In vizorul ANI

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine a urcat pe podium la etapa de la Medgidia a Cupei Mării Negre la ciclism

26 Sep 2017 41

Oficial. Cererea lui Nicuşor Constantinescu de revizuire a dosarului CMZ se întoarce la Tribunalul Constanţa

26 Sep 2017 548

Tânăr prins în flagrant în timp ce încerca să vângă un pistol și cartușe cu glonț. Ce sumă a cerut suspectul pentru armă

26 Sep 2017 458

Adolescentul din Făurei, județul Constanța suspectat că a accidentat mortal un copil de trei ani, arestat preventiv

26 Sep 2017 219

Un bărbat condamnat pe închisoare pe viaţă cere înlocuirea pedepsei. Ce a decis Tribunalul Constanţa

26 Sep 2017 448

Doliu la Primăria Costinești. Consilierul personal al primarului, Tudor Alexiu a decedat

26 Sep 2017 925

UPDATE. Bărbat suspectat de agresiune sexuală reținut de polițiștii din Năvodari. Victima o adolescentă de 13 ani

26 Sep 2017 5002

Panouri solare furate de pe acoperișul unui hotel din Mangalia. Suspectul a fost arestat preventiv

26 Sep 2017 1031

Grupare care ar fi înșelat opt femei din Constanța prin metoda Accidentul, destructurată de polițiști. Suspecții coordonați din închisoare

26 Sep 2017 472

Detalii din ancheta DIICOT Judecătorii explică de ce a fost condamnat un afacerist din Constanţa. Legături cu un mega dosar

26 Sep 2017 665

A trecut un an de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. S-a stins la doar 55 de ani

26 Sep 2017 176

Concurs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa

26 Sep 2017 587

70 de ani de închisoare pentru mai mulţi directori din Consiliul Judeţean şi afacerişti din Constanţa. Ultima decizie a judecătorilor

26 Sep 2017 3781

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017

26 Sep 2017 926

Accident rutier grav pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța. Două mașini implicate. Intervine descarcerarea (galerie foto + video)

25 Sep 2017 7458

FC Viitorul a pierdut meciul cu FC Botoșani din Liga 1

25 Sep 2017 291

Guvernul plafonează indemnizațiile pentru creșterea copilului și pensiile speciale

25 Sep 2017 464

Minorul care a accidentat mortal un copil de trei ani la Băneasa a fost reținut

25 Sep 2017 552

Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” organizează concurs de angajare. Ce post este vacant

25 Sep 2017 1947

Două accidente rutiere trase la indigo în județul Tulcea!

25 Sep 2017 4012

Cetățean bulgar expulzat din România. Acesta a fost eliberat din Penitenciarul Poarta Albă unde a executat o pedeapsă pentru furt

25 Sep 2017 224

Fostul senator, Dan Șova, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora

25 Sep 2017 619

Scandal la Cumpăna. Trei bărbați suspectați că au agresat un alt bărbat au fost reținuți

25 Sep 2017 1284

Clubul Umoriştilor Constănţeni lansează volumul colectiv „Vaporul cu umor”

25 Sep 2017 380

O adolescentă din Constanța a încercat să iasă din țară folosindu-se de actele altei persoane. Unde a fost depistată minora

25 Sep 2017 1247

Urmărire pe bulevardul Tomis din Constanța pentru prinderea unui șofer băut. Ce alcoolemie avea suspectul

25 Sep 2017 1878

Bărbat agresat în localitatea Gârliciu, județul Constanța. Suspectul a ajuns după gratii

25 Sep 2017 196

Grădiniţa „Riţa – Gărgăriţa” din Agigea angajează secretar. Ce condiții trebuie îndeplinite

25 Sep 2017 709

Profesorul Gheorghe Dumitrașcu ar fi împlinit 78 de ani. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa

25 Sep 2017 1008

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizează concurs

25 Sep 2017 262

FC Viitorul joacă astăzi cu FC Botoşani Gică Hagi - „Partida e deschisă oricărui rezultat“

25 Sep 2017 522

Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, amânat Adrian Gâmbuţeanu, fostul şef al RAJDP Constanţa, nu s-a putut prezenta la proces

25 Sep 2017 543

Patronul pizzeriei Scoica, şantajat de un fost angajat. Cel din urmă a fost condamnat

25 Sep 2017 1492

Sondaj de opinie Sunteţi de acord ca militarii români să fie trimişi în continuare în teatrele de operaţii din Afganistan?

25 Sep 2017 691

UPDATE Carambol pe strada I.G.Duca din Constanța. O ambulanță implicată. Trei victime (galerie foto+video)

24 Sep 2017 4226

Activitate rutieră Șoferi descoperiți cu nereguli în trafic de polițiștii constănțeni

24 Sep 2017 596

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. În dezbaterea specialiștilor Lacul Techirghiol și conservarea resurselor și funcțiilor sale ecologice printr-un program coerent de „veghe“ pe termen lung

24 Sep 2017 1001

Șoferul din Constanța, cu o alcoolemie de 3,60 mg în sânge, va fi cercetat în stare de libertate

23 Sep 2017 1858

Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru sezonul rece. În premieră programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie

23 Sep 2017 665

Cadou pentru antrenorul Ionuț Pușcașu. CSU Neptun a învins la diferență mare CSU Târgoviște în deplasare

23 Sep 2017 1268

Campioana joacă luni în Liga 1 Gică Hagi-"Mergem încrezători la Botoșani"

23 Sep 2017 415

UPDATE. Tragedie la Băneasa. Copil de 3 ani decedat după ce a fost lovit de un microbuz condus de un adolescent

23 Sep 2017 1614

Un copil de 13 ani a intrat într-un stâlp cu mașina furată. În autoturismul implicat în accident se mai aflau trei minori

23 Sep 2017 735

Cetățean italian, dat în urmărire internațională, preluat sub escortă de pe Aeroportul Henri Coandă de polițiștii din Italia

23 Sep 2017 469

Adolescent din județul Constanța condamnat la trei ani pentru viol. A fost internat într-un centru de detenție

23 Sep 2017 560

Șoferi beți ori sub influența substanțelor interzise depistați în trafic. Polițiștii IPJ Constanța au întocmit dosare penale

23 Sep 2017 424

Interviu online cu Andreea Ana, dublă vicecampioană mondială „Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice şi să câştig o medalie“

23 Sep 2017 2071

BC Athletic Constanţa i-a transferat pe Jeremy Booth, Bogdan Călin şi Andrei Şerban

23 Sep 2017 420

Bărbatul suspectat că a incendiat Biserica „Sf. Mina“ din Constanţa a fost condamnat. Iată ce pedeapsă a primit!

23 Sep 2017 836

Noi cazuri de ultraj în Constanţa Un poliţist local, bătut în plină stradă. Un deţinut de la Poarta Albă a ameninţat un gardian că îi va lua gâtul

23 Sep 2017 3445