Deschidere editie

Tricolorii au câștigat, la Constanța, meciul cu SUA Ambasadorul Hans Klemm i-a înmânat echipei României trofeul Jackie Robinson (galerie foto)

Sărbătoare sportivă, ieri, la Constanța, pe stadionul „Portul“, care a găzduit un meci-eveniment de baseball între echipa SUA, formată din militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu, şi echipa naţională de baseball a României.

Meciul a celebrat 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Astfel, Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă în lupta pentru egalitate și pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi a toleranţei.

Atmosferă de sărbătoare

Numeroșii spectatori prezenți ieri au parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, fast food, răcoritoare și locuri de joacă pentru copii, stadionul „Portul” fiind pregătit în cele mai mici amănunte pentru partida demonstrativă de baseball. A fost amenajată și tribuna oficială, fiind aduse scaune şi fiind montate gradene de lemn. De asemenea, zona a fost împrejmuită cu un element decorativ american. Nu în ultimul rând, a fost amenajată o zonă cu mâncare tradiţională românească și un spațiu unde copiii au jucat baseball. Voluntarii au împărțit tricouri cu însemnele evenimentului şi pliante cu regulile jocului de baseball. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Baseball și Softball și Ambasada SUA în România, cu sprijin local.

David Burlacu a interpretat cele două imnuri naționale

La partidă a fost prezent și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, însoțit de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. La tribuna oficială, cei doi i-au avut în preajmă, printre alții, pe Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pe Muurat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, și pe fostul deputat UDTTMR Varol Amet. De asemenea, au fost prezenți și Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, dar și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, precum Mariana Solomon, Emil Ionescu sau Marian Țuțuianu. Doi cercetaşi marini din Constanţa, un băiat și o fată, au purtat drapelul României și al SUA, iar David Burlacu, elev al Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ din Constanța a interpretat cele două imnuri naționale. Din tribună au asistat la meci și componenții echipei de baschet Athletic Constanța.

Toți au jucat cu numărul 42 pe tricou

După ce Hans Klemm, Decebal Făgădău și Andrei Mirescu, președintele Federației Române de Baseball și Softball, au ținut discursurile de început, primarul Constanței a aruncat în mod simbolic prima minge a meciului, iar partida putea să înceapă. Toți jucătorii, atât cei americani, cât și românii au purtat pe tricouri numărul 42, cel cu care a evoluat în Major League Baseball legendarul Jackie Robinson. După ce acesta a încheiat activitatea competițională, numărul 42 a fost retras, nicio echipă nemaialocându-l în semn de respect.

Simbol al egalității și al respectului

„Marcăm astăzi (n.r. ieri) mai multe evenimente, atât meciul de baseball în cinstea lui Jackie Robinson, cât şi parteneriatul româno - american , care a făcut posibilă derularea acestei partide. Celebrăm curajul lui Jackie Robinson, primul jucător afro-american din Major League Baseball, care, acum exact 70 de ani, a spart barierele de culoare, devenind un simbol al egalităţii şi al respectului. Drepturile minorităţilor sunt valori respectate atât de România, cât şi de SUA. Jackie Robinson a ridicat vocea pentru toleranţă”, a spus Hans Klemm. „Fie ca cea mai bună echipa să câştige jocul de astăzi (n.r. ieri)!”, a mai spus ambasadorul SUA în România.

Președintele Federației a fost căpitanul de echipă

Cele două echipe au jucat o variantă scurtă a baseball-ului, de șapte reprize, la final fiind câștigătoare România, care s-a impus cu 7-2. Din echipa tricoloră au făcut parte: Dan Panaitescu - Bucureşti, Andrei Mihai - Bucureşti, Eduard Pârvu - Botoşani, Sorin Şerbănescu - Bucureşti, Andrei Mirescu (preşedintele Federaţiei și căpitan al echipei) - Bucureşti, Adrian Preda - Bucureşti, Lucian Manole - Bucureşti, Iulian Şerban - Călăraşi, Bogdan Pârvu - Botoşani, Andrei Adumitrăchioaie - Bucureşti, Beniamin Pârvu - Botoşani, Vlad Becșan - Bucureşti şi Cristian Leonida - Bucureşti. Antrenor al lotului este Gabriel Adumitrăchioaie, care îndeplineşte şi funcţia de secretar general al Federaţiei Române de Baseball şi Softball.

În plan e și un meci similar de oină

„A fost prima aruncare din viaţa mea la un meci de baseball şi mă bucur că a avut loc la Constanţa, la o partidă atât de importantă. Această confruntare marchează un moment important din istoria baseball-ului din SUA, care aminteşte de sport, de unirea oamenilor, de curaj şi de toleranţă, totul transformându-se într-o sărbătoare. În Constanţa, există toleranţă şi oameni uniţi, iar sportul e la el acasă. Ne propunem să construim din această zi un eveniment anual. Apreciez prezenţa atâtor constănţeni la acest eveniment, în ciuda faptului că e Sâmbăta Mare. La anul, ne gândim să organizăm și un meci de oină, pentru a arăta similitudinile dintre cele două sporturi. Ne-am dori ca oina să ajungă măcar la jumătatea cifrelor pe care le înregistrează astăzi baseball-ul”, a declarat și Decebal Făgădău.

Copiii au făcut galerie

În timpul desfăşurării partidei, un reprezentant al FRBS a comentat desfășurarea ostilităților, explicând regulile jocului şi oferind date despre istoria baseball-ului în România. În tribunele stadionului „Portul" au fost şi mici practicanţi de baseball din alte judeţe, care i-au făcut galerie echipei tricolore. Echipa României, câştigătoarea primei partide de baseball jucată la Constanța, a primit trofeul Jackie Robinson, care a fost înmânat de Hans Klemm.

România a condus cu 5-0 și 7-1

La începutul reprizei a cincea, România se afla în avantaj cu 5-0. La acest scor, echipa SUA a reușit primul punct, iar înainte de startul reprizei a şaptea, ultima, rezultatul era 7-1 în favoarea României. Americanii au mai reușit un punct, astfel că scorul final a fost 7-2 pentru România. Ambasadorul Hans Klemm le-a înmânat învingătorilor trofeul Jackie Robinson, iar înaltul oficial american și primarul Decebal Făgădău au primit din partea Federației Române de Baseball și Softball câte un tricou cu numele fiecăruia și numărul 42 și o șapcă.

„Baseball-ul oferă multe surprize“

„Nu ne așteptam să câștigăm atât de ușor. Ne propusesem să fim aproape de ei, dar baseball-ul oferă multe surprize. Puteau reveni și americanii, au avut momente bune în joc, însă noi am reușit să ținem tempo-ul partidei, iar victoria ne-a revenit. Sper că, astăzi (n.r. ieri), la Constanța, a fost o acțiune reușită și că am transmis un mesaj puternic, al sportului și al valorilor de toleranță și egalitate. Am fost onorați să fim la Constanța, pentru a începe o tradiție pe care sperăm că o vom continua mult timp de acum înainte. A fost o mare bucurie pentru noi să fim parte din celebrarea unei zile precum 15 aprilie“, a precizat, la final, Andrei Mirescu.
Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Companii din România participă alături de lideri în business şi de reprezentanţi ai Guvernului SUA la un eveniment de top despre investiţii

20 Jun 2017 586

Dialog româno-american referitor la securitatea în zona Mării Negre

18 May 2017 524

Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm a vizitat situl de la Sarmisegetusa

16 May 2017 462

Ambasada SUA Ceremonie de premiere a femeilor curajoase din România. Printre ele un căpitan din MApN „cea dintâi” de mai multe ori

12 May 2017 3083

Klemm speră ca SUA şi România să ajungă la o înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot

02 May 2017 1315

Ambasadorul Hans Klemm, prezent la Constanţa – „Celebrăm curajul lui Jackie Robinson”

15 Apr 2017 1843

UPDATE 16. România a câştigat! E prezent şi ambasadorul Hans Klemm Meci de baseball SUA – România, la Constanţa (galerie foto+video)

15 Apr 2017 3111

Mobilizare impresionantă la Constanţa, pentru meciul de baseball SUA – România. Stadionul „Portul”, înconjurat de poliţişti şi jandarmi (galerie foto+video)

15 Apr 2017 1110

Eveniment sportiv special, sâmbătă, la Constanţa Meci de baseball SUA - România, de Ziua Jackie Robinson (video)

15 Apr 2017 1280

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, va fi prezent la Constanţa la meciul de baseball SUA - România (video)

14 Apr 2017 946

Ce obiective are ambasadorul Hans Klemm în România

11 Mar 2017 641

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm „Prioritatea este promovarea securității țărilor noastre”

28 Feb 2017 319

Ambasadorul SUA, în vizită la Cluj „Am discutat despre nefericita hotărâre de a face paşi înapoi în privinţa corupţiei”

25 Feb 2017 712

Ministrul Afacerilor Interne a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti

24 Feb 2017 314

Birchall, întâlnire cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm Subiecte dezbătute - lupta împotriva corupției și MCV

21 Feb 2017 568

Călin Popescu Tăriceanu, întrevedere cu Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti

16 Feb 2017 572

Ce au discutat Sevil Shhaideh şi Hans Klemm

15 Feb 2017 739

Sevil Shhaideh, întâlnire cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

15 Feb 2017 996

Ambasadorul Klemm - „Sosirea Batalionului 1 evidențiază puternicul Parteneriat strategic dintre SUA și România”

14 Feb 2017 471

Ambasadorul SUA, apel către autorităţi în legătură cu protestele

03 Feb 2017 718

UPDATE. Oficialul NATO Clive Johnston şi ambasadorul SUA, Hans Klemm, prezenţi la ceremonia de deschidere a exerciţiului „Sea Shield 17”

03 Feb 2017 1077

Premierul Grindeanu, întâlnire cu ambasadorul SUA, la Bucureşti

01 Feb 2017 972

Ambasadorul Klemm, despre scrisoarea lui Cioabă către Trump

31 Jan 2017 493

Ambasadorul Hans Klemm cunoaște îndeaproape antreprenorii din România

30 Jan 2017 330

Ministrul Apărării, întâlnire importantă cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

27 Jan 2017 541

Ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu

20 Jan 2017 419

Ministrul afacerilor externe se întâlneşte, mâine, cu Hans Klemm

19 Jan 2017 485

Ambasadorul SUA Hans Klemm - „Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România”

19 Jan 2017 563

Avertisment pentru 2017 Ambasadorul SUA vorbeşte despre noul guvern

31 Dec 2016 1829

Hans Klemm - Responsabilitatea nominalizării unui premier îi revine președintelui Iohannis

14 Dec 2016 714

Ambasadorul SUA în România Hans Klemm – „Ne angajăm să lucrăm cu viitorul guvern pentru a aprofunda parteneriatul strategic“

13 Dec 2016 606

Ambasadorul Hans Klemm a studiat literatura română

16 Nov 2016 397

Ambasadorul Hans Klemm „Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul strategic va rămâne pe o traiectorie pozitivă”

08 Nov 2016 615

Hans Klemm - „Fac un apel la voi, cetățeni ai României, ca pe 11 decembrie să votați"

04 Nov 2016 460

Hans Klemm a depus o coroană de flori la Colectiv. „Încurajăm românii în lupta anticorupţie şi în efortul de a construi o Românie sigură“

30 Oct 2016 740

Iohannis, despre mesajele ambasadorului Klemm „Nu sunt singurul care crede că trebuie oameni curaţi în politică“

28 Oct 2016 576

news.ro Ambasadorul SUA - Dacă România şi noul Guvern îşi pot asuma integritatea şi competenţa, atunci va fi foarte bine şi pentru români, şi pentru relaţiile româno-americane

26 Oct 2016 469

Hans Klemm – „Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă”

26 Oct 2016 760

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în vizită la noua şefă a ÎCCJ

14 Oct 2016 701

Hans Klemm – „Parteneriatul SUA - România e mai puternic ca oricând”

06 Oct 2016 822

Hans Klemm Corupția determină „o migrație mai puternică a celor mai bune minți din România"

20 Sep 2016 430

Reacţia ambasadorului SUA, după ce s-a fotografiat cu steagul Ţinutului Secuiesc

14 Sep 2016 573

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, nu a fost convocat la sediul MAE

14 Sep 2016 671

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a inaugurat un alt raft american

13 Sep 2016 495

Hans Klemm - „Din perspectiva SUA, acum, vedem România ca fiind pe o traiectorie pozitivă”

28 Aug 2016 931

De Ziua Marinei Constanţa a găzduit cel mai mare spectacol naval din 2016 (galerie foto + video + document)

16 Aug 2016 2460

Ambasadorul SUA asistă la Ziua Marinei de la Constanța

15 Aug 2016 848

Vizită americană de curtoazie

02 Aug 2016 465

Festivalului de Film Istoric Râșnov şi obţinerea egalităţii rasiale în America

01 Aug 2016 599

Ambasadorii SUA și Turcia, prezenți la cina specifică postului de Ramazan

04 Jul 2016 856