Zice Mazăre "hop!" înainte să sară groapa?Parchetul Înaltei Curţi verifică NUP-ul din cazul "zvastica"

deschidere_radu_mazare_tinuta_ofiter_nazist.jpgRamona Bulcu, procuror şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a confirmat că Parchetul Înaltei Curţi "va derula o serie de verificări privind soluţia dispusă de Parchetul Curţii de Apel Constanţa".

La câteva zile după ce ZIUA de Constanţa a relatat ÎN EXCLUSIVITATE despre cea de-a doua soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) dispuse de procurori în dosarul "zvastica şi Mazăre", opinia publică pare să fi luat foc.
În timp ce Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului critică în termeni duri rezoluţia anchetatorilor, primarul Radu Mazăre declară pentru Adevărul.ro că şi-ar fi dorit să facă închisoare pentru o defilare, iar procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a dispus verificarea legalităţii temeiului în baza căruia s-a dispus - din nou - neînceperea urmăririi penale faţă de edil. Pe scurt, acesta este rezumatul vâlvei produse prin NUP-ul pronunţat de procurorul Mioara Fried, cea care a instrumentat, a doua oară, cazul "zvastica".

Pe de altă parte, este de amintit că, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, procuror Raluca Ceauşu, împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale se poate formula plângere în termen de 20 de zile de la întoarcerea dovezii de comunicare a soluţiei către părţile din dosar. Pe 25 octombrie 2010, la o distanţă de aproximativ nouă luni, primarul Constanţei a primit cel de-al doilea NUP în dosarul "zvastica şi Mazăre". Decizia de a nu se începe urmărirea penală împotriva edilului pentru că a defilat în cadrul unei prezentări de modă într-o uniformă nazistă şi având o zvastică a fost luată de procurorul Mioara Fried în baza faptului că actul primarului ar fi fost săvârşit în interesul artei. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a hotărât totuşi verificarea legalităţii temeiului în baza căruia a fost pronunţată această soluţie. Iar asta, după ce, potrivit Hotnews.ro, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului şi-a exprimat printr-un comunicat "profunda îngrijorare şi groaza privind această recentă decizie a autorităţilor române".mazare_-_parchetul_de_pe_langa_curtea_de_apel_02.jpg

Protest faţă de "decizia scandaloasă"

"Decizia reprezintă un mare pas înapoi de la progresul înregistrat de România când şi-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor, pe timpul regimului Antonescu, şi când s-a adoptat Legea 107/2006, privind interzicerea afişării simbolurilor naziste în public". Mai mult, conform sursei citate, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţin că această soluţie, dată la o săptămână după publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA şi la 16 luni de la producerea evenimentului, arată că investigaţia în acest caz a fost "doar de ochii lumii". "Este o decizie care jigneşte profund memoria victimelor Holocaustului, ucise de oameni îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă ca cea purtată de Radu Mazăre şi fiul său", au reclamat reprezentanţii Centrului. În plus, aceştia au apreciat că, astfel, neo-naziştii şi fasciştii din România ar fi încurajaţi să ignore legislaţia în vigoare şi să poarte uniforme şi simboluri naziste, recurgând şi la violenţă în spaţiul public. NUP-ul dispus de procurorul Mioara Fried i-a determinat pe reprezentanţii Centrului să transmită procurorului general al României un protest faţă de "această decizie scandaloasă", exprimându-şi refuzul de a o accepta ca fiind definitivă. În ceea ce priveşte NUP-ul pronunţat pe 25 octombrie de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, magistratul Raluca Ceauşu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a precizat că "chiar dacă se poate face plângere împotriva rezoluţiilor procurorului, aceasta este soluţia".prezentare_moda_mamaia_milano_night__radu_mazare_tinuta_ofiter_nazist_german_35.jpg

Mâhnirea edilului de Constanţa

Aflând mai degrabă din presă despre al doilea NUP primit pentru zvastică, primarul Radu Mazăre a comentat pentru Adevărul.ro: "Sunt profund mâhnit şi dezamăgit de decizia Parchetului". "Mi-aş fi dorit să înceapă urmărirea penală împotriva mea, să fiu condamnat şi să ispăşesc câţiva ani pentru o defilare pentru care israelienii m-au iertat şi românii m-au condamnat", a adăugat edilul. Şi totuşi, gurile rele ar putea afirma că primarul zice "Hop!" înainte să sară groapa, în contextul în care a mai primit un NUP care ulterior i-a fost infirmat. Ramona Bulcu, procuror şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a confirmat că Parchetul Înaltei Curţi "va derula o serie de verificări privind soluţia dispusă de Parchetul Curţii de Apel Constanţa". Nu în ultimul rând, este de menţionat că, deşi i-am transmis un mesaj pe telefonul mobil, primarul Mazăre nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima şi pentru ZIUA de Constanţa mâhnirea cauzată de faptul că nu s-a început urmărirea penală împotriva sa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

---

19 Jul, 2011 17:04

E o vina ca o persoana publica sa poarte IN PUBLIC uniforme de trista amintire.Le poate imbraca acasa.Altfel se considera ca transmite mesaj subliminal.Adica sa ne intoarcem la NAZISM ?!.Dar schimonoseala asta a baiatului astuia denota tul burari la cap sau DIVERSSIUNE pentru a sistrage atentia de la faptele grave de coruptie care il stigmatizeaza.Nu cred ca are UN SOMN LIN.

raul

11 May, 2011 15:04

Daca se imbraca in arab il acuzau de terorism? Ipocriti astia....in loc sa puna accent pe cazurile serioase isi pierd vremea cu uniforma lui mazare. In ce tara traim, Doamneeeeee....

Cecilia,Qld

20 Apr, 2011 16:46

Doamna(domnisoara)Fanny, sunt de acord cu dvs.ca dl Mazare nu este un idiot (chiar,agravant faptul)numai ca are asa o parere buna despre el,incat nu-i pasa de nimeni si de nimic.Amintiti-va ca ,atunci cu defilarea,in oras rula filmul cu atentatul impotriva lui Hitler.Dl.RM,ingenios,face urgent rost de uniforma nazista,ba,si mai mult ,isi imbraca si fiul (minor!) in uniforma de soldat german si chipurile fac un act de...arta.Mai sa fie! el facea o trimitere directa la asasinarea presedintelui tarii si...nimeni nu sesizeaza.Oamenii rad in sala,fac chiar fotografii...Mai,ce bascaliosi suntem noi. Sigur,dlRM nu a patit absolut nimic si nimeni nu s-a avantat sa-l asasineze pe TB... DAR se scula mai an, sa faca Hai!in Parlamentul ro.,fara frica , cand cu condamnarea comunismului si...nu pati nimic.Avand asa o experienta interesanta cum sunt legile noastre de adormite,tribunul repeta figura:injura o executoare venita sa faca o executare silita si o injura ca la usa cortului,ii arunca si un pahar cu apa in fata-de,zise dansul,apa sfiintita!:mai batu si un politist si chiar si un comisar,si,iata,dupa patru luni este tot:"bine,merci"Nu trecu mult,si aparu si Irinicut Columboserasi sa faca si el legea lui in Ro si isi sechestrra propia fiica luni de zile si isi insulta sotia ca pe oborul de la centura Bucurestiului si...iarasi nimic.O fetita de 4 ani si mama ei sunt abuzate de un om nu prea intreg la cap si...din nou nimic!Domnilor ,daca incet-incet se urnii si Justitia Romana si pe 20 Iunie tribunul scandalagiu este chemat sa dea socoteala de ce s-a opus executarii asa de mitocaneste,de ce nu este chemat (mult mai grav !)pt balciul din ziua cand a intrat cu golani si bate in incita Parlamentului Ro,tot in incitarea pt un punch. Exemplele sunt molipsitoare.Se hotara si un nimicut sa se opuna LEGII si isi sechestra fetita de 4 ani,si dupa ce cu chiu cu vai mama isi lua fiica ,omul,a doua zi chiar,porneste iar sa bata tribunalele si tv si presa ,pt a-si abuza in continuare copila si pe mama ei.si ,din nou nimic.Fug condamnati la ani grei de puscarie si instantele se fac ca nu vad sau invoca motive de tot rasul.Auzi:opera de arta!

fany

14 Mar, 2011 15:04

N.B. Uniforma a fost creata pt un spectacol teatral. Daca in locul lui Mazare era purtata de un actor , tot asa s-ar fi ajuns in Justitie ?

fany

14 Mar, 2011 15:00

Probabil , ce scriu eu acum, nu va apare. Dar, EXCLUZAND bunele si relele lui Mazare, cred ca totul e un joc politic in care sa primeasca(mai mult decat ) un sut in fund .Recuzita a fost perfecta; nimeni nu s-a gandit sa puna o pafta cu steaua(sus rasare).Daca revista (de scandal) nu faea zoom pe pafta, nu era niciun scandal.Nu-l cred idiot pe Mazare ca sa-si fi pus paftaua incriminata !L-oi iubi sau nu pe Mazare dar in acest caz, eu, nu-l cred vinovat sau ca a folosit intentionat acea pafta !E parerea mea.

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 1199

Un nou termen în instanță în dosarul dintre Asociaţia fondată de Mazăre și Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanța

19 Apr 2024 522

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 1150

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 3868

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 676

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 641

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 611

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 840

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 840

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 627

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 844

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1427

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1116

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 967

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1485