Editorial Drumurile însângerate ale patriei. Prea multe accidente rutiere în ultimul timp, prea multe victime nevinovate

Este greu să auzi despre oameni (mulţi dintre ei, tineri) care mor în accidente cumplite. Şi mai greu este să scrii despre ei. Dar parcă în ultima săptămână au fost îngrozitor de multe accidente rutiere. Să vezi acele imagini brute, de la locul evenimentului, să ştii că o familie sau mai multe au fost destrămate este teribil. Şi când începi să afli detalii, să afli că oamenii aceia aveau planuri sau copii mici... este dureros.

Ce se întâmplă oare cu şoferii? Care este cauza deselor accidente din ultima perioadă? Nu am un răspuns la această întrebare. Educaţia rutieră este foarte importantă şi poate mă duc prea departe când spun că ar trebui implementat un curs de educaţie rutieră sau măcar un manual care ar putea servi ca îndrumar. De asemenea, internetul este plin de materiale şi filmuleţe la care poţi avea acces gratuit. Pentru că micuţul de astăzi va fi şoferul de mâine şi modelarea bună a unui copil pregăteşte adultul responsabil.
 
Trebuie să fim responsabili atât pentru vieţile noastre, cât şi pentru ale celorlalţi. Subliniez cuvântul responsabil pentru că, într-adevăr, la 18 ani e puţin probabil să conştientizezi că eşti un participant la trafic şi trebuie să respecţi regulile şi pe cei din jurul tău.
E greu totuşi să dai vina pe cineva.
 
Duminică a fost Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. A fost comemorată de câţiva biciclişti printr-un marş simbolic. Puţini totuşi, prea puţini pentru a da un semnal de alarmă în ceea ce priveşte numărul în creştere al persoanelor care îşi pierd viaţa în astfel de incidente nefericite. Potrivit statisticilor, România este în topul Europei la numărul accidentelor rutiere mortale. Iar acest număr este dublul mediei europene. Autorităţile acţionează preventiv şi informează şoferii. Există pancarte cu mesaje ca „Viaţa are prioritate“, dar fără efect. Viteza, neatenţia sau graba provoacă anual aproape 2.000 de victime în România, potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România. Nu ne sperie nici statistica, pentru că românul merge pe ideea că lui nu are cum să i se întâmple. Într-adevăr, nici infrastructura nu ne ajută. Nu avem drumuri, autostrăzi sau măcar parapete de protecţie. Indicatoarele lipsesc şi ele de multe ori.
 
Rămâne să medităm asupra problemei. Este un subiect de actualitate şi, din păcate, nu este luat în serios. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

io dixit

20 Nov, 2017 16:45

acu vreo jumatate de an, am vazut intr-o revista auto poloneza ca am fi pe locul doi in europa la accidente grave (morti si soldate cu raniti grav) dupa una din tarile baltice letonia, sau lituania.

Articole asemanatoare

Razie în muncipiul Constanța. S-au întocmit dosare penale

14 Apr 2024 554

IGSUBilanțul misiunilor

09 Apr 2024 238

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

05 Apr 2024 259

Situații de risc pe drumurile din Constanța! S-a lăsat cu dosare penale

03 Apr 2024 585

​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! S-a lăsat cu amenzi (FOTO)

18 Mar 2024 627

Razie a polițiștilor în municipiul Constanța. A „curs” cu amenzi

17 Mar 2024 721

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

12 Mar 2024 330

Acțiune în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia pentru depistarea șoferilor care nu respectă regimul legal de viteză (FOTO)

10 Mar 2024 608

Acțiuni ale polițiștilor în Mangalia și Constanța. Au fost aplicate sancțiuni

09 Mar 2024 675

IPJ BuzăuPolițiștii rutieri acționează pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere/ Acțiuni pentru combaterea indisciplinei pietonale

05 Mar 2024 324

IPJ VasluiAcțiuni ale polițiștilor vasluieni

04 Mar 2024 291

Trei accidente au avut loc în ultimele 24 de ore în județul Constanța

29 Feb 2024 698

Controale și amenzi ale polițiștilor, în traficul din Mangalia, județul Constanța

24 Feb 2024 547

Planul Roșu de Intervenție activat de două ori în județul Constanța pentru evenimente rutiere asemănătoare (GALERIE FOTO)

23 Feb 2024 1735

Știri Constanța Acțiune pe drumurile naționale din județul Constanța. Amenzi aplicate

20 Feb 2024 726