„„Ceva de rău” despre USL Care onoare, care respect?

Europarlamentarul Renate Weber declara, zilele trecute, că România nu îşi poate permite luxul ca USL să se rupă. „În ţara asta, ar trebui ca un contract să presupună onoare şi respect”, este de părere liberala.

Stimată doamna Weber, trăim în ţara în care un premier mărturiseşte senin că a fost împotriva proiectului Roşia Montană pentru că „înainte era susţinut de Băsescu” şi pentru că, şi-a spus el, „dacă îl susţine Băsescu, e ceva de rău”. Ţara în care liderii unei alianţe adoptă o schimbare cu 180 de grade a poziţiei faţă de un proiect de asemenea amploare. Ca şi când nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Ţara în care preşedinţii celor două partide aflate la guvernare se dezic total de un proiect pe care l-au susţinut şi pe care, mai mult, anterior îl blamaseră vehement. Parc-am fi în poveştile din revistele cu benzi desenate.

Stimată doamnă Weber, trăim în ţara în care un proiect privind exploatarea auriferă, în care se utilizează aproximativ 1.000 de tone de cianuri, nu s-a aflat nici măcar o zi în dezbatere publică. Dezbatere publică, nu cine ştie ce simulacru în vreun birou cu uşile închise, în care discută niscaiva subsecretari de stat şi cine ştie pseudo-organizaţii non-guvernamentale.
Stimată doamnă Weber, trăim, de asemenea, în ţara în care un proiect politic nu mai are la bază nici respectul, nici onoarea. Altminteri, îmi imaginez că USL şi-ar fi respectat măcar o parte din promisiunile făcute în campaniile electorale.
Aceeaşi ţară în care o discuţie, spre exemplu, despre Portul Constanţa, obiectiv strategic de interes naţional, se poartă ca şi când subiectul ar fi vreo legătură de mărar. Un leu snopul. Cine mai doreşte, cine mai pofteşte?

Am văzut că, spre deosebire de momentul 2012, astăzi există mai multe voci care nu-şi doresc destrămarea USL. Pentru că ar destabiliza scena politică, pentru că ar tensiona un climat social şi aşa destul de afectat de măsurile anti-criză. Despre scena politică din România putem spune orice, mai puţin că ar fi stabilă. Fiindcă în pofida unei majorităţi confortabile a USL, în interiorul alianţei s-au acumulat - şi stau să dea pe-afară - o serie de frustrări. Mi se pare normal, de vreme ce, în tot timpul de la formarea acestei alianţe, PNL-ul a dat impresia că este ruda săracă de la ţară, pe care nimeni nu o consultă în nicio problemă.

N-am ce să spun „de bine” despre USL. Eu n-am girat în niciun fel proiectul ăsta. Finalul alianţei este previzibil. Interesele obscure, orgoliile nemăsurate, o doză importantă de perversitate vor prima. E firesc să mă întreb, în contextul ăsta, care onoare, care respect? România nu-şi permite, ce-i drept, prea multe luxuri, dar nu cred c-ar fi sfârşitul lumii dacă USL ar face, în sfârşit, pasul spre despărţire.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

dinu

24 Sep, 2013 11:24

Facand afirmatia ca ambele partide din USL au blamat proiectul R.M si acum il sustin . PNL-si Crin nu-l sustin .

Articole asemanatoare

PNL și PSD negociază pentru o viitoare guvernare. Filialele județene și-au dat acordul pentru asigurarea unei stabilități politice, dar resping conceptul de refacere a USL

10 Nov 2021 3799

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

06 Nov 2021 2515

ZIUA LIVE. Adâncirea crizei politice, refacerea USL sau refacerea coaliției PNL - USR PLUS?

06 Oct 2021 2151

Un fost parlamentar de Constanța părăsește România. Iată ce mesaj a postat acesta pe pagina de socializare

30 Jun 2018 3307

Războiul declarațiilor între Victor Ponta și Liviu Dragnea. Ce dezvăluiri a făcut fostul premier. Numele lui Radu Mazăre menționat

14 Mar 2018 2376

HC Dobrogea Sud joacă astăzi la Constanţa CSU Neptun a pierdut meciul cu CS Rapid USL Metrou Bucureşti

06 Feb 2017 2433

După alegerile din 11 decembrie, trei dintre foştii parlamentari de Constanţa au rămas fără mandat. Alţi 12 nu au mai candidat, cu sau fără voia lor! (galerie foto)

17 Dec 2016 5518

Candidaţii Uniunii Salvaţi România (USR) la Senat şi la Camera Deputaţilor şi averile lor (documente)

10 Nov 2016 4338

Ce pregătesc liberalii în perspectiva parlamentarelor? PNL va merge în alegeri cu membrii săi, cu menţiunea că aceştia nu au mai fost până acum parlamentari!

29 Sep 2016 3625

La o lună de la alegeri, primarul uită de transparenţă! Făgădău a cerut personal transferul lui Volcinschi şi al lui Chiţoiu la Primărie

12 Jul 2016 12206

Cum au ajuns social-democraţii să fie chiriaşi în fostul sediul USL PSD Constanţa “dat afară, în stradă”!

04 May 2016 4664

Guvernul Cioloș și majoritatea USL din Senat resping stoparea fentării licitațiilor prin solicitările abuzive de mostre

17 Mar 2016 2218

evz.ro Claudiu Palaz – „Guvernul Cioloş, susţinut de Klaus Iohannis şi condus de USL”

18 Nov 2015 2413

Stiripesurse.ro Dragnea l-a dat jos pe Ponta de pe pereții din sediul central PSD (galerie foto)

26 Oct 2015 2528

Paula Cioceanu va fi umbra lui Mazăre în Consiliul Local Președintele asociației finanțate de CLM devine consilier!

13 Oct 2015 2865