Dosarul „Comando pentru Liviu Bamburic“. Se încearcă desfiinţarea hotărârii definitive (rechizitoriu)

În faţa judecătorilor, Liviu Bamburic, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord nu au formulat pretenţii civile
 
Grigore Nicolae Dănilă, Dănuţ Maricel Mustaţă şi Daniel Lili Dediu, condamnaţi după ce l-ar fi „vânat“ şi împuşcat pe omul de afaceri Liviu Bamburic, din Constanţa, cer revizuirea dosarului. În acest sens, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrată o cerere specifică, în încercarea de desfiinţare a hotărârii definitive. Primul termen a fost stabilit, conform Portalului instanţelor de judecată, pentru data de 22 septembrie. Dosarul a fost denumit, generic, „Comando pentru Bamburic“ şi a fost închis definitiv de judecătorii Curţii Supreme a României la jumătatea lunii februarie 2013, după aproape cinci ani de la deschidere.
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în dimineaţa zilei de 17 ianuarie 2008, Bamburic a fost împuşcat de mai multe ori cu un Makarov, în zona abdomenului, pelvisului şi membrelor inferioare. Atacul asupra omului de afaceri a avut loc în blocul în care locuia concubina sa. De altfel, femeia este cea care l-a găsit pe Bamburic şi l-a dus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a stat internat în perioada 17 - 22 ianuarie 2008. Concret, procurorii l-au acuzat pe Dănuţ Maricel Mustaţă că l-ar fi împuşcat pe Bamburic. Organele de anchetă mai susţin că Dediu ar fi fost contactat de către Nicolae Purichea şi Cristian Fălcuş, care „i-au solicitat, în schimbul unei sume de bani, să o ucidă pe partea vătămată Liviu Dorin Bamburic“. „Inculpatul Dediu a solicitat mai multor persoane să ucidă partea vătămată, printre care şi inculpaţilor Dănilă Grigore Nicolae, Mustaţă Dănuţ Maricel şi martorului Toager Liviu Cristian (...)“, conform rechizitoriului.

Condamnările

Grigore Nicolae Dănilă, Dănuţ Maricel Mustaţă şi Daniel Lili Dediu au fost trimişi în judecată în luna iunie a anului 2009. Pe data de 5 noiembrie 2010, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mustaţă, pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, la pedeapsa de 10,6 ani de închisoare. Pentru complicitate la tentativă de omor calificat, Dediu a primit 9 ani de închisoare. De asemenea, tot pentru complicitate la tentativă de omor calificat, Dănilă a fost condamnat la pedeapsa de 9 ani de închisoare. Tribunalul Constanţa a luat act, în noiembrie 2010, că atât partea vătămată Liviu-Dorin Bamburic, cât şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord nu au formulat pretenţii civile în cauză.

Cheltuieli de spitalizare

Totuşi, inculpaţii au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 19.271,42 de lei cu titlu de despăgubiri civile (cheltuieli de spitalizare) către partea civilă Institutul Clinic Fundeni Bucureşti. Pe data de 3 februarie 2012, Curtea de Apel Constanţa a menţinut cele trei condamnări, respingând, ca nefondate, apelurile formulate de Dănuţ Maricel Mustaţă, Daniel Lili Dediu şi Grigore Nicolae Dănilă, împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Constanţa. Pe data de 12 februarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a redus pedeapsa aplicată lui Dediu de la 9 ani la 4,6 ani de închisoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul „Comando pentru Bamburic“ a fost redeschis! Judecătorii Tribunalului Constanţa au confiscat două pistoale (document)

05 Aug 2017 3816

Hotărâre definitivă în Dosarul „Comando pentru Bamburic“ (rechizitoriu)

21 Feb 2015 3174

O nouă cerere de revizuire a dosarului „Comando pentru Bamburic“

21 Dec 2014 2043

Revizuirea, inadmisibilă Dosarul „Comando pentru Bamburic“ rămâne cum s-a stabilit (rechizitoriu)

21 Oct 2014 3287