Agrointel.ro Usturoiul chinezesc tratat cu pesticide, în condimentele românești

Printre importatorii de usturoi crescut și tratat în China cu substanțe interzise în Uniunea Europeană și Statele Unite se numără și companii care oferă consumatorului român produse alimentare care conțin acest produs contestat de o parte dintre specialiști și de producătorii locali. Mai mult, inclusiv DNA a descoperit nereguli privind taxarea importurilor de usturoi asiatic, ceea ce face ca leguma să fie mai ieftină decât cea produsă în țară.

Usturoiul chinezesc, suspectat de autoritățile din SUA ca ar fi tratat cu pesticide care au otrăvit și ucis 100 de oameni, nu ajunge numai în supermarketurile și hipermarketurile din România! Leguma mai este folosită și de companii care produc condimente, salamuri și alte mezeluri dar și multe alte produse alimentare. Chiar dacă ANSVSA nu a depistat până acum niciun lot de usturoi provenind din China, ca fiind contaminat cu pesticide interzise, specialiștii spun că nici nu pot face analize complete pentru că produsul vine fără rădăcini – acele ”mustăți”, parte a legumei care este folosită pentru a analiza în laborator produsele cu care a fost tratat.

Reamintim ca o investigație realizata de Agrointeligența – www.agrointel.ro a demonstrat cum o mare parte din usturoiul ajuns în România este de fapt chinezesc, fiind însă “vopsit” cu documente care ar schimba proveniența ca fiind Uniunea Europeană.

Odată intrat în România, leguma are două destinații. Prima se referă la marile lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri. A doua este dată de industria alimentară care utilizează usturoiul în procesul de producție.

Amestecuri pentru semipreparate

Din datele raportate la APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură) rezultă că usturoiul din China a fost importat de firme care produc mixturi (amestecuri) pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăți care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnați, crenvuști se folosesc astfel de mixturi care conțin usturoi chinezesc. Printre importatorii de usturoi asiatic se găsesc: Dar International, Marchand, Supremia și Ion Moș.

Folosit și în condimente

Leguma tratată în China cu pesticide suspecte mai ajunge și în procesul de producție al condimentelor și legumelor. La fel ca în cazul mezelurilor, mai mulți producători de condimente au importat în ultimii doi ani, usturoi din acest stat asiatic. Este vorba de nume ca Dar International, Supremia, Kralex Food Solutions Technology. Mai exact, usturoiul chinezesc intră în producția de condimente, amelioratori, arome pentru carne si preparate. Ca și condiment, leguma se mai găsește sub formă de: usturoi fulgi, usturoi granule și usturoi praf.

Majoritatea importatorilor de usturoi chinezesc se ocupă de comerțul cu ridicata sau intermedierea produsului. Este vorba de firmele: LI-Ya International Trade Exim, Luco Frucht Marketing, Nicol Fruct, J&H Chin Impex, Deco Fruct, Staromad Foods Import-Export și Rollit Prodimpex.

Prețul usturoiului chinezesc este mai mic din cauza evaziunii fiscale


Referitor la avalanșa de usturoi chinezesc prezent în magazinele autohtone, Gheorghe Vlad, producător de legume din zona București-Ilfov, atrage atenția că acesta nu este taxat corespunzător și ajunge să fie mai ieftin decât produsul crescut în România. Acest lucru ar fi explicat doar prin fapte de evaziune.

Suspiciunile sale au fost confirmate de procurori în ultimii ani, dar piața este însă bombardată cu acest produs venit din China.

Pe lista importatorilor cercetați pentru evaziune se găsește și Alfredo Foods. Mihai Cristian Dărmănescu şi Florin Daniel Nistor sunt asociaţi şi administratori ai Alfredo Foods, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse alimentare din România. Cei doi au fost reținuți anul trecut, la cererea DIICOT, iar acum sunt cercetați în stare de libertate pentru evaziune fiscală de 12 milioane de euro.

Sursa: agrointel.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Subvenții speciale APIA Sume în plus la hectar pentru fermieri!

17 May 2020 2324

agrointel.ro Autoritățile, din nou în alertă. Legume provenite din Turcia, depistate cu o substanță periculoasă!

18 Apr 2018 2811

agrointel.ro Legea așteptată de micii fermieri, promulgată de președintele Klaus Iohannis!

21 Mar 2018 2249

Agrointel.ro Schimbări majore pentru PFA! Modificările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018

08 Jan 2018 2471

agrointel.ro GHEORGHE ALBU la Gala Trofeelor AGROINTELIGENȚA-BT. Ferma noastră PIERDE SUBVENȚII DE 500.000 DE EURO!

15 Dec 2017 2314

agrointel.ro Cum aflăm GREUTATEA UNUI PORC FĂRĂ CÂNTAR. Formula de CALCUL CARE NU DĂ GREȘ!

11 Dec 2017 3220

agrointel.ro APIA vă anunţă - termene limită pentru documentele obligatorii la plata subvenţiilor!

20 Oct 2017 2819

Agrointel.ro APIA a început plata avansului din subvenție

16 Oct 2017 3695

Agrointel.ro Vestea asteptată de crescătorii de animale subvenția APIA – plătită mai devreme!

19 Sep 2017 5113

agrointel.ro SUBVENȚII APIA 2017 - Anunț oficial pentru FERMIERII DIN ȘASE JUDEȚE! (video)

16 Sep 2017 6628

Agrointel.ro Protest fără precedent în agricultură. Cine îl organizează și când ar putea avea loc!

10 Sep 2017 2593

agrointel.ro Directorul APIA - veste excelentă pentru crescătorii de animale!

10 Sep 2017 6519

Agrointel Noua cultură agricolă care va primi subvenție de stat începând de anul viitor!

05 Sep 2017 7315

Agrointel.ro Termene APIA în lunile august și septembrie pentru plata subvențiilor către fermieri!

29 Aug 2017 2823

Agrointel.ro O nouă cerere pentru subvenția la motorină! Unde și cine trebuie să o depună!

27 Aug 2017 3429