Editorial Aveţi grijă ce şi de unde mâncaţi! Toxiinfecţiile alimentare ne bântuie!

Shaorma, kebab, pizza, plăcinte cu brânză, cârnaţi şi alte preparate la grătar se vând la fiecare colţ de staţiune. Sunt o masă bună şi la îndemână pentru cei care vor să stea mai mult pe plajă sau cei care au un buget limitat. Să nu uităm însă că unităţile care comercializează astfel de preparate pot fi adevărate surse de contaminare. Cu diferite bacterii. Iar de aici până la patul de spital e un singur pas.
 
În zilele caniculare, bacteriile din aceste preparate se înmulţesc, iar numărul celor care ajung la spital cu toxiinfecţie alimentară se dublează. Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa şi inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa verifică zi de zi unităţile de alimentaţie publică. În special cele din staţiunile de pe litoral. Rezultatele controalelor ne sperie: tone de mâncare retrase de pe piaţă, restaurante, terase şi fast-fooduri amendate, unele chiar cu activitatea suspendată. De aici până la o toxiinfecţie alimentară sau la bolile diareice acute nu este departe!
 
Respectarea regulilor de igienă minimă este soluţia cea mai bună şi cea mai simplă pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare. Multe dintre cazuri sunt determinate de condiţiile precare în care sunt păstrate sau preparate alimentele. O altă condiţie este ca vânzătorii să poarte mănuşi atunci când prepară o shaorma. Dar oare le poartă? De câte ori aţi luat masa la fast-foodurile din Mamaia sau Constanţa, vânzătorii au purtat mănuşi? Iar dacă nu, i-aţi sesizat că sunt obligaţi să le poarte?
 
Oare tot personalul angajat la unităţile de alimentaţie publică este la zi cu examenul medical periodic, care este obligatoriu? Oare toţi angajaţii respectă igiena personală? Mai ales că, în unele cazuri, angajaţii purtători de stafilococ sunt sursa unor toxiinfecţii alimentare. Angajatorii sunt singurii vinovaţi de eventualele epidemii generate în localurile lor.
 
Nu uitaţi că toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de diferite specii bacteriene, precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ şi enterococ. Alimentele cel mai frecvent contaminate cu astfel de bacterii sunt carnea şi produsele din carne, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, dar şi ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect. Aşa că aveţi grijă ce şi de unde mâncaţi!
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Safe waters“ Controale riguroase pentru creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă în zona de litoral a Mării Negre

10 Sep 2023 720

Comandament Sezon Estival 2023 Controale aspre în industria alimentară! Sute de unități sancționate în zonele turistice de top

05 Sep 2023 626

LIVE VIDEO-TEXT Acțiuni de control la operatorii economici din industria carburanților. Declarații ale prefectului Coșa și inspectorului șef ISU Constanța (FOTO)

30 Aug 2023 1361

DSVSA Constanța Litoralul constănțean, controlat! Ce au descoperit inspectorii

16 Aug 2023 842

Știri Constanța Verificări ample pe litoral! Operatori economici din Năvodari, sancționați

13 Aug 2023 1051

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța pe litoral

04 Aug 2023 838

Garda Națională de Mediu Acțiune amplă pe litoral. Prima zi de control s-a lăsat cu mai multe amenzi

01 Aug 2023 1057

Comandamentul Sezon Estival 2023. Controale în județul Constanța! Nereguli constatate

10 Jul 2023 1057

Controale pe litoral! Amenzi uriașe vor fi aplicate pentru circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze

05 Jul 2023 1254

ANSVSA a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2023”. Vor fi controlați operatorii din toate staţiunile de pe litoral

26 Jun 2023 1188

Bilanțul final al „Comandamentului Sezon Estival 2022”. Aproape 2.000 de controale pe litoral

30 Aug 2022 1068

A fost înaintată și o sesizare penală Controale pe litoral! Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei (FOTO)

17 Aug 2022 1547

Garda Națională de Mediu, prezentă pe litoral cu efective mărite

16 Jul 2022 1233

Amenzi de 440.000 de lei, date de inspectorii ANSVSA pe litoral. Principalele nereguli constatate

03 Jul 2022 1403

Când va începe campania de control ITM pe litoral. Atenție la obligațiile privind munca sezonieră!

24 Jun 2022 1151