Americanii-s de vina?

1197572013.jpg

Teo Peter, Cristian Nemescu, Andrei Toncu - victime. Robert Christopher VanGoethem, Ali Imran, Kevin Sandlin - calai.

Si astea sunt doar cateva exemple. Trei romani ucisi de doi cetateni straini. Nemescu si Toncu au cazut prada inconstientei unui englez, iar Teo Peter a murit din cauza unui puscas marin american, evident, beneficiar al unei foarte convenabile imunitati pe teritoriul tarii noastre, chestie care a impiedicat statul roman sa-l supuna unui proces. In urma cu doua zile, un alt angajat al Ambasadei Americane a produs un accident in urma careia o romanca a fost grav ranita. El, copil al taramului fagaduintei, a intrat cu o ditamai masina de teren in ea, cetatean al tarii mioritice, conducatoare a unui Tico. Imaginati-va un elefant cum intra intr-o furnica, avand o viteza destul de mare. Evident, dupa cum este modelul, americanul nu s-a supus procedurilor de ancheta. Nu a vrut sa sufle in fiola, a evitat orice incercare a politistilor de a afla care-i treaba cu el. Ganditi-va, pe de alta parte, ca un roman, oricat de imun ar fi el, ar face un pocinog de acest fel pe taramuri americane. Cam ce credeti ca ar pati el? Cam cum va imaginati ca ar fi tratat? Credeti ca s-ar starni sau nu un ditamai scandalul diplomatic? Eu nu inteleg ceva: chiar sunt cetatenii straini mai cu mot in tara noastra? Oricum, stiti cum este... romanul vede un strain de parca ar fi un supraom. Si chestia asta chiar nu o pot intelege. Parca au ceva in plus, parca-s mai buni, mai destepti si mai bine hraniti ca noi. Ma rog, poate-s niste sechele de care noi suferim. Pe de alta parte, bine zicea Mircea Badea in urma cu vreo doua seri... de ce domnul ambasador Taubman nu se mai revolta acum impotriva codului penal romanesc, pe care nu a ratat ocazia sa-l blameze in urma cu ceva timp? De ce nu iese domnul ambasador in fata, sa spuna ceva, sa-si ceara scuze... sa ia o masura, oricare ar fi ea, oricat de neinsemnata? Oare rusinea ii este chiar atat de mare acum? Sa ne aducem aminte cum a murit Teo Peter, intr-o seara ploioasa de decembrie. Americanul VanGoethem a intrat cu masina intr-o intersectie din zona Mihai Eminescu din Capitala si s-a tamponat violent cu un taxi in care se afla muzicianul. Se pare ca acesta a murit instantaneu, dupa ce Dacia in care se afla a fost aruncata intr-un stalp. Soferul taxiului a fost, de asemenea, ranit in accident. Vinovatul a precizat ca, din cauza vitezei foarte mari, taxiul s-a rotit de patru ori inainte sa se opreasca, cauzand decesul aproape instantaneu al cantaretului roman. Cu toate acestea VanGoethem a declarat, initial, o alta versiune a celor intamplate, varianta reala iesind la iveala mai tarziu. Pe de alta parte, tanarul regizor Cristian Nemescu a murit tot din cauza inconstientei unui cetatean strain. Si, din nefericire, o tanara speranta a cinematografiei romanesti a ajuns sa fie premiata dupa moarte. Este normal? Eu cred ca nu. Stau si ma intreb cand va face in sfarsit statul roman ceva pentru cetatenii lui? Cand noi, romanii, vom fi mai presus de ceilalti? Si, domnilor americani oare in care "God we trust"? Ar fi trebuit sa fie acelasi.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 612

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 575

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 888

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 618

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 767

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1208

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1506

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1137

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1031

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1032

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1564

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1336

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7750

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1081