profit.ro Restanţele Guvernului Grindeanu în primul trimestru

Conform unui calendar de măsuri realizat la momentul instalării, Guvernul susținut de PSD-ALDE a promis 43 măsuri care urmau a fi realizate în primele trei luni ale anului, scrie profit.ro. După primul trimestru, circa o treime dintre măsuri nu au fost puse încă aplicate, preponderent cele din domeniile politicilor fiscale și investițiilor, în schimb fiind realizate în mare parte măsurile sociale. Guvernul a avizat, încă din primele zile de la instalare, majorarea salariului minim, creșterea salariilor în administrație și pentru actori, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei și eliminarea contribuțiilor sociale pentru toți pensionarii, majorarea burselor de la buget sau ieftinirea medicamentelor generice. Executivul a adoptat și unele măsuri pentru mediul de afaceri, respectiv introducerea impozitului pe profit de 1% pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, începerea unui program de promovare a exporturilor și acordarea unor ajutoare de stat totale de 500 milioane euro. Guvernul Grindeanu a asigurat că va elaborată o lege a redevențelor chiar în primul trimestru, dar aceasta încă nu a fost promovată, proiectul fiind în pregătire deja de mai mulți  ani la Ministerul de Finanțe.

Mult anunțata Lege a prevenției, care ar scuti firmele de o serie de neplăceri în relația cu inspectorii Fiscului, a întârziat de asemenea, fiind pusă în dezbatere doar recent, după ce a fost prezentată în premieră de Profit.ro. Guvernul nu a implementat nici programe importante precum cel împotriva hepatitei C, cel de reabilitare a școlilor fără avize de funcționare sau cel privind construcția primelor 500 de locuințe pentru tineri. În privința măsurilor fiscale de reducere a TVA la zero pentru vânzarea de locuințe, materii prime în agricultură sau publicitatea prin mass-media, acestea nu au mai fost elaborate de Guvern, liderul partidului, Liviu Dragnea asumându-și rolul de a le promova el în Parlament. Cu toate că a fost depus la finele lunii februarie, proiectul s-a aflat încă în consultare publică până la începutul lunii aprilie și zilele acestea ar urma să intre în lucru la comisiile de specialitate.

Recordul de promovare a unui proiect de lege îi aparține chiar lui Liviu Dragnea, care, în doar două săptămâni, a reușit să treacă de ambele camere ale Parlamentului proiectul privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Este însă greu de crezut că același lucru se va întâmpla cu cel privitor la eliminarea TVA, Profit.ro anunțând în exclusivitate că introducerea TVA zero la locuințe va fi întrâziată din cauza negocierilor necesare cu Comisia Europeană. În tabelul alăturat pot fi observate măsurile adoptate (cu verde) și cele restante (cu roșu) din promisiunile actualei guvernări pentru primele trei luni.



Sursa text + foto măsuri: profit.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a aprobat soluțiile Ministerului transporturilor și infrastructurii pentru rezolvarea revendicărilor solicitate de către transportatorii rutieri

18 Jan 2024 595

Ministrul Sorin Grindeanu Ministerul Transporturilor nu a primit în ultimele 2 - 3 săptămâni cereri din partea transportatorilor pentru discuţii sau consultări

12 Jan 2024 699

Guvern Premierul Ciolacu și Sorin Grindeanu, vor verifica mâine, 15 decembrie, stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania - secțiunea Chețani-Câmpia Turzii

14 Dec 2023 709

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu despre tichetele de masă „Voi merge în Guvern săptămâna viitoare cu memorandum, astfel încât angajaţii CFR şi angajaţii Metroului să poată să beneficieze de aceste tichete”

09 Nov 2023 974

Ministrul Sorin Grindeanu „Odată cu noul guvern trebuie să avem mai puține ministere, nu doar secretari de stat“

10 May 2023 1214

Ministrul Sorin Grindeanu „Am aprobat, astăzi, în Guvern noi investiții pentru creșterea capacității de operare a Porturilor Constanța si Galați“

09 Nov 2022 1016

Ministrul Sorin Grindeanu Bugetul Ministerului Transporturilor, suplimentat în vederea repatrierii cetăţenilor români afectaţi de anularea zborurilor companiei Blue Air (VIDEO)

07 Sep 2022 1242

Ministrul Sorin Grindeanu „Primele 35 de linii de cale ferată din Portul Constanța se vor recepţiona în această toamnă“

30 Aug 2022 1309

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, la Constanța Despre reabilitarea căilor ferate din Portul Constanța. De ce nu a putut ministrul să răspundă la o întrebare (VIDEO)

30 Mar 2022 2421

Ministrul Transporturilor Bugetul CFR prevedere o majorare a prețului la bilete cu 20%, de la 1 iulie

24 Mar 2022 1575

Sorin Grindeanu „E necesar să găsim o soluţie în privinţa preţurilor la energie, altfel intrăm într-un carusel fără oprire”

11 Jan 2022 1246

Nicolae Ciucă, ședință privind pregătirile pentru iarnă

04 Jan 2022 2712

Membrii Guvernului condus de Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

25 Nov 2021 1419

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României

25 Nov 2021 1405

PSD și-a desemnat candidații pentru portofoliile de miniștri din viitorul guvern. Grindeanu, Firea și Rafila, pe listă

22 Nov 2021 2675