Veste proastă în instanţă pentru DNA Bucureşti! Cine sunt judecătorii care au luat decizia şi ce cazuri au analizat de la Constanţa (rechizitoriu)

Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar
 
Hotărâre definitivă în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa! La termenul trecut, Alexandru Ciprian Ghiţă, magistrat din Curtea de Apel Bucureşti, învestit cu soluţionarea cauzei, a admis cererea formulată de Alin Horaţiu Dima, inculpat în dosar, privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Bulgaria, oraşul Varna, în perioada 31 martie - 2 aprilie. Nemulţumiţi, procurorii DNA au atacat decizia judecătorului Alexandru Ciprian Ghiţă la Curtea Supremă.
 
Acţiunea procurorilor Anticorupţie a fost trimisă spre soluţionare judecătorilor Valentin Horia ŞelaruDaniel Grădinaru şi Francisca Vasile, magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Ulterior deliberărilor, cei trei judecători au respins acţiunea promovată de DNA, menţinând hotărârea lui Alexandru Ciprian Ghiţă.
 
Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa) este judecat alături de Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia SimuCătălin Florin TeodorescuOana VasilescuDragoş George BogdanFlorentina Savu. Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 martie.
 
Zilele trecute, judecătorii Valentin Horia Şelaru, Daniel Grădinaru şi Francisca Vasile au respins, ca nefondat, recursul în casaţie declarat de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva deciziei penale nr. 768/P din 29 iunie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia este definitivă. În cauza mai sus precizată, fostul şef al CJC a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
 
Valentin Horia Şelaru şi Francisca Vasile au judecat dosarul în care Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I Penale din Curtea de Apel Bucureşti, a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, cu executare. Mustaţă este unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În acest dosar, printre cei aproape 40 de inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Daniel Grădinaru face parte din completul care judecă dosarul unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, dar şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost deferiţi Justiţiei, cauza vizând Campusul Social Henri Coandă. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar. Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, pe data de 3 februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, sub acuzaţia de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 

Francisca Vasile a judecat şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Revenind la retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa, potrivit DNA, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.

35 de euro/mp 

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei“, potrivit DNA.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând linkul de mai jos:
 
Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Cine este şi ce avere are!
Judecător nou pentru dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa (rechizitorii + documente)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Trei bărbați, depistați de polițiștii locali cu substanțe interzise asupra lor

14 Mar 2024 507

Primăria Constanța Se asfaltează carosabilul pe strada Pictor Nicolae Grigorescu din cartierul Anadalchioi (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 372

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 707

Undă verde de la Mediu pentru sistematizarea cartierului Anadalchioi, din Constanța

11 Sep 2023 906

Scurta istorie a liniei de cale ferată Constanța - Anadalchioi. Iată de ce a dispărut

18 Aug 2023 1077

Teren din Zona Cazino, Mamaia, întors la Primăria Constanța! Beneficiar de top al Dosarului Retrocedărilor atacă HCL (DOCUMENTE)

25 Jul 2023 2100

Mai multe zone din municipiul Constanța, fără apă la robinete din cauza unei avarii. Vezi dacă ești afectat

11 Jul 2023 3377

Primăria Constanța solicită acord de mediu pentru sistematizare de spații verzi publice și parcări de reședință în cartierul Anadalchioi

09 May 2023 1111

Ce „spune“ legea despre achitările din dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța! (DOCUMENT)

29 Apr 2023 1234

„Bombă“ de la București! Achitări în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța

27 Apr 2023 4681

Amânare de pronunțare în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța!

30 Mar 2023 1222

Constanța retrocedată! Dosarul celor 25 de hectare din zona Anadalchioi. Achitări sau condamnări! Totul se decide azi. Cine sunt judecătorii

30 Mar 2023 8641

A demarat procedura de cartografiere digitală a celor șase cimitire ce aparțin municipalității

22 Mar 2023 1122

Constanța retrocedată! Judecătorii au anunțat data pronunțării. Este vizată una dintre cele mai importante retrocedări din oraș

14 Mar 2023 7497

Primăria Constanța Încep lucrările de asfaltare a carosabilului pe strada Duiliu Zamfirescu din cartierul Anadalchioi

07 Mar 2023 927