Vicepreşedinţii CJC, audiaţi în dosarul lui Nicuşor Constantinescu „Ce făceaţi dacă era război? Mutaţi arhivele? Aţi făcut armata?“ (rechizitorii)

Ionuţ Țiţimeaua, fost şef în cadrul Consiliului Judeţean, actual director al Cancelariei Prefecturii Constanţa, este judecat alături de Nicuşor Constantinescu într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti
 
Judecătoarea Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, i-a audiat, ieri, pe cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, care are atribuţii de preşedinte, Cristian Darie, pe secretara CJC, Mariana Belu, dar şi pe Ionuţ Țiţimeaua, fost director în cadrul Consiliului Judeţean, actual director al Cancelariei Prefecturii Constanţa. Audierile au fost efectuate în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu este acuzat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Şedinţa a început aproape de 11.40 şi s-a încheiat în jurul orei 15.30. În faţa instanţei, atât cei doi vicepreşedinţi, cât şi secretarul judeţului şi şeful Cancelariei Prefecturii Constanţa au susţinut că proiectele de hotărâre prin intermediul cărora o parte a arhivelor Constanţei urmau să fie mutate în sediul CMZ au fost adoptate conform prevederilor legale. În timpul şedinţei de judecată, Iulia Cezara Suciu l-a întrebat pe Cristian Darie, printre altele, dacă a făcut armata, iar pe Cristinel Dragomir, cum ar fi procedat dacă România era atacată iar autorităţile ar fi avut nevoie de spaţiul CMZ, acolo unde ar fi trebuit mutată o parte din arhiva judeţului.
 
La finele şedinţei, Nicuşor Daniel Constantinescu a cerut să i se permită întoarcerea la serviciu, precum şi ridicarea interdicţiei de a lua legătura cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale consiliului care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa (HCJ 153/2009 şi HCJ 339/2012). Şedinţa de judecată prezidată de Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, a început cu audierea secretarului Consiliului Judeţean Constanţa, Mariana Belu. După ce a depus jurământul, Mariana Belu a susţinut că, „în repetate rânduri, filiala judeţului Constanţa a Arhivelor Naţionale a solicitat un spaţiu unde să-şi ducă o parte din arhive. (...) Proiectul a fost iniţiat de şeful CJC (n.r. Nicuşor Daniel Constantinescu) şi avizat de comisiile de specialitate. (...) Nu intră în atribuţiile secretarului CJC să verifice dacă spaţiul de la CMZ era apt pentru depozitarea arhivei. Acest atribut era al altor aparate de specialitate. (...) Un proiect de hotărâre trebuie să aibă mai multe avize. Nu este nevoie de intervenţia altor instituţii“, a mai susţinut secretarul CJC. Ionuţ Țiţimeaua, fost director în cadrul CJC, actual director al Cancelariei Prefecturii Constanţa, a precizat că identificarea spaţiului din CMZ, unde urmau să se mute Arhivele, a fost posibilă în urma consultării documentelor legale. „În proiectul de hotărâre era indicat clar spaţiul. Erau detaliate spaţiile“, a mai spus Ţiţimeaua.
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Nu v-a interesat dacă sediul era apt să asigure condiţiile pentru Arhive?“
 
Răspuns Ionuţ Țiţimeaua: „Tehnic, nu. Am analizat actele din punct de vedere juridic.“ „(...) Ştiu că a existat un litigiu pe hotărârea din 2009 între CJC şi Prefectura Constanţa. Ştiam că acţiunea fusese respinsă ca tardivă. Nu ştiam că hotărârea a fost anulată prin hotărârea judecătorească. (...) Am apreciat că proiectul de hotărâre îndeplineşte condiţiile legale, altfel nu l-aş fi semnat. (...) Ştiu că o parte a arhivei CJC a fost mutată la CMZ. Însă nu ştiu dacă documentele au fost distruse de apă. (...) Nu cunosc detalii referitoare la rezilierea unor contracte cu furnizorii de utilităţi la CMZ“, a mai declarat Ţiţimeaua. De menţionat că acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, alături de mai multe persoane, printre care se află şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC.
 
„Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu“. Astfel şi-a început declaraţiile Cristian Darie, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Cum a decurs adoptarea acestei hotărâri (n.r. 339/2012)?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Arhivele Naţionale au depus o sesizare la CJC susţinând că ar avea nevoie de un spaţiu pentru depozitare. Am încercat să găsim o soluţie pentru această problemă reală. Ea persistă şi acum. Arhivele nu au suficient spaţiu pentru depozitarea documentelor. CJC, faţă de o primărie, are foarte puţine imobile. Chiar şi noi ne desfăşurăm activitatea în spaţii restrânse. La momentul adoptării hotărârii, CJC nu deţinea imobile apte să depoziteze arhivele.“
 

Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Ce acte v-au fost puse la dispoziţie pentru adoptarea hotărârii?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Ce se pune mereu la dispoziţie... referate de specialitate şi expunerea iniţiatorului. A fost o comisie a CJC care s-a deplasat la CMZ şi a inventariat spaţiul. Parcă aşa îmi aduc aminte. (...) Era oportun să găsim o soluţie pentru problema arhivelor. (...) Nu cunoşteam dacă CMZ era apt să depoziteze arhiva.“

 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Nu ar fi trebuit să aveţi o documentaţie?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Atâta timp cât reprezentantul Arhivelor Naţionale Constanţa ştia că CMZ oferă condiţii mai bune...“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Acceptul reprezentantului Arhivelor Naţionale Constanţa era în scris?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Nu cunosc. Sunt ferm convins că au existat discuţii. Nu-mi aduc aminte să fi existat ceva scris din partea reprezentantului Arhivelor Naţionale. (...) Am o vagă idee despre ceea ce înseamnă CMZ şi ce atribuţii are acesta.“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Aţi făcut armata?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Da!“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „V-aţi interesat dacă arhivarea documentelor era compatibilă cu activitatea CMZ?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Era singura oportunitate de a soluţiona problema arhivelor.“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „S-a cerut vreun acord din partea CMZ / MapN pentru a se obţine un spaţiu arhivelor?“
 
Răspuns Cristian Darie: „Nu cunosc.“
 
„În prezent, în sediul CMZ funcţionează Serviciul 112. (...) Am avut informaţia că existau foarte multe spaţii / încăperi nefolosite la CMZ. Nu mai ştiu dacă informarea a fost făcută în scris ori verbal. Nu-mi mai aduc aminte... au trecut atâţia ani. (...) Eu nu am fost niciodată la CMZ“, a mai spus Darie, în faţa instanţei de judecată.
Aviz favorabil 
 
Cristinel Dragomir, cel de-al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, acesta având atribuţii de preşedinte, a spus că a făcut parte din Comisia Juridică care a dat aviz favorabil hotărârii. „(...) Am discutat cu şeful CMZ (n,r. Andrei Murineanu). Am ajuns la concluzia că activitatea CMZ poate fi desfăşurată în jumătate din clădire. Am fost şi am inventariat fiecare încăpere, împreună cu dânsul. Domnul Murineanu mi-a spus cu ce se ocupă şi că acest spaţiu, cel neocupat, va fi folosit, în caz de război“, a spus Dragomir.
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Aveaţi un plan de rezervă? Ce făceaţi dacă era război? Mutaţi arhivele de acolo?“
 
Răspuns Cristinel Dragomir: „În caz de mobilizare, Constanţa dispune de mai multe spaţii.“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Ce făceaţi în situaţie de război?“
 
Răspuns Cristinel Dragomir: „Nu e de datoria mea. Aici vorbim despre calitatea mea de consilier.“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Revin, aveaţi un plan de rezervă?“
Răspuns Cristinel Dragomir: „Nu aveam şi nici nu era de datoria mea. Am considerat că activitatea CMZ poate fi desfăşurată în jumătate din clădire.“
 
Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Aţi avut un studiu la baza hotărârii că sediul CMZ este propice mutării arhivelor?“
 
Răspuns Cristinel Dragomir: „Nu a existat un astfel de studiu. CMZ este mai bun decât un fost garaj. Nici alte centre CMZ din ţară nu se bucură de atât de mult spaţiu. Domnul Murineanu a spus că este de acord ca activitatea CMZ să se desfăşoare pe o jumătate de clădire, dar că nu ia el decizia finală. (...) O parte din arhiva CJC am depozitat-o în garajele CMZ. O parte era compromisă din cauza unei inundaţii. Am avut acceptul şefului CMZ pentru a depozita arhiva“, a mai spus Cristinel Dragomir.

Pronunţare la data de 12 mai 

Aşa cum precizam şi mai sus, şedinţa de judecată s-a încheiat aproape de ora 15.30. Iulia Cezara Suciu a fixat noul termen pe fondul cauzei pe data de 3 iunie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti prin audierea martorilor din lucrări. Cu privire la cererea lui Nicuşor Constantinescu de modificare a controlului judiciar, instanţa a stabilit termen de pronunţare la data de 12 mai. Oricare va fi decizia judecătoarei, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel. În alt dosar, Nicușor Constantinescu este judecat tot de Iulia Cezara Suciu, în stare de arest la domiciliu.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 726

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1002

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1376

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1537

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 882

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1362

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1464

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 910

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 798

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1301

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1022

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2231

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1045

Mazăre și Nicușor, citați în 2024 la Judecătoria Constanța!

24 Sep 2023 1363