Dosar fără precedent pentru Constanţa Examenul de Bacalaureat 2013 ar putea fi anulat! Iată ce transmite Ministerul Educaţiei! (document)

Procurorii Anticorupţie pot cere instanţei de judecată anularea examenului de Bacalaureat. Tribunalul Constanţa a decis ieri menţinerea în arest a lui Gheorghe Amza 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Amza, fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Amza a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie, ar fi primit, prin intermediar, de la mai mulţi elevi participanţi la examenul de Bacalaureat, suma de 3.000 de euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlul de mită. Odată cu Amza, au mai fost trimise în judecată şi alte cadre didactice ale şcolii, dar şi părinţi ai unor elevi care au susţinut anul acesta examenul de maturitate. În contextul în care magistraţii vor concluziona că examenul de Bacalaureat 2013 a fost fraudat, se va decide reluarea procedurilor specifice?

ZIUA de Constanţa a încercat să afle răspunsul la această întrebare, însă reprezentanţii instituţiilor implicate în dosar refuză, momentan, să facă vreun comentariu cu privire la organizarea unor noi probe de Bac. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale susţin că au luat act de decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a trimite spre judecare dosarul mai sus precizat. De asemenea, oficialii ministerului mai spun că se analizează situaţia juridică apărută, în vederea stabilirii măsurilor care se impun faţă de cei care au fost trimişi în judecată, respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie. „Ministerul Educaţiei Naţionale dezaprobă orice comportament care aduce atingere normelor legale şi de conduită profesională şi sancţionează fără menajamente abaterile celor care activează în sistemul naţional de învăţământ”, conform unui comunicat oficial.

Pe lângă Amza, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată de DNA următorii: Ingrid Iulia Rădulescu, cadru didactic, vicepreşedinte al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, Florin Pădureanu, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Doina Manoleasa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Valeria Maria Tudosa, cadru didactic, membru al comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Veronica Cara, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic, supraveghetoare în cadrul comisiei de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, Gabriela Alexoiu, persoană fără calitate specială, mamă a unui candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, Cilica Stângaciu, candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, Viorel Urdişnenu, persoană fără calitate specială, tatăl unui candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, şi Aurel Boboşatu, candidat la examenul de Bacalaureat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul lunii iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic «Ion Bănescu» din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de Bacalaureat, suma totală de 3.000 de euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat (...)”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 737

Procurorii Mihaela Predescu, Cosmin Gheorghe Andraș și Costel Dănuț Puntaru, eliberați din funcţie, prin pensionare!

27 Mar 2024 322

Județul Constanța Bărbat bănuit de trafic de droguri, cercetat de polițiști și procurori! Ce au găsit oamenii legii asupra suspectului

26 Mar 2024 534

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1046

UPDATE. Imaginile durerii la Tribunalul Constanța! Mătușa Alinei, tânăra ucisă la Mangalia, strânge la piept poza copilei (FOTO+VIDEO)

26 Mar 2024 788

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1056

Inspecția Judiciară caută zece magistrați pentru Direcția de Inspecție pentru Procurori! Până când se depun cererile de înscriere în concurs

22 Mar 2024 609

Daniela Bîlha, Gabriela Anca Budacă și Costea Gheorghe Trei procurori vor fi eliberați din funcţie, prin pensionare

20 Mar 2024 412

CSM a decis! Iată cine va conduce Serviciul pentru militari din DNA

20 Mar 2024 711

Avocatul Adrian Cuculis, după termenul de la Judecătoria Mangalia „Dacă făceam ședință de bloc să schimbăm administratorul ieșea mai bine!“ (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 2007

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 464

Decizii CSM Mai mulți procurori numiți în funcții de conducere! Iată cine sunt

13 Mar 2024 549

DNA își deschide larg porțile! Sunt vacante peste 20 de posturi. Iată unde

12 Mar 2024 3505

Crimă într-un hotel din Mangalia! Procesul începe la finele lunii

10 Mar 2024 610

Post disponibil la Parchetul Judecătoriei Constanța pentru judecătorii care vor să devină procurori

09 Mar 2024 580