Virgil Lungu şi Constantin Chera, „fraţi” într-un dosar penal instrumentat de procurorii Anticorupţie Traseul autostrăzii, „modificat” de la Muzeul de Arheologie la firma privată Deprom

DNA arată că „inculpatul Lungu Virgil a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control”
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat, ieri, trimiterea în judecată a lui Constantin Chera, actual director adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei şi Virgil Lungu, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN). Chera Constantin este acuzat că a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract, împrejurare care a produs un prejudiciu de 4.406.056,11 lei patrimoniului muzeului. Contractul în cauză a ajuns la SC Deprom SRL. „În acest mod”, continuă procurorii, „Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale”.
 
Conform DNA, Constantin Chera este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Asta în timp ce Virgil Lungu este suspectat de conflict de interese în formă continuată şi de infracţiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 şi anume „fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, inculpatul Chera Constantin a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care a produs un prejudiciu patrimoniului muzeului de 4.406.056,11 lei”.

„Inculpatul Chera Constantin a permis însă ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate”, conform DNA.
Organele de anchetă susţin că „inculpatul Lungu Virgil, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie”.
 
„Inculpatul Lungu Virgil a făcut recomandări scrise şi verbale”
 
„Astfel, inculpatul Lungu Virgil a făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat şi a afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului DJCCPCN Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica terţilor împrejurarea că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică”, potrivit celor de la Anticorupţie. De asemenea, în perioada 08.06.2010 - 09.12.2011, Lungu, în calitate de director executiv al DJCCPCN Constanţa, ar fi emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică (14 acte materiale), în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp, potrivit DNA. „În temeiul acestor acte, s-a realizat un folos material în favoarea muzeului care presta activităţile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa”, au conchis oficialii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Firmă fără specialişti?
 
ZIUA de Constanţa arăta, în luna iulie a anului 2011, că SC Deprom SRL aparţine Luciei Coja, soţia lui Eugen Coja, care la momentul în care a fost predat contractul pentru lucrările de descărcări arheologice pentru obiectivele autostrăzii şi centura Constanţei era angajat al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, instituţie care ar fi trebuit să controleze activitatea firmei sus-numite. „La momentul predării acestui contract, existau zvonuri potrivit cărora firma nu dispune de specialişti capabili să execute lucrările în baza cărora firma italiana Astaldi, care a preluat realizarea centurii şi a autostrăzii Constanţa de la Compania Naţională Administraţia Drumurilor Naţionale din România, să poată obţine certificatul de descărcare de sarcini arheologice a terenului.


În aceste condiţii, SC Deprom SRL a subcontractat Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa lucrările de cercetare arheologică, păstrându-şi doar atribuţiile de supraveghere arheologică, fapt care a dus la crearea unui lung şir de probleme pe care semnatarul le-a adus la cunoştinţă instituţiilor statului, solicitând sprijin pentru rezolvarea lor”, mai arăta ZIUA de Constanţa în ediţia din data de 17 iunie 2011, perioadă în care SC Deprom SRL şi-a completat obiectul de activitate cu „lucrări de construcţii ale drumurilor şi autostrăzilor” şi cu „lucrări de construcţii ale altor proiecte inginereşti”, dar şi „consultanţă pentru afaceri şi management (fără lichidare şi reorganizare judiciară)”. Potrivit datelor oficiale, firma are sediul social în municipiul Constanţa, pe aleea Lirei nr. 1. Asociaţii sunt Lucia Coja (cota de participare la beneficii şi pierderi - 70% / 70%) şi Adriana Goanţă (cota de participare la beneficii şi pierderi - 30% / 30%). Administratorul este Lucia Coja. Firma are ca obiect principal activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 aprilie 2023

13 Apr 2023 1469

Judecătorii din Constanța au dictat a doua rejudecare a dosarului Feodor, Bratu și Lungu!

10 Feb 2023 1641

Decizia nu este definitivă! Tribunalul Constanța, pedepse cu executare pentru Robert Iulian Feodor, Vasile Bratu și Roman Virgil Lungu

08 Aug 2022 1900

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 aprilie 2022

21 Apr 2022 1947

Pedepse grele în primă instanță Unul dintre dosarele Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la rejudecare

20 Jan 2020 2070

Răsturnare de situație în cazul Chera - Lungu! Cei doi au fost achitați de magistrații Curții de Apel Constanța

28 Dec 2017 4017

Foştii şefi de la Muzeul de Istorie şi de la Cultură Constantin Chera şi Virgil Lungu, condamnaţi în primă instanţă. Când se anunţă verdictul final

17 Nov 2017 2087

Robert Iulian Feodor, Vasile Bratu şi Virgil Roman Lungu, condamnaţi la ani grei de detenţie

01 Jul 2017 4014

Curtea Constituţională, sesizată în cazul foştilor şefi de la Muzeu şi de la Cultură din Constanţa (rechizitoriu)

12 Apr 2017 3055

Virgil Roman Lungu solicită Judecătoriei Medgidia să fie eliberat condiţionat (rechizitoriu)

23 Nov 2016 2643

Virgil Roman Lungu rămâne în spatele gratiilor

14 Oct 2016 1860

„Nepotul“ unui judecător din Tribunalul Constanţa, eliberat condiţionat (rechizitoriu)

30 Sep 2016 1946

Au condus Cultura şi Muzeul de Istorie din Constanţa Constantin Chera şi Virgil Lungu au fost condamnaţi (rechizitoriu)

22 Apr 2016 4257

Exclusiv Foştii şefi de la Muzeu şi de la Cultură, Constantin Chera și Virgil Lungu, condamnaţi

21 Apr 2016 3384

Antrenor la echipa de rugby CS Năvodari Cornel Suciu îşi serbează astăzi ziua de naştere

10 Feb 2016 3004