Editorial Cultura noastră cea de toate zilele

Când eram în şcoala primară, descoperisem printre cărţile fratelui meu, „seminarist“ la Tulcea, o revistă care se numea „Pâine şi apă pentru suflet“. Acest titlu l-am transformat, de-a lungul anilor, într-un fel de deviză, într-un motto, care a devenit pentru mine definiţia culturii. Pentru mine şi pentru cei ca mine, care ştiu că investiţia în cultura nu aduce foloase materiale imediate, dar este esenţială pentru orice fiinţă care cugetă, chiar dacă roadele ei se văd în timp, cultura este şi va rămâne pâine şi apă pentru suflet. Ea te şlefuieşte, îţi deschide căi nebănuite, te înalţă, te întregeşte, te... complică, te modifică pe interior.
 
Că există hibe şi în cultura de la malul Mării Negre, o ştim cu toţii. Ştim şi că nu este atât de... măreaţă ca în alte centre culturale ale ţării. Ştim şi că locuitorii acestor meleaguri, cu deschidere la mare, au preocupări mai mult mercantile, mai ales în sezonul estival, când toată lumea caută mare, soare şi multă distracţie. Cât mai multă şi mai facilă. Nu trebuie uitat că istoria acestor locuri consemnează că odată, în celălalt secol, concitadinii noştri au preferat un spectacol de revistă unui concert de înaltă ţinută artistică, susţinut de inegalabilul muzician George Enescu.
 

Nu se poate contesta însă totul 

 
O întrebare retorică şi ironică, în aceeaşi măsură, este la modă în rândul celor care, „refractari“ la tradiţie, se încăpăţânează să conteste totul, cu vădita aroganţă a celor care „se pricep“ la tot şi „ştiu“ tot, dar nu au (mai) călcat de mult, tare de mult - poate din şcoala generală, când erau aduşi „cu forţa“, „cu clasa“ - într-o sală de spectacole sau într-un muzeu. „Avem noi viaţă culturală în Constanţa?“, întreabă ei cu dispreţ. Acelora le adresez şi eu o întrebare, tot retorică: „Oare o Bibliotecă Judeţeană care a marcat, de curând, 85 de ani de lectură publică la Constanţa nu înseamnă nimic? Dar un Teatru Dramatic care a sărbătorit 65 de ani de existenţă? Dar un Teatru de Păpuşi care numără 60 de ani neîntrerupţi de tradiţie, dar o Operă care se apropie de cel de-al şaselea deceniu al existenţei sale?!“
 
Să nu uităm nici că, în urmă cu aproape 40 de ani, maestrul Oleg Danovski punea la Constanţa bazele unui ansamblu de balet celebru pe scenele lumii, care, între timp, a devenit teatru independent, apoi companie. Mai mult, pe 9 februarie se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui supranumit „dirijorul de lebede“.
 
Este mult, este puţin?! Ce credeţi?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 607

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3235

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 514

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1996

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1205

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1324

Constanța Atenție șoferi! Nu funcționează semafoarele din intersecția de la Casa de Cultură (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 505

Patru spectacole în luna aprilie la Teatrul de Stat Constanța, printre care și noua producție, „Casa Bernardei Alba”

30 Mar 2024 739

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 449

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 789

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 1133

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1572

De 8 martie Comedia „O scrisoare pierdută" la Casa de Cultură Constanța

05 Mar 2024 745

Constanța, promovată la Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin

05 Mar 2024 529

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 565