Pacientul român şi schimbările majore din sănătate Bonus pentru medici şi amenzi pentru cetăţeni

De peste 25 de ani, România se află într-o perpetuă criză a sănătăţii. Dacă am compara sistemul de sănătate românesc cu cel german, spre exemplu, constatăm că nevoile şi drepturile sunt aceleaşi, însă diferenţa rezidă în faptul că şansa pe care o are fiecare cetăţean depinde de ţara în care trăieşte. Cetăţeanul german îşi cunoaşte bine drepturile, dar cel român este prins în capcana supravieţuirii.

Oare ce ştie astăzi cetăţeanul român despre asigurările de sănătate? Ştie oare câţi bani a dat până acum la Casa de Asigurări de Sănătate? V-a spus cineva cum au fost gestionaţi banii dumneavoastră? Aţi primit vreun raport financiar? În schimb, cu toţii ne-am confruntat, la un moment dat, cu lipsurile din spitale. Am văzut pacienţi chinuiţi, trimişi la farmacii după medicamente. Am văzut condiţii mizere în unităţile sanitare, unde gândacii se plimbă peste tot. Am văzut oameni care au murit din culpă medicală. Dar să revenim la asigurările de sănătate! Fiecare dintre noi, cetăţenii cu salarii, ştim că asigurările de sănătate sunt obligatorii şi că, în virtutea sumei plătite lunar, trebuie să beneficiem de servicii medicale. Iar de la 1 iunie, avem parte de o serie de schimbări majore în sănătate. Toate au survenit odată cu intrarea în vigoare a normelor de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a contractului-cadru în sănătate valabil în perioada 2014 - 2015. În primul rând, spitalele vor fi mai puţin aglomerate, iar centrul de greutate se mută pe tratamentul ambulatoriu. Mai mult, cei care nu se vor prezenta la consultaţiile periodice vor plăti amenzi. Începând cu 1 iunie, medicii de familie şi unităţile sanitare vor avea obligaţia de a deschide un dosar electronic pentru fiecare pacient, indiferent dacă e asigurat sau nu, în care să fie trecut istoricul medical al acestuia. Procedura este utilă în momentul în care apelăm la serviciul Urgenţe, iar cei ce refuză să folosească dosarul vor putea primi, ca sancţiuni, de la avertismente până la amenzi. Iniţializarea dosarului se face cu ocazia primului consult şi va conţine toate informaţiile care, în mod normal, sunt trecute în fişele de observaţie. Persoanele sănătoase cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani trebuie să se prezinte la medicul de familie o dată la trei ani, iar cele de peste 40 de ani, anual. Biletele de trimitere vor fi valabile două luni, în loc de una, iar o altă noutate constă în faptul că, din reţeta prescrisă pentru trei luni, produsele vor putea fi cumpărate separat în acest interval. Mai multe afecţiuni vor fi tratate ambulatoriu, serviciile medicale intrând în pachetul de bază, iar medicii vor primi bonusuri pentru depistarea bolilor grave. De servicii medicale gratuite vor beneficia şi persoanele neasigurate în sistemul public de sănătate, dar tipul şi numărul acestora este mult mai redus, comparativ cu cele de care se bucură  asiguraţii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Spitalul Județean a încheiat un contract cadru cu cinci firme pentru furnizarea de materiale sanitare (DOCUMENT)

16 Jan 2024 868

Ghidul asiguratului. CAS Constanța vine în sprijinul cetățenilor să înțeleagă cum funcționează sistemul (document)

31 Jul 2021 1504

centrulnatura.ro Proprietățile surprinzătoare ale brusturelui

02 Jun 2021 2996

Pașii pentru construcția unui sistem de sănătate performant și rezilient

28 Apr 2021 2161

Un pahar cu suc de portocale pe zi ne ferește de boli

14 Apr 2021 2611

Mărarul, aliatul unui sistem imunitar puternic

10 Apr 2021 2512

Coacăzele negre ajută la fortificarea sistemului imunitar

11 Feb 2021 2202

Casa Națională de Sănătate Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

11 Dec 2020 1192

#alegeriparlamentare2020 Cristina Dumitrache, deputat PSD - „ Avem nevoie de un sistem de sănătate sustenabil, care să deservească toți românii în mod echitabil!”

02 Dec 2020 2619

Mesaj tulburător al unui medic constănțean “După tragedia de la Giulești, nu s-a schimbat mai nimic în spitale. (...) Un șef mi-a spus să plec afară, dacă vreau să lucrez într-un spital ca afară!”

16 Nov 2020 6645

Nelu Tătaru, despre sistemul de sănătate „Am avut o modernizare forţată. Venim după 30 de ani în care nu am avut nimic”

03 Nov 2020 1606

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 57% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România va claca în lupta cu epidemia de coronavirus

30 Mar 2020 1933

Protest în fața Ministerului Sănătății. Zeci de persoane își exprimă nemulțumirea față de privatizarea sistemului de sănătate

04 Feb 2020 1379

Dan Barna “Avem nevoie de o lege a Sănătății mai bună pentru cei loviți de boală”

30 Oct 2019 1735

Stelian Ion (USR) le cere românilor să o bombardeze cu emailuri pe Dăncilă. Subiectul - noul şef al CNAS, suspect într-un dosar de corupţie!

27 Jul 2019 1107