Editorial De ce tratament ar avea nevoie unii constănţeni pentru a se vindeca de „comoditate“? Străzile au fost transformate în coş de gunoi şi toaletă pentru animale de companie

Din prea multă comoditate (ca să nu folosesc un cuvânt prea dur), unii dintre semenii noştri aleg să arunce gunoaiele pe unde nimeresc, fără nici cea mai mică remuşcare, chiar dacă un coş de gunoi este la doar câţiva metri distanţă. Strada a ajuns, astfel, coşul de gunoi al celor comozi, cu ambalaje aruncate la întâmplare sau dosite prin spaţiile din gardul viu amenajat pe alei de cei care se tem să nu fie observaţi în timp ce aruncă la întâmplare. Sunt cetăţeni care nu dau nici doi bani pe curăţenia din oraş şi consideră că cineva este obligat să vină şi să le adune mizeria aruncată la nimereală.
 
Mai mult, strada este, fără îndoială, toaleta folosită de cei ce deţin animale de companie, care nu se obosesc să adune mizeria lăsată de patrupede în special pe spaţiile verzi. Există amenzi pentru aceste fapte, dar, cu siguranţă, îi putem număra pe degete pe cei care au fost sancţionaţi pentru mizeria lăsată în urmă de animalele scoase la plimbare.
 
În parc este o adevărată aventură să traversezi spaţiul verde fără să ieşi cu o amintire urât mirositoare pe talpa pantofilor. Trist este că cei care se fac că nu văd mizeria lăsată în urmă de patrupede sunt extrem de sensibili atunci când vreun cetăţean îndrăzneşte să le facă observaţie referitoare la fecalele abandonate pe alei sau pe stradă. Nu de puţine ori am asistat la incidente în care au ieşit şifonaţi chiar cei care au vrut să ia iniţiativă împotriva acestor practici.
 
Nu ştiu dacă se vor face bine vreodată aceşti deţinători de animale de companie, dar tind să cred că va trece destul de mult timp până când vor fi disciplinaţi şi îşi vor respecta semenii prin a aduna mizeria lăsată în urmă.
 
Foarte puţini dintre cei care ies la plimbare cu căţelul în lesă au asupra lor pungi pentru a aduna mizeria şi se prefac a nu vedea că animalul s-a uşurat pe vreo alee sau pe trotuar.
 
Nu doar ambalajele aruncate la nimereală sau mizeria lăsată de animale pe stradă provoacă indignare cetăţenilor. Mai sunt şi acele specimene care nu pot sub niciun chip să păstreze bunurile date în folosinţă tuturor cetăţenilor şi aleg fie să le distrugă intenţionat, fie să lase o amintire scrijelită în astfel de spaţii. Menţionăm aici autobuzele de călători, unde, cu siguranţă, cu toţii am observat astfel de „amintiri“ lăsate în urmă de teribilişti.
 
Nici în parcuri situaţia nu este mai roz. Şi aici există bănci vandalizate, coşuri de gunoi distruse şi mizerie aruncată la întâmplare.
 
Întrebarea ar fi: ce ar trebui să se întâmple pentru a nu mai fi nevoiţi să suportăm nesimţirea de care dau dovadă unii concetăţeni?
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 308

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 679

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 380

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 716

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 793

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 428

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 875

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 574

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 644

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 602

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 700