Editorial Ce facem, domne’, cu câinii ăştia pentru care se muşcă oamenii-n stradă?



Problema câinilor vagabonzi nu este o noutate. Noutatea o reprezintă fiecare alt atac al unor animale care acţionează instinctiv. La drept vorbind, ne lăudăm că suntem fiinţe superioare şi că ne aflăm în vârful lanţului trofic, că suntem „cei mai cei“ dintre toţi cei ce respiră pe această planetă şi iată că, atunci când vine vorba despre a rezolva o problemă creată, până la urmă, de o specie de animale, suntem în impas. Şi nu pentru că nu s-ar găsi soluţii. Nicidecum. Ci pentru că fiinţa asta morală şi superioară care este „omul“ are unele defecte, cum ar fi: lăcomia, hoţia, egoismul, prostia şi multe altele care ne-au adus aici.

Avem zeci de mii de câini la nivel naţional, fiecare localitate cu maidanezii săi. Astfel, nici la Constanţa nu suntem străini de această problemă. Ani la rând, autorităţile au promis că îi adună de pe străzi, că cetăţenii vor fi în siguranţă... Aceste promisiuni ar face ecouri să răsune în urechile locuitorilor oricărui alt oraş din ţara asta, indiferent că vorbim de Braşov, Ploieşti, Craiova, Baia Mare etc. Dar cine are curajul să mai susţină o astfel de promisiune în faţa părinţilor care şi-au înmormântat copiii ucişi de colţii ascuţiţi ai câinilor fără stăpân? Totuşi, după atâtea promisiuni, urmate de alte atâtea atacuri, şi după atacuri urmate de promisiuni, ne trezim urmăriţi de... câini comunitari. 

NU militez pentru eutanasierea câinilor! Prefer, mai degrabă, să plătesc taxe pentru câini decât pentru puşcăriaşii pedofili, violatori sau criminali. Singura realitate în acest caz este că se cheltuiesc sume exorbitante pe hârtie pentru activităţi fictive. Un articol apărut în ziarul Cotidianul, pe data de 15 aprilie, referitor la modul în care este tratată această problemă, redă următoarele informaţii: „La nivelul ţării, s-au cheltuit între 25 şi 40 de milioane de euro. O sumă care-i atrage pe cei avizi de câştiguri. La Constanţa avem de a face cu o adevărată «mafie canină». Autorităţile au cheltuit 1,2 milioane de euro pentru un adăpost, care este de fapt o anticameră a morţii. Câinii sunt ucişi imediat după ce sunt aduşi, după un document citat de Deutsche Welle. Şi pentru ca această filieră să nu rămână nealimentată, pe străzile Constanţei sunt aduşi mereu câini din alte localităţi!“...

Au avut loc proteste împotriva legii eutanasierii, dar fără rezultat. Presa străină este intrigată de situaţia din ţara noastră, dar cum nu suntem suficient de deştepţi să o rezolvăm, degeaba ne arată ei cu degetul. Ciudat...cum noi nu avem capacitatea de a găsi soluţii, poate ne ajută ei în acest sens. Poate, poate... Însă, câtă vreme banul este cel ce dictează, mă tem că nicio viaţă nu va fi suficient de scumpă pentru a pune capăt acestor hoţii.

Până atunci, ţineţi minte vorba cântecului: „Iubiţi şi câinii vagabonzi / sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Alex

12 Aug, 2014 20:15

Domnisoara, daca nu militezi pentru eutanasiere, titlul corect era: Ce face, domne', cu astia care fura banii pentru rezolvarea problemei cailor fara stapan.

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna, prin Poliția Locală – „Este primordial ca fiecare cetățean să conștientizeze efectele abandonului câinilor”

24 Feb 2022 1858

Viceprimarul Municipiului Constanța, Ionuț Rusu „Problema câinilor fără stăpân nu va mai fi ignorată “

26 Nov 2020 1677

Dezbatere cu participarea deputatului USR Stelian Ion. Soluţii umane pentru animalele fără stăpân

09 Mar 2020 3455

Sondaj de opinie Constănţenii susţin construirea unei biobaze moderne în municipiu şi strângerea câinilor din cartiere!

26 Sep 2016 3453