Agrointel.ro Impozitarea în agricultură. Cum se modifică legea normelor de venit!

Regulile pentru impozitarea veniturilor agricole în baza normelor de venit sunt pe cale să se modifice. Acest tip de taxare a activității din agricultură se aplică persoanelor fizice care fie cultivă diverse culturi, fie cresc animale, inclusiv albine. Schimbarea ce s-a lansat în dezbatere publică vizează mai ales modul în care se vor stabili normele de venit.
 
Dacă până acum, normele de venit propuse de direcțiile județene de agricultură erau literă de lege și nu mai puteau fi modificate, acum există o analiză a nivelului de prețuri luat în calcul. Au existat în trecut numeroase situații în care județe vecine, cu fermieri care valorificau la aceleași prețuri, au plătit impozite foarte diferite.
 
Iată cum va fi actualizat articolul 4 al Hotărârii Guvernului nr. 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activități agricole:
 
(1)Entitățile publice mandatate pentru propunerea normelor de venit prevăzute la art.1 sunt direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, denumite în continuare direcții.
 
(2)Propunerea normelor de venit prevăzute la art.1 se face de către direcții, prin consultarea structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură de la nivelul fiecărui județ, pentru categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute la art.105 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare,denumit în continuare Cod fiscal, corespunzătoare datelor statistice ale fiecărui județ.
 
(3)Propunerea prevăzută la alin.(2) este transmisă de direcții către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înaintea datei prevăzute la art.106 alin. (3) din Codul fiscal.
  
(4)În termen de 10 zile de la primire, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice analizează normele de venit propuse și, în situația în care consideră că este necesar, pot solicita calculația de fundamentare pentru oricare din categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute la art.105 alin. (2) din Codul fiscal. În cazuri justificate, calculația de fundamentare se restituie direcțiilor în vederea revizuirii, cu motivarea necesității recalculării.
 
(5)Direcțiile recalculează normele de venit, cu consultarea structurilor prevăzute la alin.(2) și le retransmit cu cel puțin 5 zile lucrătoare înaintea datei prevăzute la art. 106 alin.(3) din Codul fiscal.
 

(6)În calculația de fundamentare prevăzută la alin.(4) se va specifica sursa datelor utilizate, respectiv Institutul Național de Statistică/Direcțiile Regionale de statistică/Direcțiile județene de statistică, structurile prevăzute la art.4 alin.(2) sau date operative colectate de direcții de la organizații profesionale, agenți economici, registrul agricol, piețe și alte asemenea, în cazul în care datele din surse oficiale lipsesc.”

 
Propunerea de actualizare a Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activități agricole este în dezbatere publică la nivelul Ministerului Agriculturii, urmând ca apoi să fie supusă aprobării în Guvern pentru a intra în vigoare pentru anul viitor de impozitare.

  
Sursa: Agrointel.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important al Primăriei Constanța! Vizați, beneficiarii programului RESPECT

27 Mar 2024 544

Licitații publice SPIT Constanța a atribuit contracte de aproape un 500.000 lei fără TVA pentru mentenanță la aplicațiile de taxe și impozite! (DOCUMENTE)

11 Mar 2024 488

De la cine a cumpărat SPIT Constanța servicii de mentenanță la modulele sistemului informatic? (DOCUMENTE)

08 Mar 2024 403

Consiliile locale pot acorda reduceri ale impozitelor persoanelor fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an

06 Mar 2024 428

SPIT Constanța a atribuit noi contracte către Pink Post Solutions și TDL Soft Solutions (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 458

De la cine a cumpărat SPIT Constanța servicii de administrare, asistență și întreținere servere software (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 568

Decizie definitivă a Curții de Apel Constanța Fosta gimnastă Cătălina Ponor a pierdut procesul cu SPIT și trebue să plătească impozitul pentru sala de fitness deținută în oraș

23 Feb 2024 1159

Pink Post Solutions SRL a încheiat un nou contract cu Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța (DOCUMENT)

22 Feb 2024 779

Modalități de plată online a impozitelor și taxelor locale. Ce spune Primăria Constanța

21 Feb 2024 541

Licitații Constanța SPIT pregătește 120.000 de decizii de impunere. Pink Post Solutions SRL le livrează, cu peste 84.000 de euro (DOCUMENT)

16 Feb 2024 682

Primăria Constanța Decizii de impunere emise pentru anul fiscal 2024. Informații importante

16 Feb 2024 617

Detalii despre taxa de dezvoltare și promovare a turismului. Iată ce spune Primăria Constanța

06 Feb 2024 596

Licitații Constanța Zipper Services SRL, contract subsecvent cu SPIT Constanța pentru tipărirea deciziilor de impunere și a plicurilor aferente (DOCUMENT)

01 Feb 2024 739

Licitații Constanța Un nou contract câștigat de TDL Soft Solutions SRL cu SPIT. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

01 Feb 2024 635

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța și Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, judecată la Curtea de Apel

30 Jan 2024 685