Editorial Mămicile, între grupurile de pe Facebook şi sănătatea copiilor

Fie că ai nevoie de sfaturi despre educaţia şi dezvoltarea copilului, fie că eşti în căutarea unei reţete, a unei idei creative sau vrei să cumperi ori să vinzi ceva, pe Facebook poţi găsi mai multe grupuri care s-ar putea să îţi fie de ajutor.
 
Am descoperit pe Facebook zeci de grupuri destinate mamelor, în cadrul cărora persoanele înscrise pot posta anunţuri de vânzare, cumpărare, căutare produse şi servicii pentru mămici şi copii, şi de asemenea, pot aborda subiecte adaptate tematicii grupului.
 
Citesc şi mă minunez! Pe cea mai populară reţea de socializare, care nu mai are nevoie de prezentare, mămicile s-au unit în grupuri în care discută despre orice. De la educaţia celor mici, alimentaţie şi jocuri, până la sănătate!
 
Nu am nimic împotriva mămicilor care discută despre copiii lor, despre reuşitele micuţilor de la grădiniţă sau şcoală, despre locurile de joacă şi distracţii, despre hăinuţe şi jucării! Mă revolt atunci când citesc despre mămici care, în loc să ajungă la medic, îşi tratează copiii după sfaturile celor din grupurile de pe Facebook. Mai grav este atunci când pun la îndoială medicamentele prescrise de medic şi întreabă colegele din grup dacă respectivele pastile sunt bune ori nu. Unele „binefăcătoare“ din aceste grupuri neagă orice spune medicul şi îndeamnă mămicile să-şi trateze copiii după sfaturile lor.
 
Desigur, există şi mămici cu experienţă pe aceste grupuri, cărora le puteţi pune întrebări legate de dezvoltarea bebeluşilor şi a copiilor, de la care puteţi afla informaţii utile sau obţine un mic ajutor, însă nu trebuie să neglijăm vizita la pediatru, la medicul de familie sau la alt specialist atunci când este cazul. Din păcate, unele pagini de Facebook devin extrem de periculoase. Multe dintre acestea se transformă în medici falşi, care dau sfaturi şi tratamente, pun diagnostice. Multe mame cer sfaturi medicale - pe care le şi primesc! - de la nişte oameni care nu au nicio competenţă să o facă. Şi, culmea, multe mame pun în aplicare sfaturile primite.
 
Dragi mămici, medicul vostru nu trebuie să fie internetul, psihologul vostru nu trebuie să fie o amică virtuală de pe Facebook. Fiţi mame adevărate, nu mame care îşi cresc copiii aşa cum spun cele din grupurile de pe Facebook! Mergeţi la medic atunci când copilul este bolnav, consultaţi un specialist atunci când aveţi nevoie şi nu vă lăsaţi manipulate de unele „binevoitoare“ din spaţiul virtual!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cât de utile sunt activitățile preventive organizate de polițiști în școli. Mai mulți elevi, în pericol la școală

10 Nov 2022 1640