Doi cetăţeni turci rămân după gratii pentru infracţiuni care vizează pescuitul comercial şi neautorizat

Magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus menţinerea măsurii arestării preventive faţă de Turan Ismail şi Dinler Abdurrahman, cetăţeni turci. Decizia judecătorilor constănţeni nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Amintim că primul este proprietar şi comandant de facto al unui pescador turcesc, iar cel de-al doilea, membru de echipaj de facto, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, de pescuit comercial în perioada de prohibiţie, de folosire la pescuit a uneltelor comerciale în mod neautorizat, de deţinere şi transport al peştelui fără documente legale, de punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, de încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi de conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, cel dintâi fiind acuzat şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea.
 
Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că, „în noaptea de 20-21 mai 2016, lucrătorii Poliţiei de Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României, la distanţa de 55,5 mile marine (adică aproximativ 104 km) spre est faţă de municipiul Constanţa, pescadorul turcesc «Mehmetoglu 2», inscripţionat manual «Riv Riv», la bordul căruia se aflau proprietarul şi comandantul de fapt al navei - inculpatul Ismail Turan, membrul de echipaj de facto al navei - inculpatul Abdurahman Dinler, precum şi alţi cinci pescari, toţi cetăţeni turci. Pe pescador au fost descoperite cantitatea de 205,5 kg de peşte din specia calcan şi aproximativ 1.200 de metri liniari de plase de pescuit de tip setci pentru calcan“.
 
Din investigaţii a rezultat prezumtiv că „inculpaţii i-au determinat pe numiţii Ozay KosarOnar YusufKamil IlhanHamdi Atasoy şi Emre Yldiz, toţi cinci, pescari, să pescuiască în zona economică exclusivă a României fără licenţă sau autorizaţie de pescuit în perioada de prohibiţie şi fără să fie autorizaţi să folosească uneltele de pescuit comercial, fără ca pescarii să aibă cunoştinţă despre inexistenţa licenţelor sau a autorizaţiilor de pescuit ale navei“.
 
S-a constatat că pescadorul respectiv nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, „în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2016, în zona depistării navei funcţionează interdicţia de a pescui. La control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul proprietar îi încredinţase conducerea navei şi coinculpatului, deşi niciunul dintre ei nu avea brevet de comandant de navă pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie la bord“.
 
Pe de altă parte, s-a mai constatat că „nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie, iar condiţiile de trai la bordul navei erau improprii. La contactul cu autorităţile române, inculpatul Ismail Turan s-a prezentat sub o identitate nereală, susţinând că se numeşte Bulent Turan, însă ulterior i-a fost stabilită identitatea adevărată“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi cetăţeni turci, bănuiţi de încălcarea mai multor legi privind pescuitul, rămân după gratii la Constanţa

15 Jul 2016 2031

Propunere de arestare preventivă pentru doi cetăţeni turci bănuiţi de încălcarea mai multor legi privind pescuitul

23 May 2016 2149