Program de verificare a terenurilor agricole

Teledetectia este o metoda de statistica agricola prin care se verifica suprafetele, structura de culturi si productiile realizate pe culturi si exploatatii agricole * Programul se desfasoara in doua etape, prima fiind finalizata deja, in timp ce a doua etapa este in curs de desfasurare si are ca termen de finalizare data de 10 noiembrie # Pentru o cat mai buna implementare a programului s-au folosit harti topografice, fise cu produsul de date solicitate si GPS-uri care sunt coordonate prin satelit * Diferentele dintre acest program si metoda de statistica obisnuita sunt destul de mari, avand in vedere faptul ca timpul in care se obtin rezultatele este mult mai redus, iar suprafata acoperita este mult mai mare

Terenurile agricole din intreaga tara si, implicit, cele de pe raza judetului Constanta au beneficiat, de-a lungul anului 2003, de un nou program cu finantare din partea Uniunii Europene. Conform precizarilor oferite de catre unul dintre responsabilii de program de la nivelul judetului, seful Serviciului Cultura Vegetala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Gheorghe Dobritoiu, programul de teledetectie este, de fapt, o metoda de statistica agricola prin care se verifica suprafetele, structura de culturi si productiile realizate pe culturi si exploatatii agricole. In ceea ce priveste aplicarea programului in Constanta, acesta si-a inceput desfasurarea de la inceputul acestui an, prin care s-au stabilit aprioric, dinainte de inceperea lucrarilor de verificare, un numar de 76 de puncte in teritoriu din diferite zone ale judetului alese aleator de catre calculator. Conform programului, verificarile din teritoriu se desfasoara in doua etape. Prima dintre acestea s-a finalizat deja, aceasta desfasurandu-se in perioada mai-iunie 2003, in timp ce a doua etapa este in curs de desfasurare. Aceasta a fost demarata din ziua de 1 octombrie si are ca termen de finalizare data de 10 noiembrie. Totodata, in cea de-a doua etapa a programului de teledetectie, cei doi responsabili, respectiv Gheorghe Dobritoiu si Nicolae Dulgheriu, se vor deplasa in teritoriu, unde vor identifica exploatatiile existente pe terenurile agricole si productiile realizate. Seful Serviciului Cultura Vegetala din cadrul DADR a mai precizat ca pentru o cat mai buna implementare a programului s-au folosit harti topografice, fise cu produsul de date solicitate si GPS-uri care sunt coordonate prin satelit. Totodata, acest program are si unele deficiente, in sensul ca locatiile alese nu tin cont de faptul ca nu sunt terenuri agricole. Astfel, un procent de pana la 3% din terenurile alese de calculator sunt terenuri neagricole, acestea constand in lacuri, cladiri, sosele si cai ferate. In ceea ce priveste concluziile trase pana in momentul de fata vizavi de acest program, reiese faptul ca productiile declarate de exploatanti sunt aproape identice cu cele obtinute de specialistii de teritoriu ai celorlalte unitati care au ca obiect tot verificarea suprafetelor. Diferentele dintre acest program si metoda de statistica obisnuita sunt destul de mari, avand in vedere faptul ca timpul in care se obtin rezultatele este mult mai redus, iar suprafata acoperita este mult mai mare. Un alt aspect al programului este acela ca poate fi extins si in alte domenii, cum ar fi stabilirea nivelului de precipitatii dintr-o anumita zona, calitatea solului, pregatirea populatiei si adancimea solului ori a panzei freatice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2061

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 614

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 368

Horoscop pentru duminică, 31 martie 2024. Cheltuielile comune cu alții sunt o temă delicată pentru unii nativi

31 Mar 2024 589

Horoscop pentru sâmbătă, 30 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

30 Mar 2024 782

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20540

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 521

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 713

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31219

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5436

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 732

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 946

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 746

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2731

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 757