In vizorul ANI

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoturism de lux căutat de autoritățile din Italia, descoperit la frontieră. Șoferul a prezentat la control acte false

18 Nov 2017 119

Accident cumplit pe DN2 în județul Bacău. Un bărbat și o femeie din Constanța au murit după ce au fost loviți de o mașină

18 Nov 2017 222

Liceul Teoretic Băneasa, județul Constanța angajează secretar șef. Cine poate participa la concurs

18 Nov 2017 177

Bancul zilei Se întalnesc trei persoane în vârsta şi ....

18 Nov 2017 13

Unul dintre miniștrii din Guvernul Tudose împlinește 43 de ani

18 Nov 2017 137

Judecat la Constanţa! Pedeapsa unui judecător al Curţii de Apel Bucureşti rămâne neschimbată (document)

18 Nov 2017 679

Tradiţie, profesionalism şi aventură Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, 145 de ani de învăţământ de marină (galerie foto)

18 Nov 2017 313

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Dănuţ Albu, preşedinte al Ligii Militarilor Profesionişti

18 Nov 2017 560

Exclusiv. Tragedia care a cutremurat Constanţa! Cum s-au stabilit daunele morale (video)

18 Nov 2017 1762

Concurs de angajare la Primăria Ghindărești. Ce condiții trebuie îndeplinite

17 Nov 2017 196

George Cosac ales președinte al Federației Române de Tenis. Cine mai face parte din noul Comitet Director

17 Nov 2017 227

Procedura de achiziție a vaccinului antigripal a fost finalizată. Contractul va fi încheiat pe o perioadă de doi ani

17 Nov 2017 227

Omul de afaceri Puiu Popoviciu rămâne cu pedeapsa primită în dosarul „Băneasa“. Ce au decis magistrații de la ÎCCJ

17 Nov 2017 212

Ambasadorul SUA, Hans Klemm „Corupţia înseamnă furt din bunurile publice. Dacă acest furt se opreşte, România ar deveni o ţară mai prosperă“

17 Nov 2017 221

HC Dobrogea Sud şi-a aflat adversara din optimile Cupei României

17 Nov 2017 310

UPDATE. Accident rutier la Medgidia. Un copil de 7 ani a fost rănit și a ajuns la spital

17 Nov 2017 454

Bărbați din județul Constanța, dați în urmărire de autoritățile din Germania, depistați de polițiști

17 Nov 2017 702

Colegiul „Brad Segal” din Tulcea, la ceas aniversar. Elevii au pregătit un program artistic

17 Nov 2017 471

Tânăr de 17 ani, reţinut pentru pornografie infantilă, tentativă la viol şi agresiune sexuală. Ce spun procurorii DIICOT

17 Nov 2017 371

Tineri banuiţi de furt calificat, reţinuţi de poliţiştii constănţeni. Ce prejudiciu au creat

17 Nov 2017 337

Tânar dispărut din Mihail Kogălniceanu. Poliţiştii îl caută

17 Nov 2017 1157

Când şi unde va fi înmormântat Marius Nae, jandarmul care şi-a pierdut viaţa de ziua fiului său

17 Nov 2017 1458

Un tânăr s-a rătăcit într-o pădure după ce a plecat în căutarea unor animale

17 Nov 2017 355

Un nou cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineaţă. Ce magnitudine a avut

17 Nov 2017 277

#citeşteDobrogea La un click distanță de trecut. ZIUA de Constanța lansează fondul documentar on-line al dobrogenilor (document)

17 Nov 2017 769

Un bărbat a introdus ilegal în țară o armă și muniția aferentă pe care le-ar fi cumpărat din Bulgaria. Pe numele său a fost întocmit dosar penal

16 Nov 2017 203

Caz șocant în Sibiu. Un minor dintr-un centru de plasament a fost abuzat sexual. Suspectul i-a oferit victimei băuturi alcoolice și substanțe etnobotanice

16 Nov 2017 431

Emoționant. Colegii căpitanului Marius Nae deplâng dispariția acestuia. Versuri pline de tristețe, după decesul jandarmului

16 Nov 2017 1926

Tudorel Calapod şi Stere Sponte, condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, au fost achitaţi definitiv

16 Nov 2017 2487

Doliu în rugby-ul din România. A murit la numai 41 de ani!

16 Nov 2017 1010

Bărbat mort în urma unui accident, la Tuzla. Participase la o partidă ilegală de vânătoare

16 Nov 2017 1383

UPDATETulcea. Accident rutier în comuna Baia. Două maşini implicate. Un bolid de lux, avariat serios

16 Nov 2017 1453

Prinşi în flagrant de poliţiştii constănţeni în timp ce vindeau ţigarete netimbrate

16 Nov 2017 557

Accident rutier la Cobadin. Un biciclist implicat. Elicopterul SMURD la faţa locului

16 Nov 2017 1266

Oficial de la IPJ Constanţa Cum s-a întâmplat accidentul de ieri în care un jandarm şi-a piedut viaţa. Totală răsturnare de situaţie. Doi copii îl aşteptau acasă

16 Nov 2017 1589

Echipele Şcolii Gimnaziale Horia, câştigătoare la Cupa Dobrogei la oină în sală

16 Nov 2017 339

Editorial Bătrânii nimănui, care „n-au fir direct cu primarul“, trăiesc în mizerie şi mor fără lumânare

16 Nov 2017 714

El este jandarmul decedat în accidentul de la intrare din Valu lui Traian. Era ofițer la Gruparea Mobilă Tomis Constanța

15 Nov 2017 11541

Incendiu violent în localitatea Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri (galerie foto)

15 Nov 2017 249

Cei doi tineri, care au murit în teribilul accident de pe DN2A au fost înmormântați la Năvodari. Plănuiau să se căsătorească

15 Nov 2017 4184

Judecătorii din Constanţa îi interzic unui bărbat să comunice cu soţia sa şi cu copiii acesteia

15 Nov 2017 268

O tânără din București este dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Rudele au cerut ajutorul polițiștilor

15 Nov 2017 250

Acord de recunoaştere cu DNA Constanţa Bogdan-Florin Chiriluţă a fost condamnat

15 Nov 2017 748

Anunţ important de la RATC Constanţa. Cine poate beneficia de abonamente gratuite pentru transportul în comun

15 Nov 2017 320

Astrocafe.ro Modelul divin

15 Nov 2017 190

Noi cazuri de înşelăciune prin "Metoda Accidentul". Ce prejudicii au creat inculpaţii

15 Nov 2017 430

Imagini de la eveniment Centrul 39 Scafandri sărbătoreşte astăzi 50 de ani de la înființare (galerie foto)

15 Nov 2017 666

Activitate rutieră. Ce nereguli au depistat poliţiştii constănţeni în trafic

15 Nov 2017 272

Mariana Gheorghe-"Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră"

15 Nov 2017 723

UPDATE Judeţul Constanţa. Un bărbat şi un cal au căzut într-un canal de peste doi metri la Vadu Oii

15 Nov 2017 492