CNE Cernavodă „În domeniul nuclear, NU EXISTĂ şi NU POT EXISTA abateri de la normele şi standardele de securitate impuse de autorităţile naţionale"

cap_6.jpgReferitor la acuzaţiile de nerespectarea normelor şi standardelor de securitate nucleară prin achizioţionarea de componente tehnice de la firma Titan Echipamente Nucleare, aduse SN Nuclearelectrica în emisiunile „În Premierea" şi „Sinteza Zilei" realizate de Antena 3 în data de 20 martie 2011 şi preluate ulterior de Realitatea TV, SN Nuclearelectrica SA a pus deja la dispoziţia presei o nota de informare care clarifică procedura de achiziţie a amortizorilor de şoc tip NF1, contestaţiile firmei participante LISEGA, soluţionarea acestora şi mai presus de orice, motivaţia tehnică pentru selectarea tipului de amortizori de şoc ofertaţi de Titan Echipamente Nucleare atât a SN Nuclearelectrica SA, cât şi a proiectantului AECL.

sigla-bucur.jpgAcuzaţiile aduse SN Nuclearelectrica SA nu reflectă realitatea bazându-se pe informaţii nedocumentate suficient, cauzând un prejudiciu grav de imagine în conditiile în care compania a respectat cu strictete atât procedurile legale de achiziţie, cerinţele tehnice impuse de proiectant cât şi hotarârile autorităţilor competente în domeniul achiziţiilor publice.

Reamintim pe scurt următoarele:

  1. Specificaţia tehnică din procedura de achiziţie a dat şanse de participare firmei Lisega;
  2. Oferta firmei Lisega a cerut derogare de la o condiţie tehnică importantă pe care autoritatea contractantă şi proiectantul centralei nu au aprobat-o;
  3. Oferta firmei Titan Echipamente Nucleare cu subcontractantul ei american Basic PSA, care a câştigat contractul, a răspuns în totalitate cerinţelor tehnice, iar aceste două firme au prezentat autorizaţiile cerute de lege atât de la Comisia Nationala pentru Controlul Activităţilor Nucleare CNCAN cât şi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat ISCIR;
  4. Toate contestaţiile firmei Lisega au fost respinse definitiv atât de Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor CNSC cât şi de Curtea de Apel Bucureşti;
  5. Cele doua firme câştigatoare sunt firme cu experienţă în domeniul nuclear care au mai livrat echipamente nucleare atât la CNE Cernavodă cât şi în alte centrale nucleare din lume;
  6. Amortizorii de şoc fabricaţi de firma Basic PSA se gasesc instalaţi în peste 33 de centrale nucleare în USA şi Canada;
  7. Amortizorii de şoc livraţi de către cele doua firme sunt noi, au fost verificaţi de către specialiştii noştri atât în SUA cât şi în România şi au buletine de verificare care le atestă caracteristicile tehnice şi de calitate.

Susţinem cele prezentate cu documente care se găsesc la dosarul achiziţiei şi suntem deschişi pentru orice control şi verificări, inclusiv de către o comisie parlamentară.

În domeniul nuclear, NU EXISTĂ şi NU POT EXISTA abateri de la normele şi standardele de securitate impuse de autorităţile naţionale, cât şi de cele internaţionale, aşadar orice achiziţie sau activitate are ca primă prioritate SECURITATEA NUCLEARĂ.

Mai mult de atât, documentaţia tehnică NU PERMITE instalarea de echipamente neconforme şi, prin urmare, selectarea de ofertanţi pe alte criterii decât cele care privesc asigurarea securităţii nucleare.

SN Nuclearelectrica SA doreşte să asigure populaţia, partenerii de afaceri, autorităţile şi mass-media că nu există niciun pericol imediat sau pe termen mediu şi lung pentru securitatea nucleară a centralei de la Cernavodă.

Orice acţiune întreprinsă are ca motivaţie principala SECURITATEA NUCLEARĂ. NU POT EXISTA ABATERI şi orice afirmaţie care pretinde contrariul este o falsă acuzaţie.

Biroul de Presa SN Nuclearelectrica SA 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 514

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2207

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 456

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 521

ARBDD Liniile electrice fac noi victime printre pelicanii creți, în județul Tulcea

17 Apr 2024 415

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2817

Baschet CSM Constanța și FCC UAV Arad susțin al doilea meci al finalei Ligii Naționale

17 Apr 2024 480

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 729

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 384

Doi fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa etapei a patra din play-off / play-out. „Este surpriza plăcută“

16 Apr 2024 653

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1078

Baschet CSM Constanța a câștigat primul meci cu FCC UAV Arad din finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 705

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 625

Baschet CSM Constanța începe finala Ligii Naționale. Primele două meciuri, pe litoral. Intrarea este liberă!

15 Apr 2024 481

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța s-a calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 903