Jos labele de pe retrocedarile Constantei!

cecilia_zarea_2.jpgExpresia „jos labele de pe..." a prins într-atât de bine şi a fost întrebuinţată de atât de multe ori încât, poate, nimeni nu mai ştie cu exactitate când, unde sau cine a folosit-o pentru prima dată. În ceea ce mă priveşte, mi s-a părut tot timpul puţin exagerată, poate prea comercială.

Mi se părea o expresie prin care cel care o folosea încerca să se dea bine pe lângă ascultătorii sau cititorii săi. O expresie folosită să dea bine, pentru a crea o imagine bună celui ce o întrebuinţează. De un populism ieftin, în opinia mea. Cu toate acestea, niciodată nu mi s-a părut mai adevărată această expresie decât în momentul în care am auzit-o pusă în legătură cu celebrele retrocedări din Constanţa. Celebrele retrocedări, în urma cărora, în mod mai degrabă suspect, oameni care păreau să nu aibă nicio legătură cu Jules Movilă, sau cu ceilalţi proprietari de drept ai suprafeţelor confiscate abuziv de regimul comunist, s-au trezit peste noapte proprietari de terenuri în Constanţa, la mal de mare. Oameni precum Cristi Borcea, de la Dinamo, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, Gheorghe Valentin Ionescu, dar şi medici din Capitală, foşti ofiţeri ai Ministerului de Interne, în prezent pensionari, afacerişti şi alţi indivizi „de vază". Dincolo de sonorele nume din deja celebrul dosar al retrocedărilor, în care primarul Radu Mazăre şi alţi 36 de inculpaţi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, eu, una, sunt convinsă că, în fapt, mult mai multe persoane, mai mult sau mai puţin îndreptăţite, au beneficiat de terenurile retrocedate ale Constanţei. Au beneficiat în mod injust, în opinia mea, de drepturi asupra unor suprafeţe de teren care nu le-au aparţinut niciodată, nici lor şi nici strămoşilor lor. Persoane care, în mod cât se poate de convenabil pentru ele, au cumpărat drepturile succesorale de la moştenitorii de drept, care, cel mai adesea, fuseseră făcuţi să creadă că nu-şi vor mai recupera niciodată terenurile. Şi, ca prin minune, o dată ce proprietari ai terenurilor au devenit persoanele potrivite, suprafeţele revendicate s-au transformat şi ele, brusc, în terenuri „retrocedabile". Cu siguranţă, povestea retrocedărilor de la Constanţa este mult mai complexă de atât. Cu siguranţă, foarte multe persoane şi-au dat silinţa şi au făcut practic imposibilul să fie totul bine. Să fie bine pentru persoanele potrivite. Pentru persoanele bune. Pentru un Cristi Borcea, de pildă. Pentru o Paraschiva Barbu. Pentru un Basarab Popa. Şi, în opinia mea, pentru mulţi alţii: doctori, militari în rezervă şi, de ce nu, magistraţi. Iar, în acest context, îmi vine tot mai mult în cap expresia cu „jos labele". Şi-mi vine să le zic tuturor (deşi, evident, nimănui nu-i pasă şi, în ciuda a tot, nimeni nu este afectat): Jos labele de pe retrocedările Constanţei!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

marcus

09 Apr, 2010 16:52

Cam tarziu, nu credeti domnisoara? Mai bine verificati care-i situatia Farului Genovez, nu stiu de ce, dar am impresia ca si asta a apartinut inaintasilor lui Cristi Borcea (nu aia de la Dinamo!). Sau de ce nu Edificiul cu Mozaic ca doar urmasi ai grecilor si mai ales rromanilor se gasesc buluc in Constanta? sa fiti iubita marcus

Un Oarecare

09 Apr, 2010 11:55

Excelent... but who cares? :(

redivivus

09 Apr, 2010 06:57

Nu stiu in ce masura mai are importanta,dar pot incerca sa ajut la lamurirea expresiei enuntata de editorialist.Prima ata cand a aparut expresia aceasta suna astfel:"jos mainile de pe Coreea" lozinca aparuta in timpul razboiului de agresiune initiat de SUA impotriva statului Coreean.

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3583

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3712

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 840

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 638

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3639

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 660

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3204

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 721

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 760

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 826

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 857

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 602

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 624

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1016

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 532