Editorial Zona peninsulară şi urmările nepăsării

 

Un peisaj citadin, plin de clădiri masive, mai păstrează, şi astăzi, ecoul secolelor trecute, ziduri vechi, cu o arhitectură unică, acoperişuri care de abia se mai ţin, moschei şi biserici unice, un cazino faimos pe malul falezei, porţi de fier legate cu lanţuri pe care atârnă pancarte - „Atenţie, cade tencuiala!“, uşi bătute în cuie şi edificii pe cale de a deveni ruine. Un parc arheologic care nu spune prea multe despre civilizaţia ce a existat în acest spaţiu, întrucât piesele, vestigiile şi monumentele expuse acolo nu au pancarte.
 
Retrospectiv, acestea reprezintă dovada rezistenţei în timp a zonei peninsulare tomitane în circumstanţe vitrege.
 
În mod normal, acest patrimoniu ar trebui să spună povestea celui mai vechi oraş de pe teritoriul României, Constanţa, a cărui primă atestare datează din sec. VII-V î. Hr., dar starea milenarului centru istoric trădează o cu totul altă realitate. Pancartele care semnalează „Trecerea este interzisă!“ şi construcţiile în ruine înştiinţează despre intrarea timpului în drepturi depline asupra Tomisului antic şi, totodată, evidenţiază incapacitatea autorităţilor de a conserva şi a valorifica preţiosul depozitar al istoriei antice şi al culturii dobândite de-a lungul secolelor.
 
Centrul vechi al Constanţei este, într-adevăr, o destinaţie cu un potenţial turistic inestimabil, dar insuficient promovat. Turiştii care-şi propun să cutreiere centrul istoric al Constanţei ar trebui să aibă broşuri ilustrate cu imagini ale Constanţei de odinioară, cu ajutorul cărora să stabilească în faţa cărei construcţii sau monument se află. În inima bătrânului oraş se găsesc multe alte clădiri istorice uitate cu desăvârşire fie de autorităţi, fie de proprietarii lor, în faţa lor fiind, nu le afli decât denumirea şi, eventual, le poţi admira arhitectura deosebită şi ştirbită, pe alocuri, de plăci din OSB. Astfel, impozantele clădiri, aflate într-o stare avansată de degradare, nu se ştie pentru cât timp vor mai înfrumuseţa peisajul zonei peninsulare. Cu regret, minunile civilizaţiei antice s-au transformat în minuni ale timpurilor noastre, „minuni ale nepăsării“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fara nume

16 Oct, 2016 18:00

Domnilor : primar D Fagadau si ceilaltzi politicieni psd, pnl = pdl, pmp, pntzcd, alde , minoritatzi .......... , care guvernantzi locali, va ganditzi doar la binele dumneavoas tra, insa voturile le primitzi de noi, oamenii de rand, pentru care va ganditzi doar in : pre si in campaniile electorale, in rest se asterne uitarea pentru mul tzimea votanta si inconstienta, de ce voteaza si cum voteaza. Rezolvatzi cu RATC-UL, ca locuitorii Constantzei umilitzi, calatoresc cu jafurile de microbuze si cu banii datzi pe calatoriile chinuite, inghesuite si certurile dintre calatorii transportatzi precum sardelele, adica transportatzi in coditzii inumane, mizere, necivilizate si neplacute pentru un oras mare din Romania si Europa secolului al XXI - lea. Noi, romanii si mai ales constantzenii, oricum dupa toate cele vazute si observate cu ochiul liber, apartzinem cu sigurantza unei epoci de mult apuse, adica evului mediu. Domnilor politicieni locali si guvernantzi locali in frunte cu d-ul primar D Fagadau, cum putetzi sta, manca si dormitzi linistitzi, cand orasul nostru este sufocat de atatea : taxe, impozite, mizerie, drumuri incepute si neterminate..............., si cat de curand asteptatzi voturile oamenilor, nu va este JENA, MILA, RUSINE ....... sa ne mai chematzi, la urne pentru a va vota : pe acei politicieni actuali si pe acei politicieni vechi ?!

Articole asemanatoare

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 474

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 888

Peninsula Constanța, fără stâlpișori pe strada Revoluției! Anunțul avocatei Mirela Doicescu (FOTO)

17 Apr 2024 760

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 754

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

11 Feb 2024 3403

Continuă procesul dintre Consal Trade SRL și Consiliul Local Constanța Compania a fost supraimpozitată cu 300% pentru un imobil neîngrijit pe care îl deține în municipiu!

07 Feb 2024 1200

Fiul fostului consilier județean PNL Baiazid Memiș, recurs contra Consiliului Local! La mijloc, un teren de pe strada Traian

30 Jan 2024 803

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

30 Jan 2024 666

Știri Constanța azi Scandal în zona peninsulară din Constanța! Implicat un bătrân de 80 de ani (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1949

Municipiul Constanța prin Primar, proces cu BRD pentru terenul de pe strada Arhiepiscopiei, din Zona Peninsulară

07 Jan 2024 3102

Retrospectivă 2023 Anul în care Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța a fost anulat definitiv

03 Jan 2024 766

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 894

Ultima oră! Regulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv! A fost admis recursul cetățenilor în Dosarul Peninsula (MINUTA)

13 Nov 2023 961

Dosarul Peninsula, la Curtea de Apel! Mâine se așteaptă verdictul

12 Nov 2023 890

Verdictul pentru Peninsula Constanța, amânat din nou

07 Nov 2023 934