Zi decisivă la Curtea Supremă Ilie Rachieru şi-ar putea da demisia din funcţia de director al RADET Constanţa

Astăzi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României ar putea soluţiona dosarul în care Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, a fost condamnat la doi de închisoare cu suspendare pentru presupusa săvârşire a unor fapte de corupţie. Potrivit magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a stabilit pedeapsa mai sus precizată, şeful RADET Constanţa a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de luare de mită în formă continuată. După cum arătam şi în ediţiile trecute, la finele şedinţei de Consiliu Local Municipal Constanţa din data de 3 februarie, Ilie Rachieru a declarat că, în cazul în care  Înalta Curte va menţine condamnarea de închisoare cu suspendare, va demisiona din funcţia de director al RADET.

Completul învestit cu soluţionarea dosarului este C 5, prezidat de judecătoarea Sofica Dumitraşcu şi format din magistraţii Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei. Potrivit romanialibera.ro, „judecătoarea Sofica Dumitraşcu a fost audiată ca martor de către procurorii anticorupţie în dosarul în care a fost arestată judecătoarea Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzată că a luat şpagă de 1,5 milioane de euro, pentru eliberarea lui Dinel Staicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor“. „La dosar ar exista un bileţel despre care avocata Adriana Dascălu, învinuită în dosar ca vector al traficului de influenţă şi al mitei, susţine că a fost scris (document olograf) de judecătoarea Dumitraşcu. Acest bilet ar fi compromiţător pentru judecătoarea Sofica Dumitraşcu, dacă se dovedeşte, prin expertiză, că este cu adevărat scrisul ei“, potrivit sursei mai sus citate. De menţionat că Veronica Cârstoiu este judecată la Constanţa, iar Dinel Staicu a fost condamnat, pe data de 9 mai, de Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, la 3,4 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de dare de mită şi de cumpărare de influenţă. Mai departe, Sofica Dumitraşcu a făcut parte şi din completul de judecată care a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul „Tamara“. De altfel, potrivit hotnews.ro, Sofica Dumitraşcu l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, a mai decis eliberarea kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spălare de bani, şi a fost în completul care a decis achitarea definitivă a lui Costel Iancu, zis „Dom Costel“, fost director general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Judecătoarea Maricela Cobzariu a făcut parte, alături de Sofica Dumitraşcu, din completul care l-a condamnat pe fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, la patru ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, în celebrul dosar „Hidroelectrica“. Mai mult decât atât, Maricela Cobzariu şi Sofica Dumitraşcu l-au condamnat la doi ani de închisoare pe Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul Calităţii“. De asemenea, Lucian Macavei a făcut parte din completul care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din CJC“, cauză în care au fost condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) şi Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, dar şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Ce spun procurorii în rechizitoriu

Alături de Ilie Rachieru, în acelaşi dosar a fost condamnat şi Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, la cinci luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că, „la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect «Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 de puncte termice şi două centrale cu funcţionare pe gaze naturale»“.Mai mult decât atât, DNA susţine că Rachieru „şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini“. Conform procurorilor Anticorupţie, „Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro)“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se cere tragerea la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! S-a fixat ziua pronunțării

12 Jun 2023 2010

Liviu Popa, declarații importante Cine ar putea fi tras la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! Listă

09 Jun 2022 3700

Fostul director Ilie Rachieru, dat în judecată de RADET Constanța. De ce s-a ajuns la instanță?

27 Oct 2017 3474

A murit judecătoarea Sofica Dumitraşcu, verişoara lui Gigi Becali

20 Jan 2017 4138

Legături cu dosare „grele“ de la Constanţa Iată care sunt judecătorii aleşi în Biroul Electoral Central

26 Mar 2016 2710

Mandatul lui Rachieru, la final RADET Constanţa SA, dizolvată şi lichidată de Consiliul Local. Iată cine este lichidatorul judiciar

28 Jul 2015 3166

Soluție definitivă în dosarul lui Rachieru 10.000 de euro, daune morale pentru un fost director tehnic al RADET Constanța (document)

29 Apr 2015 4493

Dăescu şi Strîmb, judecătoarele lui Rachieru! Confiscarea specială a aproape 143.000 de lei de la fostul director RADET Constanţa, amânată

22 Apr 2015 3817

Dosarul fostului director al RADET Constanţa, amânat pentru 6 martie

09 Feb 2015 1811

Tablouri, bijuterii, terenuri şi imobile Cum s-a modificat, în ultimii trei ani, averea fostului director general al RADET, Ilie Rachieru (documente)

14 Nov 2014 2746

Fostul director condamnat Ilie Rachieru consiliază actuala conducere a RADET

05 Aug 2014 3293

Paul Ciurea, condamnat pentru furt din Portul Constanţa Ar trebui să demisioneze şeful Serviciului de aprovizionare din CNAPMC? (document)

17 Jul 2014 5454

Nela Ştefan, director interimar la RADET

23 Jun 2014 2828

RADET Constanţa a rămas fără director Ilie Rachieru şi-a dat demisia. Şi din funcţie, şi din Consiliul de Administraţie

21 Jun 2014 3481

Ilie Rachieru a demisionat de la conducerea RADET Constanţa

20 Jun 2014 3873