Ursul păcălit de vulpe şi în Guvernul Ponta II Cum a rămas PNL Constanţa în urma PSD la capitolul deconcentrate

DESCHIDERE.jpgLiberalii constănţeni nu au, nici după instalarea Guvernului Ponta II, atâtea instituţii deconcentrate câte au vizat. În pofida tentativelor de a numi directori noi la câteva instituţii, PNL rămâne, în cele mai multe situaţii, cu... praful de pe tobă. Asta, spre deosebire de social democraţi, colegii lor de alianţă, care au reuşit să-şi impună, chiar şi după mari insistenţe (sau poate tocmai de aceea), oamenii în funcţiile „vânate".

O funcţie „suflată"

Singura realizare a liberalilor constănţeni în Guvernul Ponta II este funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor obţinută, ca un premiu de consolare, pentru Constantin Matei, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Premiu de consolare pentru că Matei era iniţial susţinut pentru funcţia de secretar de stat în acelaşi minister, condus de liberalul Relu Fenechiu.

Social democraţii constănţeni au negociat însă mai bine şi l-au impus în acest post, pentru a doua oară consecutiv sub premierul Victor Ponta, pe Valentin Răducu Preda, omul de încredere al primarului Radu Mazăre, recomandat de acesta din urmă drept un „băiat performant". E drept, Preda a fost demis săptămâna trecută de primul ministru, după ce a fost dus la audieri de către procurorii DNA. Ulterior, în sarcina lui Preda s-a reţinut, conform DNA, „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat".

Una vouă, mai multe nouă

O altă instituţie obţinută de PNL Constanţa este Autoritatea Navală Română. ANR nu pare să fie însă o instituţie care poartă noroc liberalilor. Asta pentru că, în mai puţin de un an, la conducere s-au purtat şase directori, plini sau interimari. Directori plini au fost Constantin Matei şi Mihai Şagău. Începând de marţi, şefia instituţiei este asigurată de fostul deputat PNL Andrian Mihei. Mihei a fost numit în funcţie prin ordin al ministrului Fenechiu, după ce Mihai Şagău a fost demis din funcţie.

Din aceeaşi zonă a instituţiilor face parte Administraţia Canalelor Navigabile (ACN). După ieşirea de la guvernare a PDL, în primăvara anului trecut, director al ACN este social democratul Daniel Georgescu. Acesta din urmă este consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, unde a activat şi în mandatul 2008-2012, şi este cunoscut drept unul dintre oamenii fideli conducerii PSD Constanţa.

deconcentrate__Claudiu_Teliceanu_04.jpgLiberalii au, de asemenea, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa, acolo unde, în primăvara anului trecut, a fost instalat în funcţia de director executiv, în urma unui concurs, Claudiu Teliceanu. Potrivit unor surse, liberalii constănţeni nu l-ar agrea în mod deosebit pe Teliceanu, fapt pentru care ar fi intenţionat ca la un moment dat să-l „debarce" de la şefia DJST. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, tânărul liberal fiind şi acum pe acest post.

PNL şi-a pus om şi la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Este vorba despre Dragoş Poteleanu care, ce-i drept, a aşteptat o vreme numirea pe funcţie.

deconcentrate__Ovidiu_Cupsa_03.jpgNu în ultimul rând, liberalii au numit director şi la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), în persoana lui Ovidiu Cupşa, fostul director al ACN.

Probabil că una dintre cele mai importante funcţii pe care PNL a reuşit să o prindă este cea de prefect al judeţului Constanţa. Liberalii i-au susţinut, pentru această funcţie, întâi pe Bogdan Huţucă, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, apoi pe Eugen Bola, inspectorul şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Rateuri

Ce nu a reuşit să obţină PNL la capitolul instituţii deconcentrate este Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Asta cu toate că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut, în urmă cu ceva vreme, demisia actualului director, Constantin Dina. La momentul respectiv, în PNL Constanţa au fost vehiculate trei nume pentru preluarea acestei funcţii: doctorul Tiberiu Tofolean, fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, doctorul Marius Enescu şi medicul Florian Stoian, fostul purtător de cuvânt al spitalului.

Nici la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa PNL nu şi-a impus omul. Asta deşi la conducerea instituţiei se află încă un democrat liberal, în persoana Emiliei Murineanu. Pentru şefia AJOFM, deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa, a menţionat la începutul acestui an numele lui Carmen Răducu, care asigură în prezent conducerea interimară a ITM Constanţa.

Premiul cel mare merge la...

Pe lângă funcţia ocupată, până recent, de Valentin Preda, PSD Constanţa a mai „nimerit" două funcţii cu greutate la centru. Una este ocupată de Sevil Shhaideh: secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, condus de Liviu Dragnea. Shhaideh era, până la momentul numirii, directorul Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

deconcentrate_mirela_matichescu.jpgCealaltă i-a revenit Mirelei Matichescu. Ea a fost susţinută de social democraţii tomitani pentru funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Turism şi numită pe 19 februarie.

Celelalte instituţii la conducerea cărora PSD şi-a instalat oamenii sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, condus de consilierul local PSD Răducu Popescu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, condus de Ion Florentin, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constantin Teodorescu (Director Dezvoltare, cu preluare atribuţii Director general), Direcţia Agricolă - Boris Parpală.

deconcentrate_Raducu_Popescu.jpgNu este lipsit de importanţă faptul că PSD Constanţa are şi un subprefect, în persoana lui Radu Volcinschi, unul dintre apropiaţii preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu.

Nu în ultimul rând, noul director al CNAPMC este Lucian Băluţ, fost director al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. E drept, acesta a fost numit în conformitate cu prevederile Ordonanţei 109, după ce a fost selectat de Pricewaterhouse Coopers. Chiar şi aşa, nu este un secret că PSD Constanţa l-a vrut pe Băluţ în această funcţie cheie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Prima ședință a Colegiului Prefectural aferent anului 2024. Iată ce s-a discutat (FOTO+DOCUMENTE)

02 Feb 2024 914

De mâine intră în vigoare Codul de Conduită Etică din 2023 şi integritate al membrilor comisiilor de specialitate din domeniile patrimoniu cultural şi monumente de for public

20 Apr 2023 1033

ZIUA LIVE. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Unități școlare cu grad seismic 1 constatat prin intermediul unei expertizei nu există în județul Constanța“ (VIDEO)

27 Feb 2023 1645

ZIUA LIVE. Investiții în infrastructura sanitară și consolidarea anti-seismică!

26 Feb 2023 1690

Foști prefecți, un subprefect și un vicepreședinte de Consiliu Județean dar și directori de deconcentrate, chemați în judecată de reprezentantul Guvernului în teritoriu

31 Dec 2022 4061

Prefectul Silviu Coșa s-a întâlnit cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate. Detalii

10 Dec 2022 1184

Ministerul Educației anunță schimbări majore în învățământ. Inspectoratele şcolare devin direcţii de învăţământ

12 Jul 2022 1401

Cresc salariile pentru o parte dintre bugetari. Proiectul, aprobat de Camera Deputaților

31 May 2022 1749

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, la întâlnire cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate. A fost discutat proiectul „Curățăm România”

11 Apr 2022 2097

LIVE-TEXT Prefectul Județului Constanța, declarații după bilanțul sezonului estival. Ce spune despre pandemie

29 Sep 2021 2447

Ce atribuții au primit de la reprezentantul Guvernului în teritoriu cei doi subprefecți „boboci”

15 Mar 2021 2010

Ministrul Tánczos Barna, despre vizita de lucru din județul Tulcea (video)

06 Mar 2021 2184

Aleși locali și șefi de instituții deconcentrate din Constanța, verificați de CNSAS. Au primit verdicte de necolaborare (document)

13 Apr 2020 3976

UPDATE Klaus Iohannis, videoconferință cu premierul, ministrul de Interne, prefecții și șefii instituțiilor deconcentrate

19 Mar 2020 1798

LIVE TEXT A început ceremonia de învestire în funcția de subprefect al județului Constanța a Aurei Bozdoacă

06 Feb 2020 2609