Nimeni, nimic, nicicand despre libertatea presei

cecilia_noua.jpgLa mulţi ani de Ziua Mondială a Libertăţii Presei! Mă rog, e un fel de-a spune. Nu de alta, dar nu cred că este cazul să comentăm despre ce fel de libertate a presei avem la Constanţa.

Începând  cu condamnarea jurnalistei Feri Predescu, pentru delict de opinie, şi continuând cu diferitele forme de cenzură exercitate într-un mod mai mult sau mai puţin autoritar, care amintesc de regimul opresiv din perioada postbelică, situaţia este clară. Aşa că propun astăzi, cu întârziere de-o zi, ca, de Ziua Libertăţii Presei, să nu ne mai îmbătăm cu apă rece, să nu ne mai batem fericiţi pe umăr cu privire la profesia noastră şi nici măcar să nu trăim, pentru o fracţiune de secundă, cu impresia că am fi liberi sau că am avea vreo libertate de exprimare. Iar pentru a face lucrurile clare, cităm în continuare din sentinţa Tribunalului Constanţa, prin care Feri Predescu a fost condamnată la plata unor daune de 50.000 de lei, rămasă definitivă prin respingerea recursului promovat de Feri la Curtea de Apel Constanţa: „(...) instanţa apreciază că afirmaţiile pârâtei (n.r. Feri Predescu) au adus atingere drepturilor personale nepatrimoniale şi constituie faptă ilicită cauzatoare de prejudicii". Mai mult, „astfel", spune instanţa, „afirmaţiile exprimate de către pârâtă, în calitate de jurnalist, au vizat un atac personal la adresa reclamantului (n.r. Radu Mazăre), numele său fiind asociat cu persoane certate cu legea, fiind de natură a aduce o atingere gravă onoarei, reputaţiei şi demnităţii reclamantului, putând fi calificate drept un delict civil. În caz contrar, s-ar ajunge ca oricine şi oricând să afirme orice despre o anumită persoană, sub protecţia exprimării unei simple opinii şi în ideea că scopul demersului jurnalistic este necesar în vederea bunei funcţionări a unei societăţi democratice". Personal, mi-e puţin neclară ultima frază. Cum, adică nu are voie „oricine şi oricând să afirme orice despre o anumită persoană"? Nu de alta, dar pe mine, una, mă sperie „absolutismele" de gen „oricine", „oricând", „orice". Mai ales când sunt folosite într-un context cu conţinut negativ, când acestea se traduc prin „nimeni", „nicicând", „nimic". Din punctul meu de vedere, răsturnând un pic fraza instanţei pentru a o citi în „cheia" potrivită, judecătorii au stabilit că „nimeni, nicicând, nu poate să afirme nimic despre o anumită persoană". Aşa că, revin şi arăt, nu cred că mai este cazul să sperăm într-o libertate a presei, cel puţin la Constanţa. De fapt, dată fiind motivarea instanţei, sau aşa cum o înţeleg eu, nu cred că numai de libertatea presei este vorba, ci de „orice" libertate, a „oricui", „oricând".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 432

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 508

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2157

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 331

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 811

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 486

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1111

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 842

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 766

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 839

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1427

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1040

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 567