Comandant al unui penitenciar, trimis în judecată. E acuzat de „tortură fizică, psihică și exterminare”

În dosarul ce are drept obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împotriva lui Marian Petrescu, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea acestuia în judecată, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de tratamente neomenoase.        
 
Conform procurorilor, „în perioada 1 februarie 1959 – 12 iunie 1961, inculpatul, în calitate de comandant al Penitenciarului Galați, prin acte materiale repetate, succedate în timp, săvârșite cu încălcarea sau nesocotirea legii ori a obligațiilor impuse de acea calitate sau ca urmare a exercitării discreționare, prin abuz de funcție, a supus, din motive politice, colectivitatea deținuților politici (contrarevoluționari) încarcerați în acest penitenciar, aflați sub puterea sa, la tratamente neomenoase (inumane și degradante), tortură fizică și psihică și exterminare”.
 
„Astfel, faptele reţinute în sarcina inculpatului au fost săvârşite în aplicarea politicii de stat a „luptei cu duşmanii regimului de democraţie populară", împotriva populaţiei (în sens de colectivitate) deţinuţilor „contrarevoluţionari", adversari ai acelui regim, aflaţi sub paza sa, ca grup de indivizi având caracteristici distinctive şi particulare, care au motivat încarcerarea lor în Penitenciarul Galați, prin acte repetate, ce s-au succedat timp de ani, conform naturii specifice a fiecărui act, de ucidere, exterminare, torturare, vătămare a integrităţii fizice şi psihice, alte tratamente inumane şi degradante, cauzatoare de suferinţe fizice şi tulburări psihice puternice şi privare, din motive politice, de drepturi fundamentale ale omului, în considerarea apartenenţei lor la acel grup”, conform comunicatului citat.
 
Concret, „inculpatul a supus deținuții la tratamente neomenoase (inumane și degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate și în mod sistematic în timp deținuților politici, cărora le-au fost cauzate suferințe fizice și psihice puternice (prin înfometare permanentă, privare de asistență medicală sau acordarea ei în condiții improprii pentru tratarea bolilor de care aceștia sufereau, ținerea în frig pe timp de iarnă, condiții mizere de cazare și echipament), tortură fizică și psihică concretizată în bătăi repetate, sancțiuni disciplinare, pedepse și exterminare”.
 
Toate cele anterior expuse au condus la decesul unui număr de 102 persoane încarcerate în locul de detenție menționat, dintre care 90 deținuți politici (contrarevoluționari), astfel cum rezultă din probatoriul administrat în cauză.
 
Potrivit comunicatului, „în aplicarea normelor privind decesele deținuților, aceștia, după deces, erau înmormântați într-o zonă anume destinată din cimitirul Galați, fără să fie înștiințate familiile și fără să li se cunoască locul de înmormântare”.
 
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.                                       
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Un amiral sacrificat

26 Mar 2024 633

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 martie 2024

05 Mar 2024 667

Axiopolis Cernavodă Cristian Tranulea ia startul la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate. „Te așteptăm cu aurul!“ (VIDEO)

01 Feb 2024 1271

A fost aprobată Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de Organizare și Funcționare de la Teatrul de Stat Constanța pentru 2024. Câte voturi au fost pentru (DOCUMENT)

28 Dec 2023 939

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 noiembrie 2023

27 Nov 2023 1059

Natație Axiopolis Cernavodă s-a impus în competiția ștafetelor de la Cupa Open Swim, întrecere națională (GALERIE FOTO + VIDEO)

07 Nov 2023 1501

Dănuț Petrescu și George Rusu, reîntorși la CS Medgidia. Echipa, victorie la scor cu Farul Constanța Under-17 (GALERIE FOTO)

26 Jul 2023 1030

Firme Constanța Adunare Generală Ordinară a acționarilor Frial SA. Ce hotărâri s-au luat

18 Jul 2023 1129

Natație Copiii de la Axiopolis Cernavodă, 20 de medalii la „Cupa Aegyssus“. Adina Albu, cea mai bună performanță (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

06 Jul 2023 1852

Cheia meciului Farul Constanța - CFR Cluj. Mutarea cu care Hagi a dat mat. „Când era mic, la Cupa Hagi, juca nouar“ (GALERIE FOTO)

24 Apr 2023 1722

Farul Constanța. Hagi, după eșecul usturător cu CFR Cluj „Această înfrângere e o lecție importantă pentru noi“ (GALERIE FOTO)

25 Jan 2023 1801

Farul Constanța a pierdut clar cu CFR Cluj la Ovidiu, iar „marinarii“ coboară pe locul doi în clasament (GALERIE FOTO)

23 Jan 2023 2543

FC Hermannstadt - Farul Constanța 4-0! Prima înfrângere pentru „marinari“ după 13 meciuri la rând în care nu au pierdut

10 Dec 2022 1828

Superliga Aflate în urmărirea liderului Farul Constanța, Rapid și CFR Cluj se confruntă duminică în Giulești

29 Oct 2022 1966

CFR Cluj, campioană a României pentru a cincea oară la rând

15 May 2022 1581