Editorial Horia Tecău şi Cătălina Ponor, file din poveste (olimpică)



Mişcarea olimpică din România e în plin scandal. Oala fierbe şi ameninţă să dea în clocot. Echipamentul sportiv bănuit de contrafacere a fost scânteia care e pe cale să detoneze bomba în sportul românesc. Preşedintele COSR şi-a anunţat demisia şi cere dizolvarea Comitetului Executiv al forului, anunţând că vinovaţii din scandalul echipamentului vor plăti. Gaz pe foc au turnat şi puţinele medalii tricolore de până acum de la Jocurile Olimpice de la Rio (rezultate care erau de aşteptat însă). Totuşi, această furtună nu are forţa de a împiedica să ajungă la Constanţa razele de soare trimise din Brazilia de sportivi ca Horia Tecău, Cătălina Ponor sau Eliza Samara.
 
Plecată la Rio cu patru sportivi, Constanţa nu s-a făcut de râs până în prezent, ba din contră. Alături de Florin Mergea, Horia Tecău a rescris istoria tenisului românesc, cei doi obţinând argintul în proba de dublu. A fost prima medalie olimpică a tenisului din România! La 31 de ani, Horia a ajuns la maturitate, care, dublată de proverbiala sa seriozitate, de echilibru şi modestie, îl menţine de o bună perioadă în vârful ierarhiei mondiale, i-a oferit în dar turneul de la Wimbledon, Turneul Campionilor şi prima poziţie în lume la finele anului trecut, iar acum l-a consacrat şi olimpic.
Tenismenul nu ar fi obţinut însă nimic din toate acestea dacă nu ar fi făcut sacrificii, dacă nu ar fi pus sportul pe primul plan, înaintea vieţii personale.
 
Îmi aduc aminte de un episod din noiembrie 2015, după ce Horia a donat echipamente medicale de 18.000 de euro Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa. „Când vei deveni tată?“, a fost întrebat jucătorul de tenis la conferinţa de presă. Iar Horia a răspuns: „Îmi plac copiii, sunt mereu alături de ei, organizez evenimente în fiecare an pentru ei. Însă, deocamdată, nu a venit momentul de a avea copii. Sunt anumite etape. Cu siguranţă, va sosi şi momentul în care voi deveni tată“. Sportul de mare performanţă e plin de privaţiuni. Îţi trebuie o mare tărie să reuşeşti. Iar Horia a dovedit că îşi merită din plin locul printre eroii olimpici ai României.
 
Pe aceeaşi treaptă se menţine şi Cătălina Ponor. Multiplă campioană olimpică, gimnasta din Constanţa a dovedit că sportul nu are vârstă. La aproape 29 de ani, când alte gimnaste din România s-au retras de mult din activitate şi dovedesc alte preocupări, Cătălina încă are foame de performanţă. A renunţat la o viaţă liniştită pentru a simţi din nou tumultul sălii de concurs şi aplauzele spectatorilor. După trei ani în care a stat departe de gimnastică, a revenit. Multe i s-au pus în cale, o operaţie, perioada de recuperare, însă nu a cedat. A urcat pe podium la Europene, iar la Jocurile Olimpice din Brazilia a prins ultimul act la bârnă. Sacrificiul ei şi aura olimpică i-au fost răsplătite cu onoarea de a fi portdrapelul României la Rio. Scriu aceste rânduri cu multe ore înainte ca gimnasta să evolueze în finală, dar nici nu mai contează ce rezultat a obţinut aseară. Calificarea în sine în finală şi, până la urmă, faptul că a reuşit să ajungă la Rio sunt cât o medalie.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, convocată pentru meciul din Billie Jean King Cup cu Ucraina. Pe site-ul competiției, apare pe locul 58 în lume!

15 Mar 2024 638

Simona Halep a plecat în SUA, pentru turneul de la Miami. „Mă bucur mult că am șansa de a mă întoarce pe teren“

11 Mar 2024 913

Mamaia Întâlnirea de Cupa Davis România - Taiwan începe vineri, 15 septembrie 2023. Horia Tecău - „Avantajul nostru e că jucăm acasă“

14 Sep 2023 1788

Simona Halep, suspendată patru ani. Horia Tecău - „Eu susțin nevinovăția Simonei. Sunt alături de ea“

14 Sep 2023 1163

Retrospectiva 2022 în sportul constănțean. Momentele importante care au marcat anul

31 Dec 2022 2289

Meci demonstrativ la Iași, cu Horia Tecău, Andrei Pavel, Horia Brenciu și Cornel Ilie. „O experiență cu totul nouă. Mi-a plăcut!“ (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 1415

Horia Tecău a obținut autorizația de construire pentru investiția din Constanța. Va modifica blocul de pe bulevardul Mamaia

07 Jul 2022 2550

Constănțenii Horia Tecău și Andrei Pavel, dar și alte staruri, meci demonstrativ la Iași

06 Jul 2022 1177

Editorial Horia Tecău. Imaginea unui campion adevărat. Moștenirea performerului constănțean pentru tânăra generație

13 Jun 2022 1633

Andrei Szemerjai, fostul diriginte al lui Horia Tecău „Ai încheiat o etapă a vieții de care poți fi mândru“

11 Jun 2022 1984

Spectacol total la evenimentul de retragere din activitatea de jucător a lui Horia Tecău (GALERIE FOTO)

10 Jun 2022 1673

Invitați de marcă Vineri, meciul care marchează retragerea din cariera sportivă a campionului Horia Tecău

10 Jun 2022 1754

Horia Tecău Echipa feminină de tenis a României, pregătită de meciul cu Polonia, din calificările Billie Jean King Cup

14 Apr 2022 1961

Billie Jean King Cup Simona Halep, în echipa României pentru meciul cu Polonia. Horia Tecău debutează în noua funcție

21 Mar 2022 3069

Horia Tecău va fi căpitan nejucător al echipei României

08 Mar 2022 1687