Editorial Cum să ne programăm perioada ideală pentru a ne îmbolnăvi

Nimeni nu vrea să fie bolnav, cu atât mai puţin, nimeni nu îşi doreşte să ajungă la un laborator de analize medicale şi să îşi facă investigaţii doar pentru a se distra. Plătim ani la rând asigurări de sănătate, luate cu regularitate de autorităţi, pentru că aşa trebuie, dar când ajungem în situaţia de a avea nevoie de un serviciu medical, trebuie să scoatem bani din buzunar pentru a achita mare parte din investigaţii.
 
Laboratoarele medicale, care ar trebui să vină în sprijinul nostru, au, de câţiva ani, liste lungi ce permit celor care, mai precauţi decât majoritatea, au ales să îşi programeze din timp perioada în care să fie bolnavi şi să necesite investigaţii. Nici femeile însărcinate sau copiii nu sunt atât de norocoşi pentru a avea de câştigat la această loterie a analizelor gratuite, astfel că, pentru a beneficia de aceste investigaţii, trebuie să achite cam tot ce se poate.
 
Listele cu pricina au apărut din cauza puţinelor fonduri alocate laboratoarelor pentru investigaţiile decontate. Cei care sunt insistenţi şi dau telefoane zilnic la laboratoare pot prinde un plafon pentru a face analizele gratuit, având în vedere că nimeni nu ştie cu exactitate când se alocă fondurile, ce valoare au acestea sau când pot începe programările. Era o perioadă în care bolnavii erau de-a dreptul umiliţi şi erau obligaţi să stea cu orele, pe timpul nopţii, pentru a putea prinde un loc pe listele cu norocoşi. Acum s-a mai schimbat situaţia, dar nu putem spune că spre mai bine.
 
Un vestit laborator din Constanţa a epuizat plafonul destinat analizelor medicale pentru primele trei luni ale anului de la începutul lunii ianuarie. Alte laboratoare, care au gestionat altfel plafonul primit de la Casa de Asigurări de Sănătate, permit celor mai puţin norocoşi să-şi găsească un loc pe aceste liste, dar nu garantează că pot recolta sânge de la copii foarte mici, deoarece utilizează doar ace de recoltat pentru adulţi.
 
În această situaţie, unui părinte nu îi rămâne decât să scoată banii necesari din buzunar pentru a nu-şi vedea copilul suferind şi mai mult şi astfel să fie terorizat de o viitoare vizită la laboratorul de analize. Rămâne de văzut dacă şefii din Sănătate au urechi să audă sau vor să ia măsuri pentru a rezolva aceste probleme, deoarece nimeni nu îşi face analize doar de dragul de a fi înţepat în braţ de o asistentă medicală şi apoi să expună la loc de cinste lista cu rezultatele primite pentru a se lăuda prietenilor, reali sau virtuali.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe posturi scoase la concurs de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. Vezi dacă te încadrezi

06 Feb 2024 1697

Horoscop pentru luni, 29 ianuarie 2024. Se anunță multe treburi la serviciu pentru una dintre zodii

29 Jan 2024 816

Ce proiecte urbanistice intră la vot în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța

06 Nov 2023 1449

Bioclinica Analize Medicale dorește să ridice o clinică nouă la Constanța. Certificat de urbanism pentru elaborare PUZ

02 Sep 2023 1797

LIVE VIDEO-TEXT Armonia Grup deschide SIA, Servicii Imagistica Armonia, centrul medical care impune standarde noi în investigarea imagistică din Constanța (FOTO +VIDEO)

01 Aug 2023 3118

Sănătate Constanța Modificări importante la nivelul unităților medicale subordonate Consiliului Județean

27 Jul 2023 831

Horoscop Finalul săptămânii aduce activități de rutină atât acasă, cât și la serviciu pentru una dintre zodii

25 Jun 2023 905

Horoscop Sunt posibile situaţii conflictuale pentru una dintre zodii

24 Jun 2023 1021

Consiliul Local Municipal votează șefii de secţii de la Spitalul de Boli Infecţioase. Iată nominalizările (DOCUMENTE)

23 May 2023 1505

Horoscop Nativii cărora le-ar prinde bine un plan de consultații și analize medicale

21 May 2023 904

Laboratorul de anatomie patologică Citosan Plus devine parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA

17 May 2023 842

Răspuns de la primărie Bioclinica Analize Medicale dorește să ridice o clinică nouă la Constanța

04 May 2023 1467

Contract încheiat între Spitalul Municipal Medgidia și Clini Lab SRL. Ce presupune acesta? (DOCUMENT)

08 Apr 2023 1178

Routine Med deschide un nou laborator de analize medicale, în Constanța și lansează o campanie de analize gratuite pentru femei

07 Mar 2023 2335

O societate din Târgu Mureș va livra reactivi pentru analize de sânge Spitalului Municipal Medgidia (DOCUMENT)

21 Feb 2023 1287