Editorial Micii, în rândul produselor cauzatoare de cancer



La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis faptul că s-a inclus carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen.
Dar ce ne facem cu micii, care sunt preferaţii românilor? Oare se sperie consumatorii înrăiţi ai micilor de această veste?
 
Din momentul în care începe căldura și până când vine frigul, văd oameni în parcuri, păduri sau chiar în faţa locuinţelor cum dau foc grătarelor, iar mirosul îmbietor al micilor face pe oricine să poftească.
 
Cum ar mai fi grătarul fără mici?
 
Potrivit cercetătorilor, carnea procesată este plasată alături de azbest, arsenic şi tutun, ceea ce pare destul de grav, dacă ne gândim la cât de nocive sunt aceste substanţe.
 
Studiul realizat trage un semnal de alarmă asupra mai multor produse pe care românii le consumă în mod obişnuit, cum ar fi salamul, cârnaţii, costiţa, şunca, baconul. De asemenea, afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva determină formarea de compuşi cancerigeni. Cu alte cuvinte, cam toate mezelurile de pe piaţă ar avea un grad ridicat de risc.
 
Însă în urma anunţului făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat că nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer carnea roşie şi preparatele din carne decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanţe chimice. „Nu poţi să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer“, a spus Mănăstireanu.
 
Acest lucru mă face să respir ușurată. Dacă stăm bine să ne gândim, orice produs consumat în exces poate avea efecte negative asupra organismului. Așa că micii nu ar trebui să fie excluși de pe mesele românilor, atâta timp cât sunt consumaţi în cantităţi mici.

 
Însă problema micilor a mai fost subiect de discuţie şi în anul 2013, când, potrivit unei reglementări a Uniunii Europene ce ar fi urmat să intre în vigoare în luna iunie a aceluiaşi an, vânzarea acestora ar fi putut fi interzisă. Asta din cauza faptului că au în compoziţie carbonaţi de sodiu, un conservant și un antioxidant, substanţe interzise în produsele alimentare, dar care sunt esenţiale în prepararea micilor. Să fie micii mai nocivi ca hamburgerul sau kebabul?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UDTTMR Ziua Suveranității Naţionale și a Copilului, marcată și la Constanța (FOTO)

24 Apr 2024 321

Salvatorii din Constanța alături de copii, cu „iepurașul pompier”

19 Apr 2024 449

Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului!

16 Apr 2024 570

Cum să reușești un grătar perfect de fiecare dată?

13 Apr 2024 735

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța Elev Ciprian George Vasilescu - Locul III la Șah Individual Masculin

13 Apr 2024 493

Surprize pentru cei mici pregătite de Teatrul „Căluţul de mare” Constanța, în perioada următoare

12 Apr 2024 488

1 Mai cu tradiționalii mici. Unde poți face grătar în Constanța? (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 843

CSM Constanța. Pe urmele tatălui! Răzvan Florea - premiul fair-play în 2004. După 20 de ani, fiul său, Ștefan - premiu la handbal (GALERIE FOTO + VIDEO)

03 Apr 2024 1250

Cum alegi un cablu potrivit pentru dispozitivul tău?

03 Apr 2024 434

Vremea se schimbă radical. Temperaturile scad și revin ploile

31 Mar 2024 1263

Licitații Constanța Confort Urban SRL, licitație de 3 milioane de euro pentru achiziția de pavele (DOCUMENT)

26 Mar 2024 585

Copii de la Grădinița Căsuța din Pădure, din Constanța, la Biblioteca Județeană cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 598

A plouat cu grindină la Constanța! (VIDEO)

21 Mar 2024 1206

Polițiștii s-a întâlnit cu mai mulți elevi din Constanța. Iată despre ce au discutat (FOTO)

21 Mar 2024 373

OMD Mamaia Constanța Viitorul industriei HoReCa se desfășoară la Constanța. Salonul de Dotări Hoteliere marchează 20 de Ani

21 Mar 2024 431