Dezvăluiri incendiare cu cisterne îngropate în grămezi de cereale Procurorul Niţă a povestit cum l-a prins pe Bivolaru şi pe complicii săi (galerie foto)

În urma unei acţiuni de proporţii coordonată de procurorul Teodor Niţă, în colaborare cu Poliţia Rutieră Constanţa şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a fost destructurată o reţea specializată pe furt de combustibil din conductele societăţii Conpet SA. La conferinţa de presă de ieri, la care au participat procurorul de caz Teodor Niţă, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa - colonelul Costică Cojoc, şeful Poliţiei Rutiere - subcomisarul Ciprian Sobaru, au fost dezvăluite amănunte despre această acţiune.
 
„A fost mai mult decât acţiuni de prevenire. La sfârşitul lunii mai, în urma informaţiilor adunate, s-a format un dosar de cercetare penală. În iunie, cisternele care se încărcau cu combustibil au dispărut, s-au sistat livrările, s-a încercat şi înlăturarea sistemelor artizanale. După aceea, a apărut o instalaţie artizanală la Cumpăna. Era înţepată magistrala şi ieşea pe câmp. Astfel, am aflat că cisterna merge la Năvodari. La Nisipari, în bene erau ascunse nişte cisterne acoperite cu cereale. După ce petrolul era încărcat, benele se deplasau la o rafinărie funcţională, dar neautorizată, din Năvodari. Este vorba despre SC Romeco International Service Company SRL din Năvodari, care este administrată de Gabriel Bivolaru. La Cumpăna, petrolul era sustras din conduce în nişte butoaie, care, ulterior, erau transportate în camioane la aceeaşi rafinărie”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul de caz Teodor Niţă. Potrivit acestuia, la rafinăria din Năvodari ţiţeiul era distilat, prelucrat şi amestecat cu cel din PECO. Ulterior, benzina ajungea în rezervoarele automobilelor constănţenilor. „Prejudiciul se ridică la 1.100.000 de lei. Din zona comunei Nisipari au fost sustrase 150 de tone de ţiţei, iar din zona comunei Cumpăna - 27 de tone”, a mai spus procurorul Niţă. Nouă persoane au fost reţinute, urmând să fie puse sub acuzare de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. La rândul său, colonelul Costică Cojoc a precizat că într-un an şi jumătate au fost comise 28 de infracţiuni de furt din conductele petroliere şi au fost desfiinţate şapte instalaţii. De asemenea, au fost recuperate 40 de tone de combustibil.
 
Cine sunt cei prinşi. Iată poziţia magistraţilor

 
„Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public: în zilele de 3 şi 4 august 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, au constatat săvârşirea unor activităţi infracţionale privind sustragerea de produse petroliere din conductele magistrale de transport, după ce în perioada anterioară fuseseră descoperite două instalaţii artizanale în localităţile Nisipari şi Cumpăna din judeţul Constanţa.
În cauză, la data de 4 august 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus reţinerea pe timp de câte 24 de ore faţă de inculpaţii Bivolaru Gabriel, Chihaia Marian, Arhire Adrian, Poenaru Marius Ciprian, Boamfă Paul, Luca Viorel, Merdicos Romeo Ovidiu, Dimofte Petronel şi Matei Marius Ionuţ, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că inculpaţii sustrăgeau produsul petrolier din conductă prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară (de unde erau transferate într-o cisternă), apoi îl transvazau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari, unde produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către primul dintre inculpaţi.
Este de menţionat că la momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, Mangalea Gheorghe, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul Jandarmeriei, iar deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment cel în cauză a reuşit să fugă.

În cursul zilei curente (n.r. ieri) a fost formulată propunere de arestare preventivă faţă de cei zece inculpaţi, dintre care primii nouă în stare de reţinere, iar al zecelea în lipsă, pentru următoarele 29 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
 Cum a început povestea

 
Sâmbătă şi duminică au avut loc percheziţii de amploare la Constanţa, la domiciliile mai multor persoane, care au fost reţinute ulterior. Acestea sunt acuzate de furt de petrol, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cele nouă persoane reţinute se află şi fostul deputat PDSR de Ialomiţa în perioada 1996 - 2000 Gabriel Bivolaru, care urmează să fie prezentat cu propunere de arestare. 14 percheziţii domiciliare au avut loc la Constanţa, Techirghiol şi Năvodari, pe 3 şi 4 august, vizate fiind mai multe persoane care se ocupau cu furtul de petrol. Din câte se pare, nouă persoane au fost prinse în flagrant, în timp ce furau combustibil, folosindu-se focuri de armă pentru a le prinde. Reţeaua ar fi fost condusă de nimeni altul decât fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru. Toată acţiunea a fost coordonată de procurorul Teodor Niţă, la ea participând şi jandarmii, poliţiştii rutieri, lucrători ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, dar şi lucrători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Dipă cum precizam, în zilele de sâmbătă şi duminică, 3 - 4 august a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost executată o acţiune pe linia prevenirii sustragerilor de produse petroliere, la care au participat 80 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi al Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Conpet SA. Cu prilejul acestei acţiuni, s-au desfăşurat mai multe descinderi în mai multe localităţi. La Năvodari, au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri marca MAN, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei. Două persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 

Tehnici de furat solo

Undeva, într-o zonă unde se face legătura între DN 22C cu localitatea Nisipari, a fost depistată o persoană şi mai multe bunuri, printre acestea numărându-se: furtun din cauciuc de culoare neagră, în lungime aproximativă de 1,5 m, cu diametrul de 5-7 cm, având la ambele capete mufe metalice, una cu filet la exterior, iar cealaltă cu filet la interior, un robinet metalic de trecere de culoare albastră cu rozetă de culoare roşie, de un ţol, un furtun din cauciuc de culoare neagră, în lungime aproximativă de 25 cm la ambele capete cu mufe metalice, cu filet, un manometru tip tub de oxigen, saci de culoare neagră din rafie cu miros specific de petrol, două telefoane marca Nokia, unul de culoare gri cu negru şi celălalt de culoare neagră, o tijă metalică tip sondă, lungă de aproximativ 1,70 m şi diametrul de aproximativ 1 cm, prevăzută la un capăt cu vidia sudat, iar la celălalt capăt cu mâner metalic având grosime de aproximativ 2 cm, în lungime de aproximativ 25 cm, sudat în poziţie perpendiculară pe tijă, şi două bidoane metalice cu capacitatea de 20 de litri, care conţineau ulei ars (unul cu aproximativ 5 litri, iar celălalt cu aproximativ 2 litri). În apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite două instalaţii, astfel: la o adâncime de aproximativ 1,5 m, s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea. Aceasta se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm. Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat. Pe o altă conductă s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea, care se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm. Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat. Ambele ţevi intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 cm, printr-o spărtură de 40x40 cm. Nu s-au înregistrat pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.
 
Ca-n filmele americane

Totodată, din Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule, respectiv un autoturism Mercedes Brek, o autoutilitară marca Iveco, cu nouă rezervoare a câte o tonă, un autoturism Opel Omega, un Renault Espace, care prezenta un rezervor de o tonă, un Ford Mondeo şi o Dacia 1300. De asemenea, au fost luate măsuri de blocare a unor posibile trasee de retragere ale unor autovehicule în care s-ar afla şi unele persoane suspecte de furturi de combustibil de pe raza judeţului Constanţa. A fost identificat în trafic un autoturism marca BMW suspect, s-a încercat blocarea acestuia, şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Conducătorul auto nu s-a supus, a demarat, avariind uşor aripa stânga-faţă a autospecialei. Autoturismul suspect a fost urmărit pe traseul strada Avram Iancu - strada Bucureşti - bulevardul I.C. Brătianu - DN 22C - Poarta Albă. Aici s-a luat măsura blocării sensului de mers către localitatea Murfatlar, precum şi somarea acestuia. S-a executat foc asupra autoturismului, trăgându-se opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă. Autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către Poarta Albă, zonă în care s-a pierdut contactul vizual cu acesta. Între Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice. Autoturismul marca BMW a redus viteza de deplasare, dar nu a respectat semnalele de oprire. Pentru acest lucru a fost executat un foc de avertisment în plan vertical, dar autoturismul şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. A depăşit barajul organizat de efectivele de jandarmi, moment în care subofiţerul a executat două focuri de armă înspre autoturism, vizând zona pneurilor. Mai târziu, autovehiculul a fost găsit abandonat în apropierea comunei Lanurile şi prezenta portiera din partea dreaptă faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart. Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Descarca filmul - Jandarmeria_Constanta_Misiune_motorina_august_2013

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

euro

06 Aug, 2013 18:29

romar oil

Articole asemanatoare

Spectacol de aproximativ 8.000 de euro la Constanța Centrul „Teodor T. Burada” o aduce pe artista Bibi pentru un show dedicat copiilor (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 515

Cumpărări directe Constanța Tecrad Inginerie SRL asigură dirigenția de șantier pentru lucrările de la Școala Gimnazială nr. 3 Culmea, din Ovidiu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 486

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1046

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 592

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 431

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 679

Cumpărări directe Casa Bulgărească Lipnița - Canlia, păzită de Direcția de Pază a Județului Constanța. Contractul, atribuit de Centrul Cultural Teodor „T. Burada“ (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 432

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 martie 2024

14 Mar 2024 686

Scandal la CERONAV Dan Pisică, director comercial, face acuzații grave! Ce spune directorul general Teodor Popa

12 Mar 2024 4654

Managerul de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” intră în evaluarea anuală!

10 Mar 2024 551

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 720

CERONAV cumpără ambarcațiuni de salvare! Valoarea estimată a contractului, aproape 300.000 de lei

06 Mar 2024 487

Cumpărări directe Constanța! Centrul de Scafandri a bătut palma cu CERONAV! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 435

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 6 martie 2024?

06 Mar 2024 1584

Constanța Beton împrăștiat pe carosabil la intersectia străzilor Teodor Burada cu 1 Mai. Ce măsuri au luat polițiștii locali

05 Mar 2024 559