Decizie a Consiliului UNBR Modificări apărute în susţinerea examenului de primire în profesia de avocat (document)

În şedinţa din 24 mai 2014, Consiliul UNBR a dezbătut şi a aprobat măsurile privind organizarea examenului în anul 2014. Astfel, se modifică modalitatea de examinare a candidaţilor la examenul de primire în profesie pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar şi pentru persoanele care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Cum se va desfăşura examenul

Examenul va consta într-o probă unică - test grilă pentru verificarea cunoştinţelor teoretice (pentru candidaţii la examenul de primire în profesie pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar), respectiv test grilă pentru verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice (pentru persoanele care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice). Testul grilă cuprinde 100 de întrebări la următoarele materii:
a. organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
b. drept civil;
c. drept procesual civil;
d. drept penal;
e. drept procesual penal.
Întrebările din testul grilă pot avea unul sau două răspunsuri corecte. 
La testul grilă pentru fiecare întrebare corect soluţionată se acordă un punct.
Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la întrebările din chestionarul de examen este stabilit de comisia de elaborare a subiectelor şi nu poate depăşi 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea chestionarelor pentru toţi candidaţii. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să obţină un punctaj de cel puţin 70 de puncte, cu luarea în considerare a prevederilor alin. (3) al prezentului articol. Data desfăşurării examenului este 15 septembrie 2014, pentru toţi candidaţii.

Unde se poate susţine examenul

Arondarea candidaţilor pentru susţinerea examenului se face în raport de baroul la care s-a depus cererea de înscriere la examen şi la care, în caz de primire în profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat să se înscrie, fără a putea să se înscrie în alt barou, astfel:
a) I.N.P.P.A. central (Bucureşti) - barourile Bucureşti, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Dâmboviţa;
b) Centrul Teritorial Braşov - barourile Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Prahova şi Sibiu;

c) Centrul Teritorial Cluj-Napoca - barourile Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj şi Maramureş;
d) Centrul Teritorial Craiova - barourile Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Argeş, Teleorman şi Vâlcea;
e) Centrul Teritorial Iaşi - barourile Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui;
f) Centrul Teritorial Galaţi - barourile Galaţi, Brăila şi Vrancea;
g) Centrul Teritorial Timişoara - barourile Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Satu-Mare şi Timiş.

Taxa de examen este de 800 de lei şi se va achita în contul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor - I.N.P.P.A. din Bucureşti nr. RO56RNCB0082044172480001, deschis la B.C.R. - Sucursala Unirea - Bucureşti, cu menţiunea „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2014”, respectiv „Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2014”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce onorarii vor percepe avocații. Lista cu tarife a fost decisă de UNBR. Sumele solicitate pentru fiecare serviciu

31 Aug 2017 16819

Consiliul UNBR se reunește în Mamaia Se dezbat chestiuni legate de incompatibilități și onorariile primite de avocați

23 Aug 2014 1978