Editorial Făgădău, distrugătorul Casei „Bănescu“!

În anul 2014, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, municipiul Constanţa se putea lăuda oficial cu o nouă casă-monument: Casa „Ion Bănescu“, care a aparţinut primarului Constanţei de la începutul secolului trecut. În calitate de primar al Constanţei, acesta a sistematizat oraşul în perspectivă şi a elaborat schiţe privind ordonarea străzilor pe baza unui plan rectangular. Tot el a fost şi cel care a susţinut promovarea staţiunii Mamaia ca staţiune turistică, iniţiind şi primele amenajări în acest sens. În acelaşi registru, a fost susţinătorul lucrărilor de consolidare a ţărmului mării şi de realizare a falezei ca un spaţiu de promenadă (bulevardul Regina Elisabeta) şi cel care a susţinut lucrările de construcţie a Cazinoului din Constanţa, fără a mai trăi însă pentru a vedea realizarea edificiului. De asemenea, prima uzină electrică este construită la Constanţa tot din iniţiativa lui.
 
Clasat în Lista monumentelor istorice, categoria monument, grupa valorică B, edificiul-monument în care a trăit şi a murit Ion Bănescu este situat pe bulevardul Tomis numărul 110. La 19 octombrie 1990, prefectul Adrian Rădulescu, apreciindu-i valoarea patrimonială, atribuia Casa „Bănescu“ Şcolii Populare de Arte. În zilele noastre, aici se află sediul Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada“, o instituţie reprezentativă pentru Constanţa.
 
În ediţia din 5 mai 2015, cotidianul ZIUA de Constanţa arăta că, pe un fost teren al RAEDPP-ului vândut unui fost angajat al Consiliului Judeţean, un SRL recompartimentează imobilul cu toate autorizaţiile Primăriei şi avizele Direcţiei de Patrimoniu din cadrul municipalităţii. În articolul respectiv, se preciza faptul că societatea Eden SRL continuă construcţia imobilului cu trei etaje pe bulevardul Tomis nr. 112, după ce, în februarie 2010, un anume Iani Beciu a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţie pentru construire imobil S+P+4/5E - spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, pe bulevardul Tomis 112. De la începutul acestui an, imobilul a devenit principalul sediu al Serviciului Public de Taxe şi Impozite (SPIT), pentru care instituţia plăteşte în jur de 18.000 de euro, lunar.
 
Lucrările realizate de Eden SRL au afectat grav sediul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ - Şcoala Populară de Arte, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, dar în proprietatea Primăriei Constanţa.
 
Într-o încercare de stopare a degradării Casei „Bănescu“, sediul Şcolii Populare de Artă, Consiliul Judeţean a făcut deja sesizări la Primărie şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi va depune şi o acţiune în instanţă pe partea civilă pentru a se judeca cu proprietarul clădirii de lângă Centrul Cultural „Teodor T. Burada“, deoarece pereţii crăpaţi ai clădirii obligă administraţia judeţeană ca, în cel mai scurt timp, să ia o decizie de mutare a şcolii în altă parte.
 
În tot acest timp, primarul Făgădău şi Direcţia de Patrimoniu din cadrul administraţiei locale se fac că plouă, după ce şi-au pus semnăturile pe autorizaţiile acordate Eden SRL, fără niciun fel de constrângeri pentru beneficiar. Cel mai probabil, acţiunea din justiţie a Consiliului Judeţean va fi respinsă, deoarece administraţia nu are calitatea de proprietar, ci doar de administrator al clădirii.
 
Deşi au fost notificaţi, atât de conducerea Centrului „Teodor T. Burada“, cât şi de cea a Consiliului Judeţean, atât primarul Făgădău, cât şi aparatul Primăriei sunt lipsiţi de orice tip de reacţie în protejarea unui imobil de patrimoniu.
 
Şi-uite aşa, de la câteva dale ciobite, care „dau centrului vechi un aer istoric“, încet-încet, vom ajunge un oraş-ruină, cu Făgădău continuator al unora dintre ideile lui Mazăre.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ghr'orghe

15 Apr, 2017 10:04

Unde sunt sutele de borduri din granit scoase de pe bd tomis?astea trebuiau sa fie trecute in inventar la mijloace fixe 'nu la bucati ci la metrulinial derbedeii le-au furat le-au taiat si sunt in curtile lor sau vandute la arabi.bordurile de granit si piatra cubica au acelasi regim ,mijloc fix 'si au durata de viata nelimitata -peste 150 de ani.au pus borduri din beton care se degradeaza dupa 3 ani ,niste hoti.se vede ca nu sunt constanteni 'niste parveniti'veniti din vagaunile baraganului.

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Primarul Ion Bănescu - protectorul istoriei orașului Constanța

22 Mar 2024 2055

Precedentul Casa Bănescu! Afaceristul Caradima vrea să ridice un mastodont de beton în imediata vecinătate a Muzeului de Artă din Constanța (DOCUMENTE)

22 Nov 2022 2908

Realizarea expertizei tehnice la Casa Ion Bănescu de pe bulevardul Tomis a fost câștigată de High Construct Project (DOCUMENTE)

19 Nov 2022 1872

High Construct Project SRL a câștigat contractul pentru anveloparea imobilului Casa Ion Bănescu

30 Aug 2022 1299

Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. În loc s-o reabiliteze, Primăria Constanța vrea s-o izoleze termic (DOCUMENT)

27 May 2022 2638

Sediul fostei școli Populare de Arte din Constanța, în pericol! SC Management Expert Internațional din Brăila expertizează structura de rezistență a casei Ion Bănescu (DOCUMENTE)

28 Jan 2022 3292

Consilierii locali votează rectificarea bugetară! Se alocă fonduri pentru reabilitarea sau repararea unor imobile emblematice aflate în patrimoniul municipiului Constanța (document)

27 Jul 2021 2751

Primăria Constanța a contestat măsura dictată de Curtea de Conturi cu privire la nerecuperarea pagubelor produse casei Ion Bănescu de Eden SRL

17 Mar 2021 2676

Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să mute Școala de Artă Populară într-un alt sediu

16 Mar 2021 3224

Editorial USR-iștii "mor" de grija casei Stănescu, iar sub ochii lor se prăbușește conacul Ion Bănescu!

13 Mar 2021 4317

La Constanţa se fac înscrieri pentru Şcoala de arbitri de fotbal. Care e condiţia de participare

05 Oct 2017 3280

Centrul „Teodor T. Burada“ vrea expertiză tehnică la Casa Bănescu din Constanţa (documente)

06 Sep 2017 3779

Editorial O lume politică nebună, nebună, plină de „combinatori“ şi „populişti“. Şi totuşi, cine salvează „Casa Bănescu“?

29 Apr 2017 4959

Proiect de HCLM iniţiat de PMP Compensarea chiriei datorate de Primăria Constanţa către Eden, urmare a deteriorării monumentului „Casa Ion Bănescu“ (document)

26 Apr 2017 6065

Situaţia legată de ”Casa Bănescu” din Constanţa discutată în următoarea şedinţă de Consiliu

10 Apr 2017 2018