Editorial Ce mai e prin România? Om sărac în ţară bogată, cu milioane de „poate“

„Ce mai e prin România?“ M-a pus pe gânduri această întrebare pe care mi-a adresat-o cineva. Cel interesat de starea naţiunii româneşti este plecat din ţară de mulţi ani, aşa că am să-l numesc străinul.
Din clipa în care am primit întrebarea, caut răspunsuri, însă ele nu mă vor, se ascund. Aşa e în România, trebuie să cauţi după perdea. Mă scuzaţi, perdele. Sunt multe straturi, unele peste altele, alandala, plate şi boeme, murdare şi înăbuşitoare. Pentru o mai bună vedere, tragem cortina? Buf! Dar ce tare s-a auzit şi câte de ce-uri şi ziduri construite-n faţă se zăresc! Ce-i în România? Om plin de el. Om care n-are ce mânca. Are salariu de zece milioane şi facturi de 13. Multe guri lipite şi, implicit, multe vorbe nespuse.
 
Păreri subiective. Vise ucise de teamă. Zâmbete perfide. Om sătul, ce aruncă mâncarea. Om căruia îi răsună în urechi minciuni. Om pentru care toate-s mai suportabile decât perspectiva de a nu pleca de aici. Om care a plecat de mult, ca străinul. Om care nu citeşte. Nici carte, nici ziar, nici măcar anunţ matrimonial. Om care priveşte într-un ecran pătrat. Student care nu ştie cine a fost Ştefan cel Mare. Copil crescut de bunic, care ştie cum se introduce parolă la iphone. Om în datorii. Om fără economii.
 
Om care fură orice nu e păzit. Preot bogat. Politician şi mai bogat. Intelectual retras. Intelectual tăcut. Pensie... de n-ar fi. Bolnav fără medicamente. Tânăr fără speranţă. Om care cade fără să se-mpiedice. Doctor cu buzunare largi. Largi. Largi. Multe buzunare largi, pe aici, prin România. Uite şi un om revoltat. Trist şi deprimat. Om care deschide o uşă, pe următoarea, şi pe următoarea, şi apoi, uşa-i e trântită în nas. Om transformat, care nu mai crede că, în timp, se va mai schimba ceva. Om fără răspunsuri, sensuri. Om suspect de trafic de influenţă. Unul recent arestat. Altul care aşteaptă...
 
„Vase“ lăsate-n chiuvetă şi demisii în aer. Scaune de la cinematograf tăiate. Gunoaie pe străzi. Multe discreţii. Multe tăceri. Mulţi paşi înapoi. Imagini „impecabile“. Priviri lăsate-n jos, dar şi oameni curajoşi. Liberi şi frumoşi. Şi elefanţi conduşi de melci. Da. Mulţi sunt furioşi. Salvatori? Doar ambiţii personale. Ia uite, vezi? În stânga? Un interes personal. În dreapta? Alt interes personal. Mai la vale? Ai ghicit... Şi, te rog, ţine-te de nas, că tare mai duhnesc interesele astea...
 
Multe întrebări şi prea puţine încercări. Om sărac în ţară bogată, cu milioane de „poate“. Ţară fără siguranţa unui pas făcut mai în faţă. Perdelele României sunt şifonate, încă nu vin bine. Se recomandă un fier moral, pe ici, pe colo.
Când păşeşti prin România, să porţi ochelari, i-am spus străinului, poate nu o să mai vezi „cutele“ aşa de mari. Fier moral, careva?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 312

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 427

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 444

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 684

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 384

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 526

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 636

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 573

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 583

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 440

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 534

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 748

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 501

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 850

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 500