DNA-ul şi şpaga

Poveşti despre Bac picat sau trecut „cu fofârlica“, despre profesori care le-au dat o mână de ajutor liceenilor - plătită sau nu - pentru a-i ajuta să treacă examenul maturităţii sau chiar despre cadre didactice care s-ar fi lăsat înduioşate de chinurile elevilor şi ar fi închis ochii la încercările lor de copiere se tot aud în fiecare an. Judeţul Constanţa, sau mai bine zis municipiul Mangalia, produce însă premiere la Bac anul acesta: avem decani de facultăţi după gratii şi clase întregi care au beneficiat de clemenţa examinatorilor.
 
Bac-ul ar trebui să fie un examen al maturităţii. Cu toate acestea, la Mangalia am avut, susţin procurorii, un exemplu extrem de promovare a testului prin metode mai puţin legale. Anchetatorii de la Anticorupţia constănţeană l-au trimis în judecată săptămâna trecută pe fostul decan al unei facultăţi de inginerie din cadrul Politehnicii Bucureşti, acuzat fiind de „luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii“. Fireşte, alături de el au căzut şi alţii, însă fostul decan a fost singurul trimis în stare de arest preventiv. Concret, procurorii DNA l-au acuzat pe acesta că ar fi primit de la intermediari, în numele elevilor, 3.000 de euro şi contravaloarea cazării şi mesei, în sumă de peste 1.800 de lei. La rândul său, fostul decan s-ar fi folosit de calitatea de preşedinte al comisiei de Bac de la un centru de examinare, „pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat“. Toate bune şi frumoase, numai că apoi au fost descoperite pe băncile liceenilor rezolvările subiectelor trase la xerox înainte de examen, prin înlesnirea fostului decan. Moment în care DNA-ul a fost sesizat, ex-decanul a fost încătuşat, iar Bac-ul a fost compromis, cel puţin în ochii oamenilor. Iar Ministerul Educaţiei ne transmite că „dezaprobă orice comportament care aduce atingere normelor legale şi de conduită profesională şi sancţionează fără menajamente abaterile celor care activează în sistemul naţional de învăţământ“, conform unui comunicat oficial. Bilanţ Bac 2013 la Mangalia: un ex-decan încătuşat, procurori autosesizaţi, cazuri finalizate cu succes (pentru organele de anchetă) şi noi procese pe rolul instanţelor. Oare la anul ce va mai fi?!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuReținut de polițiști după ce a condus din nou un autoturism fără permis

28 Mar 2024 267

Cutremur în Moldova! Iată magnitudinea seismului

28 Mar 2024 542

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 543

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 2003

IPJ Bacău3 tineri reținuți de polițiști după un scandal

26 Mar 2024 299

Axiopolis Cernavodă Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți, medaliați din nou la Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 683

CS Farul Constanța Înotătorii, pe podium la etapa regională a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 807

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 570

Volei Fetele de la CSM Constanța au învins cu 3-0 Știința Bacău și în al doilea meci (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 649

CSM Constanța Voleibalistele, pas cu dreptul în play-out (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Mar 2024 650

IPJ BacăuUrmărit internațional depistat de polițiști

22 Mar 2024 302

Calendar săptămânal CSM Constanța Voleibalistele, debut în play-out. Două meciuri acasă cu Știința Bacău. Intrare liberă!

22 Mar 2024 527

IPJ BacăuSteagul Agiei primul drapel al Poliției Române

21 Mar 2024 348

CSM Constanța judo Ana Carla Gliga, campioană națională la categoria Under-16 (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 599

Licitație organizată de Consiliul Județean Tulcea, contestată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

18 Mar 2024 358