In vizorul ANI

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dumitru Caciandone cere să fie eliberat. A fost arestat în cazul morții tănărului din Ialomița

21 Jul 2017 194

PDATE Un bărbat din Mihail Kogălniceanu, găsit spânzurat. Fusese profesor de matematică

21 Jul 2017 757

Prim procurorul Raluca Stăncescu, din Botoșani, reținută de procurorii DNA

21 Jul 2017 224

ANI face un anunț! Este vizat un primar din Tulcea

21 Jul 2017 218

Polițist de la Transporturi, din Suceava, omorât în gară

21 Jul 2017 224

Județul Constanța. Carambol rutier groaznic. Sugar de cinci luni mort în accident rutier. Alți trei tineri răniți. Patru mașini implicate

21 Jul 2017 12008

Interviu online cu prof. univ. dr. ing. Eden Mamut Sectorul energetic naţional nu poate fi privit separat de tendinţele din plan european şi global

21 Jul 2017 1132

„Mergem să câştigăm“ Hagi se duelează cu Dan Petrescu, sâmbătă, în CFR Cluj - FC Viitorul

21 Jul 2017 279

ACS Frontiera Tomis Constanţa, sărbătorită pentru cei 45 de ani de viaţă Nicolae Dobre - „Să ne chemaţi şi la borna 100!“ (galerie foto+video)

21 Jul 2017 894

„Şcoala de bani pe roţi“, proiect inedit lansat de BCR, a ajuns la Constanţa (galerie foto)

21 Jul 2017 212

Doliu în lumea muzicală. Un cunoscut solist a fost găsit spânzurat

20 Jul 2017 1214

Accident rutier grav pe DN 22 Tulcea-Constanța la intrare în pădurea de la Babadag. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto)

20 Jul 2017 1328

Omul de afaceri turc care a accidentat mortal un polițist rutier, condamnat la 23 de ani și 6 luni de închisoare. Abdullah Atas a avut afaceri și la Constanța

20 Jul 2017 347

Mandat de arestare pe numele bărbatului suspectat că a agresat un tânăr într-o stație de autobuz din Constanța. Victima a murit la spital

20 Jul 2017 616

Constanța. Soprana Daniela Vlădescu a interpretat Imnul Național al României la sărbătoarea echipei de oină Frontiera Tomis (galerie foto+video)

20 Jul 2017 930

Dosare penale pentru mai mulți șoferi constănțeni. Ce infracțiuni au comis aceștia

20 Jul 2017 336

Un scandalagiu din Medgidia a fost reținut de polițiști

20 Jul 2017 218

Flagrant la înşelăciunea tip Accidentul. Trei tineri dintre care un minor duşi la arest

20 Jul 2017 679

Incendiu în comuna C.A. Rosetti. Victimă cu arsuri de gradul 1, 2 și 3

20 Jul 2017 277

Triplă campioană naţională Halterofila Bianca Dumitrescu, rezultate de vârf înainte de Campionatul European (galerie foto)

20 Jul 2017 1148

Frontiera Tomis, 45 de ani de viaţă Meci demonstrativ de oină, la Constanţa, la momentul festiv al multiplei campioane a României (galerie foto)

20 Jul 2017 1032

Modificare de tarife la operatorii în regim de taxi din Constanţa! Cât au crescut şi când vor începe controalele

20 Jul 2017 3360

Doi cetățeni sirieni declarați indezirabili la solicitarea SRI. Sunt supecți de legături cu grupări jihadiste, inclusiv Daesh

19 Jul 2017 339

Constanța. Suspectul în cazul tânărului care a murit după un scandal într-un autobuz a fost identificat

19 Jul 2017 5480

Atenție ce brânză telemea cumpărați. Foarte multe sortimente de pe piață conțin soluție pentru dezghețarea drumurilor

19 Jul 2017 5352

Judecătoria Medgidia a decis Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat. Decizia nu este definitivă

19 Jul 2017 1834

Accident la Constanţa. Un şofer beat a avariat mai multe maşini parcate pe bulevardul I.C. Brătianu

19 Jul 2017 381

Un bărbat de 45 de ani s-a înecat în mare la Vama Veche. Soţia lui a suferit un şoc emoţional

19 Jul 2017 6536

UPDATE. Accidentare foarte gravă pentru Carlo Casap, de la FC Viitorul. Va reveni pe teren după şase luni!

19 Jul 2017 621

Este ziua de naștere a comandorului (rez) Nicolae Vlăduțoiu. Unul dintre militanții cei mai activi pentru drepturile militarilor în activitate și în rezervă/retragere

19 Jul 2017 5771

Trei ani de când a murit sculptorul Constantin Lucaci. Creatorul Fântânii cinetice din Constanța. Fântâna a fost repusă, aseară, în funcțiune (galerie foto+video)

19 Jul 2017 2161

Centrul comercial TOM din Constanța oferă copiilor prima expoziție interactivă și educativă-„Stone Age Kids“

19 Jul 2017 1600

Se împlinesc 6 ani de la dispariţia părintelui Arsenie Papacioc. A murit la Techirghiol

19 Jul 2017 403

Ministrul apărării naționale, în vizită în garnizoanele Buzău și Focșani

18 Jul 2017 396

Alertă la Eforie Nord. Un tânăr s/a înecat în mare. Incidentul a avut loc în zona Belona

18 Jul 2017 1950

Activităţi, la Constanţa, cu ocazia sărbătoririi a 45 de ani de la înfiinţarea echipei de oină ACS Frontiera Tomis

18 Jul 2017 703

Decizie definitivă. Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat din închisoare

18 Jul 2017 1303

Un tânăr din Eforie, încătușat și dus la arestare. Oficial de la Poliție

18 Jul 2017 3234

Generali americani impresionați de pregătirea militarilor români la exercițiul de la Bordușani. Ce trupe de la Constanța au participat

18 Jul 2017 11435

Fosta judecătoare Geanina Terceanu, suspectată de luare de mită. Dosarul va fi redeschis în octombrie

18 Jul 2017 796

„Săgeţi“ pe două roţi Cicliştii de la ACS Andovelo Constanţa au urcat pe podium şi la Cupa Naţională de Şosea (galerie foto)

18 Jul 2017 1313

Gică Hagi - „E o curgere firească a lucrurilor“ Ianis Hagi marchează pentru Fiorentina. În două meciuri, a dat trei goluri

18 Jul 2017 942

Constanţa de odinioară „Cine nu respectă regulamentul comunal ajunge la judecată!“ (galerie foto)

18 Jul 2017 5855

O vedetă de televiziune din România împlineşte 40 de ani

18 Jul 2017 430

Tranzacţii Oil Terminal. Sebastian Valentin Dumitrescu a cumpărat mai multe acţiuni

17 Jul 2017 524

Constanţa. Focuri de armă pentru reţinerea unui şofer beat, cu permisul de conducere anulat şi sub influenţa substanţelor interzise. Suspectul a ajuns după gratii

17 Jul 2017 637

Ați văzut-o? Sorica Liliana este dispărută de acasă

17 Jul 2017 1642

În Constanța. Mai mulți șoferi au fost depistați că au condus sub influența alcoolului sau fără permis

17 Jul 2017 267

În Constanța. Un tânăr bucureștean prins că organiza jocuri de noroc clandestine

17 Jul 2017 264

În Constanța. Trei tineri cercetați de poliție că au furat o chitară și un portofel

17 Jul 2017 203