Salariile medicilor s-au majorat Cum rămâne cu şpaga şi consultaţiile în cabinetele private?

Guvernul a majorat prin ordonanţă de urgenţă salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate cu 25%. Aproximativ 200.000 de medici şi asistente vor beneficia de această majorare, începând cu luna octombrie. Urmează şi majorarea salariilor din Educaţie.
 
Dar oare majorarea salariilor din Sănătate şi din Educaţie va combate şpaga, fără de care cele două sisteme par să nu funcţioneze? Oare medicii nu vor mai cere bani de la pacienţii aflaţi în suferinţă pentru o operaţie? Oare asistentele vor schimba pansamente fără să aştepte 10 lei? Oare medicii îşi vor trata pacienţii gratuit la spital fără să îi mai cheme la cabinetele lor private? Oare profesorii nu vor mai da meditaţii în schimbul unei note mari? Oare majorarea salariilor în Educaţie va determina creşterea ratei de promovare la Bacalaureat, la Titularizare şi la Definitivat?
 
Măsura majorării salariilor din Sănătate a fost luată de Guvern în scopul motivării personalului din sistemul public sanitar şi stopării migraţiei cadrelor medicale în străinătate. Prin actul normativ se majorează cu acelaşi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile publice specializate pe urgenţă şi transport sanitar, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii. Mă bucur că Guvernul a decis majorarea salariilor medicilor. Mai ales ale celor care merită. Ale celor care respectă Jurământul lui Hipocrate. Dar mă întreb din nou: oare aceste majorări vor stopa şi şpaga? Mă îndoiesc!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bugetul pe anul 2022 prevede majorarea salariilor angajaţilor din sănătate şi din învăţâmânt

17 Dec 2021 1386