Editorial O mină de aur pe care Constanţa nu o valorifică



L-am avut invitat, în urmă cu câteva zile, la un interviu online, pe antrenorul de tenis de masă Viorel Filimon, selecţionerul echipei naţionale de senioare a României. O somitate în materie, tehnician care a plămădit, alături de colectivul tehnic de la Constanţa, generaţii întregi de campioni şi care a adus medalii cu duiumul de la competiţiile internaţionale. Marele său of e că, în ciuda acestor performanţe, la Constanţa nu se găsesc oameni cu bani care să finanţeze solid tenisul de masă.
 
Pe primul plan trebuie pusă performanţa. Asta cere Viorel Filimon. Şi trebuie făcută o ierarhizare clară, în ordinea importanţei rezultatelor: internaţionale, naţionale, locale. Banii, interesul şi mediatizarea trebuie să atingă şi sporturi care aduc cu adevărat performanţă şi care fac cea mai bună reclamă. La Constanţa e o adevărată uzină de fabricat campioni de tenis de masă. Se numeşte Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, iar la ea trudesc laolaltă peste 100 de sportivi şi antrenori. De pe porţile „fabricii“ ies an de an tinere talente, care încep să aducă medalii, inclusiv de la competiţiile internaţionale de anvergură, cresc, dar, la un moment dat, firul se rupe, iar Constanţa îşi ia adio de la (încă) o poveste frumoasă, a cărei carte de glorie va fi răsfoită în continuare peste hotare.
 
Trecerea de la juniorat la seniorat e cea mai dificilă şi mai delicată etapă din viaţa sportivă. Sub toate aspectele. Apar noi nevoi şi aspiraţii, noi planuri. Iar cum la Constanţa nu se investeşte pentru păstrarea pe plan local a acestor valori din tenisul de masă, ele iau, de ani buni, calea cluburilor din străinătate.
 
Remarcate la atâtea competiţii externe, tinerele talente sunt imediat înregimentate. Exodul acesta în străinătate e însă o armă cu două tăişuri. Sunt cazuri fericite în care pregătirea şi performanţa continuă la cel mai înalt nivel, dar şi cazuri (mai multe, din păcate) în care lipsa sistemului de antrenament extrem de bine pus la punct de la Constanţa şi lipsa unor tehnicieni de valoarea celor de la LPS se simt pregnant şi sunt echivalente cu regresul sportiv şi cu plafonarea.
 
Constanţa are aşa de mulţi campioni europeni sau câştigători de cupe europene încât să-şi permită luxul de a-i lăsa să plece pe cei de la tenis de masă? Un contract precum cel al unui handbalist sau al unui fotbalist i se poate foarte uşor oferi şi unui reprezentant al sportului cu mingea de celuloid, aureolat cu atâtea titluri şi medalii, astfel încât să fie păstrat pe plan local. Şi cred că e suficient să spun Eliza Samara pentru a realiza ce strălucire sportivă pierde Constanţa prin neglijarea acestei mine de aur care e tenisul de masă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

SARKANY MARIANA

10 Sep, 2016 12:29

Adevarat stimate domnule Marian Bocai !

Articole asemanatoare

CSM Constanța, parcurs continental de senzație! Viorel Filimon - „Participarea în ETTU Europe Cup Women, o experiență importantă“ (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 1062

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 886

Calendar săptămânal CSM Constanța Tenisul de masă ține capul de afiș, cu meciul din Sala Sporturilor, din semifinalele Europe Cup Women

15 Mar 2024 588

Tenis de masă CSM Constanța joacă în Sala Sporturilor pentru calificarea în finala ETTU Europe Cup Women. „Alături de o sală plină!“

13 Mar 2024 616

Tenis de masă CSM Constanța luptă pentru calificarea în finala Europe Cup Women. Înfrângere la mare luptă în tur (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 760

Tenis de masă CSM Constanța, reprezentat în echipa României la Campionatul Mondial din Coreea de Sud

07 Feb 2024 994

LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța Tenis de masă Vladimir Filimon Romanescu, pe podium la Cupa României Under-11

05 Feb 2024 815

Tenis de masă. „Senzațional!“ CSM Constanța, în semifinalele ETTU Europe Cup Women. A învins ALCL TT Grand-Quevilly și în Franța! (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 1094

Tenis de masă „Maraton nebun!“. CSM Constanța a produs surpriza și a învins ALCL TT Grand-Quevilly în ETTU Europe Cup Women (GALERIE FOTO)

31 Jan 2024 971

Tenis de masă CSM Constanța, meci pe teren propriu cu ALCL TT Grand-Quevilly, în sferturile ETTU Europe Cup Women

28 Jan 2024 830

CSM Constanța Elena Zaharia, vicecampioană mondială - „Privesc înapoi cu nostalgie, dar și cu fericire și mândrie“ (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 1080

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, vicecampioană mondială la simplu. „Istorie, o performanță imensă!“

03 Dec 2023 1176

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, în finală la Campionatul Mondial, în proba individuală!

03 Dec 2023 1035

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, medaliată mondială și la simplu

02 Dec 2023 1044

După bronzul mondial cu echipa, Elena Zaharia a fost aproape de medalie și la dublu feminin

02 Dec 2023 965