Editorial Cu ce se mănâncă impozitul pe gospodărie sau cum vrea Guvernul să scoată bani din piatră seacă

La noi, ca la nimeni. Guvernul Grindeanu vrea să introducă un impozit pe fiecare gospodărie din România, de care să se ocupe un consultant fiscal, care va fi plătit cu 10.000 de lei pe lună.
 
Prin noul concept de impozitare, guvernanţii vor ca toţi românii să depună declaraţia iniţială de avere şi, după aceea, să introducă impozitul pe gospodării. Impozitul se va aplica de la 1 ianuarie 2018 şi va fi de 10%, dar se va aplica venitului global al unei gospodării, după ce se vor face anumite deduceri, precum cheltuieli cu şcolarizarea copiilor. „Facem globalizarea tuturor veniturilor şi, dacă ele se situează sub 2.000 de lei, atunci impozitul e zero. Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună şi atunci acceptă pe propria declaraţie să se înregistreze la Fisc cu patrimoniu comun“, a explicat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
 
De relaţia cu Fiscul a contribuabilului se va ocupa consultantul fiscal, care, potrivit lui Viorel Ştefan, „va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanţe, aşa cum medicul primeşte plată de la Casa de Sănătate, în funcţie de câte gospodării are în administrare“.
 
În România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanţi fiscali, care ar putea fi selectaţi din rândul inspectorilor fiscali. „Un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură şi un onorariu suficient de tentant, poate să se ducă până la 10.000 de lei, pe medie“, spune ministrul. Cei 35.000 de consultanţi fiscali vor fi plătiţi de la bugetul statului cu 10.000 de lei pe lună, totalul ridicându-se la 350 de milioane pe lună, adică peste 4 miliarde pe an.
 
Să tot fii consultant fiscal! Deasupra consultanţilor vor fi inspectorii fiscali, pentru că niciodată nu se poate lăsa neverificat un sistem care lucrează cu bani.
 
Odată cu introducerea impozitului pe gospodărie, o mulţime de venituri exceptate acum de la taxare vor fi „zeciuite“ de către Fisc. Printre ele se află inclusiv pensiile mai mici de 2.000 de lei sau indemnizaţiile pentru creşterea copilului.
 
Bugetul nu va mai putea susţine cheltuielile care cresc în ritm galopant, în condiţiile în care veniturile nu se majorează conform aşteptărilor. În această situaţie, Ministerul Finanţelor va trebui să scoată bani şi din „piatră seacă“, iar impozitul pe gospodărie pare a fi o metodă de a taxa ceea ce în prezent nu este impozabil.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook, despre Impozitul pe venitul global pe gospodărie. Ce este. Cine sunt consultanții fiscali. De unde vin. Câți bani primesc

14 Apr 2017 2736