Boris Parpală, trimis în judecată de DNA cu ajutorul Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa



Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Boris Parpală, fost director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa. În cauză a mai fost deferit Justiţiei SC Fatum Consulting SRL (firmă fondată de Parpală), în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive şi transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.
 
Boris Parpală a fost trimis în faţa judecătorilor sub acuzaţia de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (32 de acte materiale), şi de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (22 de acte materiale). Mai mult decât atât, Parpală este suspectat și de evaziune fiscală, în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, de spălare de bani, dar şi de transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

Fost inspector CJC 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „în perioada 21 decembrie 2010 - 1 august 2014, inculpatul Parpală Boris, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (n.r. fost inspector) şi în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanţii a 22 de primării de pe raza judeţului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte etc.)“.

„Operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale“

„Ulterior, în temeiul acestor contracte, inculpatul a emis facturi şi a contactat apoi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale cărora le-a solicitat plata sumelor facturate, iar după ce în contul SC Fatum Consulting SRL au fost virate fondurile respective, s-au făcut plăţi către diverşi furnizori şi retrageri de bani. În perioada 1 ianuarie 2012 - 3 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept şi ulterior de fapt al SC Fatum Consulting SRL, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 de lei, reprezentând impozit pe profit și taxă pe valoare adăugată. În cursul anului 2013, inculpatul, împreună cu SC Fatum Consulting SRL, a investit o parte din sumele obţinute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale, menţionate mai sus, pentru concesionarea unui teren în judeţul Constanţa, înfiinţarea unei livezi şi edificarea unei construcţii pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective“, conform DNA.

„Cu scopul îngreunării urmăririi penale“

Procurorii mai arată că „la data de 6 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părţile sociale deţinute în cadrul SC Fatum Consulting SRL către o persoană, deşi ulterior a continuat să beneficieze de activitatea societăţii şi a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale“. În cauză, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Constanţa şi Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Fatum Consulting SRL fondată de Parpală şi de Niculina Paroșanu

Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, potrivit Monitorului Oficial al României, SC Fatum Consulting SRL - Techirghiol a luat fiinţă la jumătatea lunii august 2009, fondatorii fiind Boris Parpală, născut în 1964, și Niculina Paroșanu, născută în 1970. Administratorul firmei a fost stabilit Boris Parpală, domeniul principal de activitate fiind „activităţi de consultanţă management“. Capitalul social al firmei a fost de 200 de lei, divizat în 20 de părţi sociale.
 
Prin hotărârea numărul 1/2010, Boris Parpală și Niculina Paroșanu au decis retragerea din funcţia de administrator al lui Boris Parpală, intrând în firmă și numit ca administrator Marius Săileanu, născut la data de 1977, căruia Parpală și Paroșanu i-au cesionat părţile sociale.  
 
Prin hotărârea nr. 11.02.2011, Marius Săileanu - devenit asociat unic al firmei - s-a retras din funcţia de administrator și i-a cesionat lui Parpală 20 de părţi sociale.
 
Prin decizia nr. 1/21.01.2013, Boris Parpală, asociat unic al SC Fatum Consulting SRL, a decis completarea obiectului secundar de activitate al firmei cu mai multe activităţi, printre acestea aflându-se fabricarea ambalajelor din lemn, fabricarea măturilor și periilor, comerţ cu ridicata al florilor și plantelor și activităţi de întreţinere corporală. Tot prin decizia nr. 1/21.01.2013, Parpală i-a cesionat Niculinei Paroșanu zece părţi sociale, astfel că fiecare deţinea câte 50% din unitate. Boris Parpală s-a retras din funcţia de administrator, locul său fiind luat de Niculina Paroșanu.
 
Prin intermediul hotărârii nr. 1 din data de 17.01.2014, Boris Parpală și Niculina Paroșanu au decis cooptarea în firmă a lui Ionel Paroșanu, născut la data de 20.05.1971, și numirea în funcţia de administrator a lui Dorin Solomon, născut în 1972. Tot atunci, Boris Parpală s-a retras din societate prin cesionarea părţilor sociale lui Ionel Paroșanu.
 
Potrivit Monitorului Oficial al României, prin hotărârea nr. 1/20.02.2009, Boris Parpală și Brândușa Mihaela Parpală, asociaţi ai SC Durevole SRL, au decis cooptarea lui Marian Constantin, născut în 1972, și numirea în funcţia de asociat și administrator a lui Achim Alempi, născut în anul 1972. Ulterior, Boris Parpală și Brândușa Mihaela Parpală s-au retras din firmă.

Citeşte şi

DNA - „Zeci de primării au beneficiat de servicii inutile şi nesolicitate“
Averea, interesele şi firmele lui Boris Parpală. Șeful Direcţiei pentru Agricultură, arestat (documente)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecata în dosarul lui Boris Parpală a început la Curte cu o amânare

30 Oct 2020 2040

Procesul lui Boris Parpală, fost inspector CJC şi director al Direcţiei pentru Agricultură, amânat

25 Oct 2018 1963

A condus una dintre cele mai importante instituţii din Constanţa Judecata lui Boris Parpală merge mai departe (rechizitoriu)

15 Mar 2017 3182

Iuliana Radu, undă verde pentru judecata lui Boris Parpală, fost inspector CJC şi director al Direcției pentru Agricultură (rechizitoriu)

25 Jul 2015 2553

Azi, la Tribunalul Constanţa Primul termen de judecată în dosarul lui Boris Parpală (rechizitoriu)

02 Jun 2015 1768

Rechizitoriu Trimitere în judecată Boris Parpală, fost consilier CJC şi şef al Direcției pentru Agricultură Constanţa (document)

30 May 2015 3135

DNA Directorul Direcţiei pentru Agricultură, Boris Parpală, trimis în judecată

27 May 2015 1929