Editorial Fault grosolan, de cartonaş roşu. În fotbalul românesc, practica ne omoară

Gică Hagi începe să culeagă roadele investiţiei sale în copii şi juniori. Tot mai mulţi tineri formaţi în Academia care-i poartă numele joacă la echipa de Liga 1 FC Viitorul şi o fac bine. Teoretic, aceasta este salvarea fotbalului românesc: miza pe tineri şi creşterea lor, cu răbdare. Însă realităţile din România faultează grosolan, de cartonaş roşu, un asemenea vis. Teoria e una, iar practica, alta. Ea ne omoară, cum mai avea puţin şi o şi făcea, păstrând proporţiile, în meciul ASA Tg. Mureş - Pandurii Tg. Jiu, jucat pe acel teren potrivit mai degrabă pentru patinaj decât pentru fotbal.
 
Vrem să scoatem din nou capul la lumină în fotbalul mare, însă, cu asemenea infrastructură, cu aşa probleme financiare, cu jucători neplătiţi cu lunile, cu atâtea echipe dispărute, cu insolvenţe şi falimente la tot pasul, nu o vom mai face niciodată. Iar în fotbalul românesc riscăm să avem o singură sărbătoare, Sfânta Mediocritate. Acest tablou sumbru mai este luminat de parcursul european al Astrei şi de modul sănătos şi roditor în care se face fotbal la structurile lui Gică Hagi, Academia sa şi FC Viitorul.
 
Să pui baza pe tineri este varianta ideală, însă câţi din fotbalul românesc au această posibilitate financiară ori câţi sunt dispuşi să adopte o asemenea politică fotbalistică? Îmi aduc aminte de finala Ligii Campionilor din 1995, Ajax Amsterdam (o echipă cu mulţi tineri în componenţă) - AC Milan, câştigată de echipa olandeză cu 1-0, prin golul lui Kluivert. L-am auzit recent la o emisiune televizată pe George Ogăraru vorbind despre situaţia actuală a lui Ajax. Întrebat dacă vânzările de jucători nu-i afectează legendarei echipe performanţa sportivă, fostul fundaş a spus că fanii şi spectatorii au o altă cultură şi educaţie fotbalistică, vor să vadă în echipă noi şi noi fotbalişti, tinere talente, iar Ajax scoate nestemate pe bandă rulantă.
 
Gică Hagi a pornit la drum cu aceleaşi idei, care au produs mult fotbal. În cei şapte ani de viaţă, Academia Hagi a obţinut 17 titluri naţionale (la diferite categorii de vârstă) şi are o medie de 40 de jucători / sezon care sunt în circuitul tuturor loturilor naţionale. În plus, în Youth League (Liga Campionilor Under-19), FC Viitorul este calificată în primăvara europeană. Toate aceste realizări s-au făcut simţite şi la echipa de seniori, care foloseşte în Liga 1 (cu rezultate) tot mai mulţi tineri din Academie, ajungându-se şi la nouă la un meci de campionat! Iar aseară, FC Viitorul a jucat pentru încheierea anului pe prima poziţie în clasament! Aceasta este calea de urmat, dar, repet, până când România fotbalistică îşi va schimba optica legată de tineri, vor trece ani-lumină.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment fastuos de Crăciun Ianis Hagi și Elena Tănase s-au cununat! Ce vestimentație a ales socrul mare, Gică Hagi (VIDEO)

25 Dec 2023 3115

Gică Hagi, concluzii după înfrângerea cu 1-3 în fața lui CFR Cluj - „Trebuie să schimbăm ceva”

01 Nov 2023 831

Gică Popescu a debutat la Națională pe stadionul din Constanța „Țin minte și acum emoțiile care m-au încercat“

11 Jul 2023 1384

Ovidiu „Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023, ziua a doua. Rezultate

27 Jun 2023 1706

„Trofeul Iosif Bukkosi“ 2023 Academia Hagi, trei victorii, cu golaveraj 31-1, în primele trei meciuri (VIDEO)

26 Jun 2023 2060

Gică Popescu, președinte Farul Constanța „Să câștig un nou trofeu alături de Gică Hagi e cel mai frumos sentiment“ (GALERIE FOTO)

24 May 2023 2340

Farul Constanța Gică Hagi, despre achizițiile „marinarilor“. „Cu el, suntem mai puternici în apărare“ (GALERIE FOTO)

12 Jan 2023 6118

Imagine inedită Gică Hagi și Gabi Balint, în costume populare! „Wow, ce vă prinde portul! La mulți ani, domnilor!“

03 Jan 2023 2236

Farul Constanța Gică Popescu și povestea unui transfer stelar. „Îmi lua mâna și-mi spunea - «Semnează, unde vrei să te duci, pe lună?»“

17 Dec 2022 2914

Gică Hagi, nemulțumit înaintea meciului cu Rapid „Pentru unul e odihnă, iar pentru altul să facă 400 de kilometri“ (GALERIE FOTO)

20 Oct 2022 2653

De neoprit! Farul Constanța, lider în Superligă Gică Hagi - „Să nu credeți că unde suntem e întâmplător. E o muncă bine făcută“ (GALERIE FOTO)

17 Oct 2022 11174

Gică Popescu, președintele Farului Constanța, devine „căpitanul” Football Museum Bucharest

20 Sep 2022 2152

Superliga Trei fotbaliști de la Farul Constanța, incluși în echipa ideală a etapei a șaptea. Gică Hagi, antrenorul rundei

30 Aug 2022 1766

Neînvinși Farul Constanța, pe primul loc în Superligă. Intră „marinarii“ în lupta pentru titlu? Ce a răspuns Gică Hagi (GALERIE FOTO)

30 Aug 2022 2137

Tricou din partea Farului Constanța, pentru Ivan Duque Marquez, fostul președinte al Columbiei, la final de mandat (GALERIE FOTO)

28 Aug 2022 1910