Detalii din spatele uşilor închise Sorin Strutinsky, încătuşat de judecătoarea care i-a arestat pe şefii OTV şi Intact Group (documente)

Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cel numit „trezorierul“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Daniel Constantinescu, află luni dacă va fi pus în libertate. Strutinsky, unul dintre administratorii societăţii Soti Cable Neptun SRL, a fost arestat preventiv, la data de 5 februarie, pentru 30 de zile, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit surselor noastre, mandatul de arestare a fost semnat, în şedinţă secretă, de judecătoarea Elena Zamfir, cea care i-a arestat preventiv pe directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu, dar şi pe Dan Diaconescu, patronul OTV. Nemulţumit, Sorin Gabriel Strutinsky a atacat cu contestaţie mandatul de arestare preventivă emis pe numele său, la Curtea de Apel Bucureşti. Acţiunea afaceristului a fost trimisă spre soluţionare judecătoarei Oana Burnel, cea care a dispus arestarea preventivă a lui Adrian Valeriu Mihai, avocat în Baroul Constanţa, precum şi a Aureliei Lora Constantinescu, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.
 
Sorin Gabriel Strutinsky este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Conform magistraţilor, „în perioada 2009-2013, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi primit sume de bani de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa“. „În schimb, acesta a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective. Banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de inculpat, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv“, se arată în documentele celor de la Anticorupţie.  

 Avocat dus în arest

Pe data de 4 februarie, Sorin Gabriel Strutinsky a fost reţinut pentru 24 de ore şi prezentat, la data de 5 februarie, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aşa cum menţionam şi mai sus, potrivit surselor noastre, judecătoarea Elena Zamfir este cea care a decis menţinerea în spatele gratiilor a afaceristului. Zamfir, pe când era judecător al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, i-a arestat preventiv pe directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu (2013), pe Dan Diaconescu, patronul OTV (2010), dar şi pe Gigi Becali (2009). Aşa cum precizam şi mai sus, Sorin Strutinsky a atacat cu contestaţie mandatul de arestare preventivă emis pe numele său, la Curtea de Apel Bucureşti. Contestaţia a fost trimisă spre soluţionare judecătoarei Oana Burnel. Şedinţa de luni va fi, de asemenea, secretă. Burnel a dispus în trecut arestarea preventivă a lui Adrian Valeriu Mihai, avocat în Baroul Constanţa.

Averile

Conform Consiliului Superior al Magistraturii, Elena Zamfir deţine o jumătate dintr-un teren intravilan, situat în Bucureşti, de aproape 500 de metri pătraţi, un autoturism marca Skoda Octavia, fabricat în 2009. Familia magistratului are datorie către OTP Bank, din 2006, de 55.900 de franci elveţieni (cu scadenţa în 2021). Elena Zamfir a primit un salariu anual de 72.636 de lei, în timp ce soţul ei, angajat al SPP, a luat 43.792 de lei. La rândul ei, Oana Burnel are, din 2008, un teren agricol, în judeţul Dâmboviţa, de 10.000 de metri pătraţi, o parte dintr-un apartament situat în Bucureşti, datorii către BCR (12500 de dolari) şi către ING - linie credit în valoare de 12.000 de lei. Pe când era judecător al Tribunalului Bucureşti, Oana Burnel a înregistrat un câştig anual de 74.414 lei.   

 
Comunicatul DNA privind dosarul lui Strutinsky precum şi declaraţiile de avere pot fi citite integral în secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.