri de 7.514.000 de lei şi un profit brut de 66.345 de lei. Cu un an înainte, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 8.897.445 de lei şi un profit brut de 68.522 de lei, cu 30 de angajaţi. Nu în ultimul rând, în 2007, Analog Trans a avut zero profit brut, dar s-a putut lăuda cu o cifră de afaceri de 5.721.609 lei şi 35 de salariaţi.

Totul va fi bine

Ancheta de la CN ACN nu a lăsat indiferentă lumea politică din Constanţa. Despre Valentin Zeicu se spune că ar fi fost susţinut pentru postul de director al CN ACN de însuşi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării. Aflat la cel de-al doilea mandat la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Zeicu a trecut de la Partidul Conservator la democraţi, transformaţi mai apoi în democrat-liberali. Mircea Băsescu, cel care se spune că l-ar fi susţinut pe Valentin Zeicu pentru obţinerea funcţiei a răspuns amuzat: "Este băiat mare, se susţine singur. Pe mine nu m-a susţinut nimeni şi aduc la buget bani mai mulţi decât ACN". Fratele preşedintelui Traian Băsescu a mai spus că nu ştie mare lucru despre dosarul în care este implicat directorul CN ACN, însă recunoaşte că a auzit câte ceva: "Din câte am auzit eu, chestia asta trebuia să înceapă nu cu anchetarea lui Zeicu, ci a unchiului său, care a fost primul director al ACN-ului. Presupun că banii nu i-a luat Zeicu acasă, ci au ajuns tot la buget, ACN fiind o companie de stat. Deci cred că au ajuns tot la pensii şi la salariile profesorilor". Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene PDL, Mircea Banias, şeful pe linie de partid al lui Valentin Zeicu, nu a putut fi contactat telefonic. Însă, Gheorghe Dragomir, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal şi coleg de partid cu Ovidiu Cupşa, consideră că se vor lămuri lucrurile şi că totul va fi în regulă, într-un final. Cupşa, cel care a condus ACN-ul după, dar şi înaintea lui Zeicu, este apropiat al lui Ludovic Orban, cel care conducea Ministerul Transporturilor atunci când a fost înscăunat constănţeanul la CN ACN. Dragomir spune că a discutat cu colegul său despre dosar şi că nu crede că este nicio problemă: "Este o interpretare eronată. Mă abţin să comentez, însă nu cred că au probleme".

Vom reveni

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Gica

18 Nov, 2010 13:24

Banias este miezu, pe el ar trebui sa fim cu ochii. El face jocurile din culise, iar noi cascam gura la diversiuni...

preacuviosii canalie si pramatie

18 Nov, 2010 05:42

In Constanta mafia nu se impiedica de fleacuri cum ar fi doctrina de partid sau rivalitati generate de binomul putere-opozitie. Interesele buzunarului transced granitele de partid. Asa ca ce mare surpriza e daca PNL, PDL SI PSD fac afaceri impreuna? Hasoti maharul liberal spre exemplu e legat de interese de Nicusor Constantinescu. La MINAC aflat in subordinea CJ nimic nu se misca fara sa fie intrebat Puiu. Chera a fost dat jos in urma unui telefon de la Puiu. Ati auzit vreodata sa-l atace pe Nicusor? Da de unde. Asa ca lor le merge bine iar noi fraierii suntem de 20 de ani intr-o continua criza. Solutia: sa nu mai mergem la vot pana cand coruptia se va eradica si clasa politica se va schimba.

Articole asemanatoare

Ședință cu final așteptat. Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

20 Jan 2018 1103

Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

19 Jan 2018 438

George Muhscina a demisionat din funcția de președinte al organizatiei municipale a PNL

18 Jan 2018 1719

Debutatul Bogdan Huțucă intervine în conflictul dintre fostul președinte al ANAF și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa

18 Jan 2018 353

Consiliul Judeţean Constanţa, o nouă victorie împotriva lui Nicuşor Daniel Constantinescu

18 Jan 2018 1217

Arbitru de fotbal şi poliţist Cătălin Toader, preşedinte executiv la Voinţa FCS Old-Boys 2017 Săcele, naş de botez a treia oară

13 Jan 2018 1708

Veste proastă pentru Nicuşor Constantinescu! Consiliul Judeţean Constanţa l-a chemat la judecată în alte cinci dosare

10 Jan 2018 2025

UPDATE. Alegeri la Consiliul Superior al Magistraturii. Cine este noul președinte al CSM. Câte voturi a primit

05 Jan 2018 481

Judecătorul Nicolae Stanciu, în boxa acuzaților. Va fi judecat pentru trei infracțiuni. Ce bunuri deține magistratul (documente)

04 Jan 2018 1604

Condamnare pentru un fost preşedinte de Consiliu Judeţean. Legături cu lumea fotbalului

03 Jan 2018 413

Fostul atacant al lui AC Milan, George Weah a devenit președintele Liberiei

27 Dec 2017 515

Propunere de modificare a Codului penal. Preşedintele, parlamentarii şi aleşii locali nu vor mai fi funcţionari publici

27 Dec 2017 592

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

27 Dec 2017 257

Consilierii de Constanţa Rezeanu şi Căliminte, membri PNL şi nu prea!

20 Dec 2017 600

Dosarul Fundaţiilor „Thalia“ şi „Fantasio“, amânat

14 Dec 2017 312

Oil Terminal SA, declarații de avere Cristian-Florin Gheorghe, președintele Consiliului de Administrație, deține un teren, un apartament și două autovehicule (documente)

13 Dec 2017 742

Cererea lui Nicuşor Constantinescu de revizuire a dosarului CMZ a fost respinsă

09 Dec 2017 745

Cinci ani de închisoare pentru Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România. Dosarul, amânat pentru 2018

23 Nov 2017 1736

Laurențiu-Teodor MIhai este noul președinte al CNAS. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial

22 Nov 2017 449

George Cosac ales președinte al Federației Române de Tenis. Cine mai face parte din noul Comitet Director

17 Nov 2017 472

Cupa României la Kung-Fu se dispută duminică la Medgidia (galerie foto)

17 Nov 2017 511

Constănțeanul Cristian Bușu reales președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Cine mai face parte din CA Electrica

15 Nov 2017 1383

Congres la Romexpo. Gabriel Petrea, singurul candidat înscris pentru preşedinţia TSD

13 Nov 2017 569

Valentin Ticea, eliberat din funcţia de preşedinte al Secţiei Penale din Judecătoria Constanţa

11 Nov 2017 436

Fostul premier Sorin Grindeanu, noul șef al ANCOM

07 Nov 2017 648

Nicuşor Constantinescu, condamnat la şase ani de închisoare. Dosarul, amânat pentru 2018

07 Nov 2017 635

Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, redeschis azi în Bucureşti

03 Nov 2017 547

Judecător nou pentru Nicuşor Constantinescu!

02 Nov 2017 1200

Modificări în structura Expolitoral SRL, deţinută de CCINA Constanţa

30 Oct 2017 469

Dan Barna, noul preşedinte al USR România

28 Oct 2017 802

Adriana Câmpeanu, preşedinte al Organizaţiei Municipale a OFL Constanţa

23 Oct 2017 511

Sanda Ioana Pascu rămâne preşedinte în Tribunalul Constanţa

14 Oct 2017 475

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC, a devenit bunic

11 Oct 2017 4328

Magistratul Cristina Constantinescu, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie la alegerile parţiale

11 Oct 2017 721

Mâine se decide libertatea lui Eduard Martin, administratorul Polaris M. Holding. Cine va lua decizia definitivă

10 Oct 2017 1014

Administratorul Polaris M. Holding, Eduard Martin, a fost arestat preventiv. Decizia nu este definitivă

05 Oct 2017 2035

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanţa

03 Oct 2017 1528

Secretarul judeţului, Mariana Belu, a scăpat de calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de către DNA

02 Oct 2017 2407

Nicusor Constantinescu, veste buna de la DNA Constanța

30 Sep 2017 3057

Decrete semnate de președintele României Klaus Iohannis Este vorba despre doi judecători, un procuror general și trei procurori

29 Sep 2017 1969

Oficial. Cererea lui Nicuşor Constantinescu de revizuire a dosarului CMZ se întoarce la Tribunalul Constanţa

26 Sep 2017 1297

70 de ani de închisoare pentru mai mulţi directori din Consiliul Judeţean şi afacerişti din Constanţa. Ultima decizie a judecătorilor

26 Sep 2017 7349

Nicuşor Constantinescu vrea revizuirea dosarului CMZ Curtea de Apel Constanţa se pronunţă mâine

20 Sep 2017 911

USR, congres pe 28 octombrie pentru desemnarea noului preşedinte

18 Sep 2017 1009

Damian Mitea, delegat preşedinte al Secţiei Penale din Curtea de Apel, Liviu Ticofschi, şef al Parchetului Judecătoriei Babadag

16 Sep 2017 698

In memoriam Venerabilul Mircea Ionescu-Quintus

16 Sep 2017 826

Doliu în politica românească. A murit Mircea Ionescu Quintus. Avea 100 de ani

15 Sep 2017 919

Nicuşor Constantinescu vrea revizuirea dosarului în care a fost trimis la închisoare. Ce vor analiza azi judecătorii

14 Sep 2017 993

Marius Damian Mitea, în locul lui Dan Iulian Năstase Preşedinte nou în Curtea de Apel Constanţa

13 Sep 2017 558

Preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu şi-a numit un nou consilier personal. Despre cine este vorba!

07 Sep 2017 6475