#citește Îngerul a lătrat și continuă să latre

Cezar Ioan
Publisher vinul.ro, ex-coordonator ediţii locale ZIUA

 
Nu am cum să vă destăinui prima mea întâlnire față în față cu cineva de la ZIUA de Constanța - e un capitol amuzant care, probabil, va rămâne pentru eventualele memorii, în cazul în care mă voi scleroza suficient de tare încât să scriu și despre așa ceva. Cert e că, deși nu citisem în viața mea ceva scris de vreunul dintre jurnaliștii de acolo, am simțit din prima discuție că „facem parte din aceeași specie“ și respectul meu față de ei s-a stabilit rapid.
 
Caragiale (parcă) le cerea jurnaliștilor „cinste și gramatică“. Eu aș adăuga că nu poți face gazetărie dacă nu ai și o imensă curiozitate nativă și ceva discernământ. Chiar și „înarmat“ cu toate acestea, e greu să practici jurnalism de calitate în provincie. Nu dați cu piatra, n-am nimic împotriva provinciei, eu însumi sunt dintr-un oraș cel mult pe sfert cât Constanța. Dar gazetarul de provincie are de luptat pe mai multe fronturi decât cel de la București: pe de o parte, e din ce în ce mai asaltat de televiziunile naționale, care par să stabilească o agendă publică total diferită decât aceea pe care el o simte la fața locului; pe de altă parte, trebuie să alerge mult mai mult după surse și după știri decât colegii din capitală, care au la dispoziție fluxurile agențiilor de știri; și trebuie să discearnă între ce pare și ce este cu adevărat important pentru cititorii lui. Scrisul lui trebuie să facă diferența atunci și acolo. În județul unde trăiesc cititorii lui. Credeți-mă, nu e spectaculos și nu e simplu. Dacă socotești că face mai multă muncă pe un salariu de regulă mai mic decât în București, într-un mediu în care presiunile sunt mari (ale familiei, ale cunoștințelor, ale clienților publicației la care lucrează, ale politicienilor locali etc), cu echipe și resurse financiare mai mici la dispoziție, începi să ai o imagine cât de cât apropiată asupra greutăților cu care se confruntă gazetarul de provincie.
 
Nu vreau să scriu o odă gazetarului de provincie, deși, de multe ori, ar merita-o. Vreau doar să spun că, pe cât știu eu, oamenii de la ZIUA de Constanța s-au străduit în permanență să fie apropiați de publicul lor, să creeze acel sistem de anticorpi sociali pentru care presa e numită „câinele de pază al societății“, „îngerașul“ de pe umăr, care te ferește de necazuri. Cineva spunea că e mai greu să fii adecvat decât genial. ZIUA de Constanța s-a luptat să fie adecvată pentru interesele cititorilor. Poate, uneori, e mai puțin spectaculos așa, dar efortul constant în sensul ăsta merită tot respectul, fiindcă rezultatul este un ziar care ține piept dificultăților de tot felul și presiunilor din toate părțile, pentru a fi aproape și pentru a reprezenta interesele adevăratului beneficiar - cititorul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În centrul Constanței Nu avem iluminat public noaptea, dar avem ziua (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 360

Amanet Auto, acum și în Constanța - finanțări rapide și sigure

19 Apr 2024 265

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 420

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 11. 19 aprilie 2024. Mercur retrograd, luna creștere, variații termice masive

19 Apr 2024 308

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 513

Ziua Forțelor Terestre la VIVO! Mall Constanța! Militarii vor organiza o expoziţie de tehnică de luptă

18 Apr 2024 487

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 411

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 541

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 10. 18 aprilie 2024. Suntem în creștere de presiune atmosferică

18 Apr 2024 350

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 532

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 507

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 520

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 539

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 787

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 589