In vizorul ANI

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

25 de foști sau actuali internaționali în lot Alexandru Șerban, ultimul sosit în cantonamentul FC Viitorul din Turcia

20 Jan 2018 250

Antrenor de tenis acuzat că şi-ar fi violat eleva de 11 ani, trimis în judecată

20 Jan 2018 385

Accident naval pe Dunăre. Un bărbat este dat dispărut. Pompierii nu pot interveni din cauza condițiilor meteo

20 Jan 2018 604

lauraadamache.ro Clatite, reteta bunicii mele

20 Jan 2018 340

A împlinit 99 de ani! Șeful Statului Major al Forțelor Navale întâlnire emoționantă cu seniorul Careului Marinarilor. Despre Careu

20 Jan 2018 3995

Cel mai lung meci al carierei Simona Halep, partidă de infarct, la Australian Open

20 Jan 2018 855

Portocalele previn apariția unor boli precum cancerul sau leucemia

20 Jan 2018 95

Știați că...? Pavel Bartoș împlinește astăzi 43 de ani

20 Jan 2018 118

Eliberat condiţionat, în primă instanţă Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR, în aşteptarea libertăţii

20 Jan 2018 217

A fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul de modernizare a DJ 223 pe tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin

20 Jan 2018 215

Căpitan şi cu Galatasaray. „Sunt mândru“ În Antalya, banderola FC Viitorul stă şi pe braţul tânărului Virgil Ghiţă (galerie foto)

20 Jan 2018 1450

In memoriam Opt ani de când Vasile Cojocaru s-a mutat într-o stea

20 Jan 2018 887

#citeşteDobrogea Justiţia românească în Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Jan 2018 375

La cinci ani de la desfiinţare Se pregăteşte demolarea unor corpuri ale imobilului SOTRM Eforie Sud

20 Jan 2018 990

Posturi vacante, scoase la concurs de Primăria Năvodari. Condiții de participare

19 Jan 2018 1093

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul Aurel Vlaicu, zona Mall Vivo. Un pieton rănit (video)

19 Jan 2018 698

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 ianuarie 2018

19 Jan 2018 189

Imagini de la evenimentAccident rutier în Lazu. Mașină răsturnată pe marginea șoselei. Trafic îngreunat (galerie foto + video)

19 Jan 2018 4175

Alin Cârstocea a semnat contractul cu SSC Farul Constanţa

19 Jan 2018 550

Ce decrete a semnat președintele Klaus Iohannis. Vizează patru magistrati

19 Jan 2018 249

UPDATE. Bărbat din Tuzla, angajat ca pompier la Primăria Eforie, reținut după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Ce s-a angajat să facă în schimbul banilor primiți

19 Jan 2018 3123

O tânără din Amzacea dată dispărută după ce a plecat de la locuința concubinului și nu s-a mai întors

19 Jan 2018 356

Un minor din Constanţa, „prinţul“ etnobotanicelor. La ce pedeapsă a fost condamnat copilul

19 Jan 2018 1023

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 ianuarie 2018

19 Jan 2018 624

UPDATE Alertă la ISU Dobrogea. Un bărbat a căzut într-un puț la Ovidiu, în zona Ecluzei (galerie foto + video)

19 Jan 2018 593

Pensionară din Cobadin înșelată prin metoda Accidentul. Incredibil câți bani le-a dat victima suspecților în miez de noapte

19 Jan 2018 692

Femei atacate și tâlhărite pe stradă la Constanța. Suspectul depistat și reținut de polițiști. Câte victime a făcut bărbatul

19 Jan 2018 448

Știați că...? Horia Tecău împlinește astăzi 33 de ani

19 Jan 2018 104

Hotărâre definitivă în dosarul „pilelor“ din SRI!

19 Jan 2018 321

„Încep adevăratele teste“ Baschetbaliştii de la Athletic debutează duminică în faza semifinală a Ligii 1. Meci la Constanţa

19 Jan 2018 294

#citeşteDobrogea Campionul constănţean cu care ne mândrim împlineşte 33 de ani

19 Jan 2018 431

#scrieDobrogea Spitalul Județean Constanța, aproape de semicentenar (galerie foto)

19 Jan 2018 600

„Ne-aţi vândut ţara ruşilor!“ Dascăl, deţinut politic, om de serviciu

19 Jan 2018 614

#citeşteDobrogea Industria cândva prosperă a Dobrogei versus penuria zilelor noastre. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

19 Jan 2018 515

UPDATEJudețul Tulcea. Gravidă în luna a 9-a, preluată cu șenilata în localitatea Beidaud

18 Jan 2018 246

Teatrul ”Oleg Danovski” Constanța organizează concurs. Ce post este vacant

18 Jan 2018 353

Bărbat reținut pentru furt la zece ore de la eliberarea condiţionată

18 Jan 2018 236

București. Tânăr de 20 de ani reținut după ce ar fi agresat sexual o fată

18 Jan 2018 342

Robert Marian Şoimu, condamnat pentru ucidere din culpă

18 Jan 2018 418

A fost cutremur în România. Al doilea în interval de 20 de ore

18 Jan 2018 690

Știați că...? Actrița Carmen Tănase împlinește astăzi 57 de ani

18 Jan 2018 136

Duce numele Pitu mai departe în fotbal La 15 ani şi şapte luni, Alexi Pitu a debutat la FC Viitorul. Contra lui Galatasaray!

18 Jan 2018 5413

Droguri de 625 de milioane de euro, la Eforie Cât a costat ancheta privind cea mai mare captură de cocaină din România. Cine şi cât trebuie să plătească

18 Jan 2018 708

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizeaza concurs

18 Jan 2018 453

Puştiul care l-a invitat pe Hagi la ziua sa de naştere. Nu l-au uitat! Andrei Teodorescu a primit cadouri de la FC Viitorul şi Gică Hagi (galerie foto)

18 Jan 2018 14613

#citeşteDobrogea 137 de ani de la prima „dare de seamă“ a prefectului Remus Opreanu

18 Jan 2018 468

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, acordă Premiul „Gheorghe Dumitraşcu“

18 Jan 2018 691

Mai mulţi şoferi din Constanţa au fost condamnaţi definitiv pentru dare de mită

18 Jan 2018 1628

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

18 Jan 2018 2522

Caz șocant la Brașov! Două femei au fost descoperite moarte într-o casă după doi ani

17 Jan 2018 633