Administraţia Mazăre şi RADET Constanţa. Această frumoasă poveste de dragoste

Constănţenii au plătit, pentru luna decembrie, facturi record pentru agentul termic. Asta pentru că RADET Constanţa, regie subordonată Primăriei, a emis facturile aferente lunii decembrie adăugând o estimare a consumului de la data ultimei citiri până la sfârşitul anului. Ceea ce înseamnă consumul pentru 40 de zile. RADET se justifică şi spune că a recurs la această măsură pentru a putea să încheie anul bugetar. Pe constănţeni nu i-a consultat însă nimeni. Nimeni nu i-a întrebat dacă sunt de acord ca cineva să le ia banii în avans. Abia ulterior, la sesizările presei, RADET a ieşit oficial cu un comunicat de presă. Era târziu. Oamenii se scandalizaseră deja, iar bâlbâiala regiei nu i-a mai consolat.
Pornind de la această problemă şi continuând cu noul preţ al gigacaloriei, Consiliul Local Constanţa a adus în discuţie, în prima şedinţă din acest an, subiectul RADET. Mai exact, subiectul Ilie Rachieru. Şi am asistat la ceea ce am putea numi o „urecheală” publică a directorului RADET. Jenant! De parcă Rachieru ar avea trei ani.

În acest context, Mazăre a declarat că în proxima şedinţă aleşii locali vor dezbate situaţia lui Rachieru: „Este chestiunea anchetei şi a condamnării pe care o are dumnealui. Dacă este definitivă, nu este definitivă, dacă mai poate fi atacată, nu mai poate fi atacată, ce presupune acest lucru şi dacă acest lucru are sau considerăm şi apreciem cu toţii, mai ales dumneavoastră, că votaţi, că trebuie să aibă o influenţă asupra funcţiei pe care o deţine, dacă da sau nu. Dacă doriţi, în viitoarea şedinţă de Consiliu Local facem o analiză asupra lor”. Aici se ridică mai multe semne de întrebare. De când „analizează” Consiliul Local Constanţa o condamnare penală? Pentru asta au fost aleşi consilierii locali: pentru a face studiu de caz pe o decizie a instanţei? Dacă Ilie Rachieru ar fi simţit că problemele pe care le are în instanţă îl deranjează în exercitarea mandatului la conducerea RADET, ar fi demisionat până acum.
De ce se sesizează abia în 2014 municipalitatea vizavi de RADET Constanţa? Ce-a păzit până acum, dacă nu (şi) această regie din subordinea sa? Mazăre susţine că, „în principiu”, e mulţumit de activitatea regiei. Păi, dacă e mulţumit şi dacă îi sfătuieşte pe consilieri să nu se grăbească în ceea ce priveşte decizia instanţei în cazul Rachieru - în sensul că acesta ar putea fi achitat la instanţa supremă - cum de a propus chiar el o analiză a RADET? Ajungem aici şi la activitatea consilierilor locali constănţeni. A TUTUROR consilierilor locali.

Nu e un secret pentru nimeni că, de-a lungul anilor, regia condusă de Ilie Rachieru şi-a atras extrem de multe critici din partea constănţenilor, date fiind facturile copleşitoare. Şi, totuşi, de ce abia acum o reacţie? Să nu uităm că vorbim despre o regie subordonată, cum spuneam, administraţiei Mazăre. Consiliului Local Constanţa. De ce a trebuit să asistăm, în şedinţa de luni, la o pseudo-executare publică de un prost gust desăvârşit a lui Rachieru în contextul în care, dacă activitatea regiei este deficitară, este implicit o vină a celor pe care i-am ales? Şi de ce această poziţie tardivă? De problemele pe care le are sau nu le are regia, Mazăre şi toţi aleşii locali ştiu de ani buni. Sau ar trebuit să ştie. La fel, de problemele pe care le are sau nu Rachieru.
În fiecare an electoral suntem martorii unor tentative de cosmetizare a instituţiilor publice şi a celor care le conduc. Pe când însă o soluţie la problemele acestor instituţii? Altele, desigur, decât cele aruncate ca praful în ochi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amânare în dosarul în care municipiul Constanța și Consiliul Local au fost date în judecată de lichidatorul judiciar al falimentarului RADET!

28 Feb 2024 947

Falimentul RADET Constanța, amânat pentru anul 2024! În ce stadiu este dosarul în care se cere tragerea la răspundere pentru situației regiei

07 Oct 2023 3507

Termoficare Constanța anunță când revine apa caldă. Vezi dacă te afli printre cei vizați

14 Aug 2023 989

Se cere tragerea la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! S-a fixat ziua pronunțării

12 Jun 2023 2059

Al patrulea împrumut acordat pentru Termoficare Constanta SRL de la înființare! Restanțele de plată către Electrocentrale Constanța SA se apropie de 80 de milioane de lei(DOCUMENTE)

15 Feb 2023 1764

Încă o avarie la Constanța! Țâșnește apă fiartă din asfalt pe strada Semănătorului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jan 2023 2218

RADET Constanța, în faliment! Noul termen al dosarului, în aprilie

14 Jan 2023 2317

Proces pe circa nouă hectare de teren, din Constanța, pe masa judecătorilor de la Tribunal. Dosarul se deschide azi!

09 Jan 2023 1771

Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

24 Nov 2022 2157

Un fost candidat la Primăria Constanța s-a retras dintr-o firmă. Societatea a fost preluată de o rudă, ex-administrator al falimentarei RADET

01 Nov 2022 2629

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de lichidatorul judiciar al RADET! Iată ce se cere

29 Oct 2022 1710

RADET Constanța, în faliment! Se cere tragerea la răspundere a fostelor organe de conducere! Anunțul tribunalului

15 Sep 2022 4922

Avarie majoră pe rețeaua de apă caldă din municipiul Constanța. Nu a fost reluată furnizarea apei calde după revizia de două săptămâni

01 Sep 2022 2739

UPDATE Avarie Termoficare în municipiul Constanța în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase. Mai multe cartiere, fără apă caldă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jul 2022 3161

Întreruperi ENEL în județul Constanța Mai multe autoservice-uri, punct termic RADET și Stația de Taxare pod Vadu Oii, fără curent electric

15 Jun 2022 1466